to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Αναγόρευσαν σε Ρυθμιστική Αρχή Υδάτων μια υποστελεχωμένη γραμματεία του υπ. Περιβάλλοντος

Για πολιτικούς ακροβατισμούς σε βάρος της ορθής διαχείρισης των υδάτων κάνει λόγο σε ανακοίνωσή του το Δίκτυο Μεσόγειος SOS σχετικά με την αναγόρευση της Ειδικής Γραμματείας Υδάτων (ΕΓΥ) σε ρυθμιστική αρχή. «Η πολιτική επιλογή αναγόρευσης μιας υποστελεχωμένης γραμματείας του ΥΠΕΚΑ σε ρυθμιστική αρχή, τη συγκεκριμένη χρονική συγκυρία, στο πλαίσιο της ιδιωτικοποίησης υπηρεσιών ύδρευσης/αποχέτευσης, σίγουρα δεν απαντά στα μείζονα προβλήματα διαχείρισης του νερού, που αντιμετωπίζει η χώρα», προσθέτει, και τονίζει: «Μοναδικός στόχος της κυβέρνησης είναι να γίνουν νομότυπα και μόνο οι διαδικασίες ιδιωτικοποίησης» των υπηρεσιών ύδρευσης.


Ολόκληρη η ανακοίνωση του Δικτύου Μεσόγειος SOS:

Πολιτικοί ακροβατισμοί σε βάρος της ορθής διαχείρισης του Νερού

Σύμφωνα με δημοσιεύματα των προηγούμενων ημερών, ρόλο ρυθμιστικής αρχής για τη διαχείριση των υδάτων θα αναλάβει η Ειδική Γραμματεία Υδάτων (ΕΓΥ) του ΥΠΕΚΑ, βάσει της απόφασης των συναρμοδίων αν. υπουργών Ανάπτυξης κ. Στ. Καλογιάννη και Περιβάλλοντος  κ. Στ. Καλαφάτη. Η πολιτική επιλογή αναγόρευσης μιας υποστελεχωμένης γραμματείας του ΥΠΕΚΑ σε ρυθμιστική αρχή, τη συγκεκριμένη χρονική συγκυρία, στο πλαίσιο της ιδιωτικοποίησης υπηρεσιών ύδρευσης/αποχέτευσης, σίγουρα δεν απαντά στα μείζονα προβλήματα διαχείρισης του νερού, που αντιμετωπίζει η χώρα.
 
 

Τη στιγμή που έχουμε καθυστερήσει τραγικά στην εφαρμογή της Οδηγίας Πλαίσιο για τα Ύδατα και αναμένεται μέχρι το τέλος του έτους η ολοκλήρωση των σχεδίων διαχείρισης για τα 10 από τα 14 Υδατικά Διαμερίσματα της χώρας, ενώ εκκρεμούν ακόμα σημαντικές αποφάσεις και διαδικασίες (αρχική έγκρισή τους από τα Περιφερειακά Συμβούλια και το Εθνικό Συμβούλιο Υδάτων, υπογραφή τους από τους Γραμματείς των Αποκεντρωμένων  Διοικήσεων και τελική έγκρισή τους από την ΕΓΥ),  αποδεικνύεται για άλλη μια φορά, ότι μοναδικός στόχος της κυβέρνησης είναι να γίνουν νομότυπα και μόνο οι διαδικασίες ιδιωτικοποίησης

Τα διαχειριστικά σχέδια, που έχουν εντούτοις σημαντικές ελλείψεις, καθώς και όλες αυτές οι διαδικασίες, θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην ολοκληρωμένη, ορθολογική και βιώσιμη διαχείριση του πολύτιμου αυτού φυσικού πόρου, διασφαλίζοντας το δημόσιο χαρακτήρα του, απαραίτητη προϋπόθεση για την προστασία, ανάπτυξη και καλή οικολογική κατάστασή του, και συγχρόνως  την ελεύθερη πρόσβαση από όλους. Τα σχέδια αυτά θα μπορούσαν να αποτελέσουν τη βάση για την κατάρτιση ενός Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης των Υδάτινων Πόρων  για όλες τις χρήσεις (άρδευση, ύδρευση, βιομηχανία, ενέργεια  και ψυχαγωγία), προωθώντας ταυτόχρονα την ουσιαστική συμμετοχή στη διαχείριση των εμπλεκόμενων φορέων και των πολιτών.

Η θεσμοθέτηση μιας πραγματικά ανεξάρτητης ρυθμιστικής – και όχι απλά διαχειριστικής – αρχής προϋποθέτει ένα σαφές νομοθετικό πλαίσιο, ούτως ώστε να είναι σε θέση να αναπτύσσει και να ελέγχει την εφαρμογή ορθών όρων πρόσβασης, χρήσης και τιμολόγησης του νερού, που θα τηρούνται από όλους και πρώτα και κύρια από την ίδια την πολιτεία και τους φορείς της. Nα παρέχει επίσης εργαλεία και υλικό πληροφόρησης στους φορείς διαχείρισης και τους πολίτες – χρήστες ανά κατηγορία χρήσης (ύδρευση, άρδευση, βιομηχανία, ενέργεια  και άλλες χρήσεις) στην κατεύθυνση της ορθολογικής διαχείρισης και της εξοικονόμησης.

Επιπρόσθετα, θα πρέπει να έχει τη δικαιοδοσία να επιβάλει κυρώσεις και πρόστιμα,  ώστε να επιτυγχάνεται η αποδοτικότερη χρήση του φυσικού πόρου, κύρια στην κατεύθυνση της διατήρησης του ίδιου του πόρου».

Η ιστοσελίδα του Δικτύου Μεσόγειoς SOS:  http://medsos.gr/medsos/


2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)