to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

«Αναγνωρίζουμε την αξία του Δημόσιου Συστήματος Υγείας»

Σ’ αυτές τις δύσκολες στιγμές που βιώνει όλη η ανθρωπότητα εξαιτίας του κορονοϊού, συνειδητοποιούμε πόσο πολύτιμο αγαθό είναι η Υγεία και πόσο απαραίτητο είναι ένα Δημόσιο Εθνικό Σύστημα Υγείας, άρτια δομημένο σε όλα τα επίπεδα, ώστε να μπορέσουμε ν΄ αντιμετωπίσουμε με επιτυχία κάθε δύσκολη συνθήκη.


Σ’ αυτές τις δύσκολες στιγμές που βιώνει όλη η ανθρωπότητα εξαιτίας του κορονοϊού, συνειδητοποιούμε πόσο πολύτιμο αγαθό είναι η Υγεία και πόσο απαραίτητο είναι ένα Δημόσιο Εθνικό Σύστημα Υγείας, άρτια δομημένο σε όλα τα επίπεδα, ώστε να μπορέσουμε ν΄ αντιμετωπίσουμε με επιτυχία κάθε δύσκολη συνθήκη.

Ο ιός δεν κάνει διακρίσεις και αξίζουν όλοι να έχουν τη βέλτιστη περίθαλψη. Αποδεικνύεται περίτρανα πως το αγαθό της Υγείας δεν είναι και δεν μπορεί να είναι εμπόρευμα. Η Ιταλία για παράδειγμα, που οι κυβερνήσεις της τα προηγούμενα χρόνια επέλεξαν να κλείσουν χιλιάδες κλίνες στα δημόσια νοσοκομεία και ενίσχυσαν ιδιωτικά συμφέροντα στο χώρο της Υγείας, πληρώνει βαρύ τίμημα.

Στην Ελλάδα, κατά τη μνημονιακή περίοδο 2010- 2014 υπήρξε σημαντική απώλεια ιατρών, νοσηλευτών και στελεχών του Συστήματος της Δημόσιας Υγείας. Η χρηματοδότηση του, επίσης, υποβαθμίστηκε σημαντικά.

Με τη διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, δόθηκε προτεραιότητα στη στήριξή του ΕΣΥ. Δρομολογήθηκαν προσλήψεις και νέες δομές, επαναλειτούργησαν κλινικές που ήταν κλειστές, ενισχύθηκε η χρηματοδότηση και η θωράκισή του, δρομολογήθηκε η αγορά νέων μηχανήματων, ώστε να δυναμώσει και ν’ ανταπεξέλθει στον κρίσιμο ρόλο του.

Από τον Ιούλιο, η κυβέρνηση της ΝΔ ανέστειλε-πάγωσε πολλά από τα παραπάνω. Έστω και τώρα, και αφού έχει ξεσπάσει η μπόρα, επιβάλλεται με κατεπείγουσες διαδικασίες, η στελέχωση των δημόσιων νοσοκομείων μας με επιστημονικό και βοηθητικό προσωπικό για να αντιμετωπιστεί η κατάσταση όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικά. Απαιτούνται, επίσης, πρωτοβουλίες για αύξηση των κρεβατιών ΜΕΘ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ήδη προτείνει:

•           να προκηρυχθούν ΑΜΕΣΑ οι 1500 μόνιμες θέσεις νοσηλευτικού και ιατρικού προσωπικού, που είχαν ήδη εγκριθεί πριν από το καλοκαίρι του 2019 και δυστυχώς πάγωσαν

•           να δρομολογηθούν έστω και ΤΩΡΑ οι επιπλέον 2.500 μόνιμες προσλήψεις που είχαν σχεδιαστεί ένα χρόνο πριν από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

•           να προσληφθούν ΑΜΕΣΑ 1.000 τουλάχιστον επαγγελματίες υγείας με διετείς συμβάσεις, έχοντας, όμως ειδική μοριοδότηση για να καλύψουν μόνιμες θέσεις, που θα προκηρυχθούν.

•           να ανανεωθούν ΤΩΡΑ όλες οι συμβάσεις, για οποιαδήποτε κατηγορία προσωπικού του ΕΣΥ, που λήγουν τους επόμενους μήνες.

•           στο επίπεδο της χρηματοδότησης, σαν πρώτο μέτρο να διατεθεί ένα έκτακτο κονδύλι τουλάχιστον 150 εκατ., ώστε να μπορεί να αντιμετωπιστεί τόσο η μετατροπή μεγάλων νοσοκομειακών μονάδων σε ειδικές μονάδες νοσηλείας, όσο και η αγορά εξοπλισμού ΜΕΘ.

Η θωράκιση της Δημόσιας Υγείας και η απρόσκοπτη πρόσβαση όλων στις υπηρεσίες του ΕΣΥ αποτελεί άμεση προτεραιότητα. Η διασφάλιση της Δημόσιας Υγείας συνιστά εθνική επιταγή και οτιδήποτε διαταράσσει αυτόν τον κανόνα, αντανακλά ευθέως στη ζωή των πολιτών, στην κοινωνία, στην οικονομία, στην ανάπτυξη του τόπου, όπως δυστυχώς συμβαίνει και τώρα.

Υποκλινόμαστε και δηλώνουμε την απεριόριστη ευγνωμοσύνη και συμπαράστασή μας στο ιατρικό -νοσηλευτικό προσωπικό και συνολικά στα στελέχη της Δημόσιας Υγείας που δίνουν την μάχη στην πρώτη γραμμή. Σε όλους εκείνους που προσφέρουν τη γνώση και τις υπηρεσίες τους σε όλους τους πολίτες, πολλές φορές κάτω από αντίξοες συνθήκες.

Τέλος, απευθυνόμαστε στους συμπολίτες μας και τους συνιστούμε να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των υπηρεσιών και των ειδικών για τα μέτρα πρόληψης που έχουν αποφασιστεί. Όλοι μας, ατομικά και συλλογικά, έχουμε την μέγιστη ευθύνη να συμβάλλουμε στην αντιμετώπιση της πανδημίας, να προστατεύσουμε τους εαυτούς μας και τους συνανθρώπους μας. Μόνο με υπεύθυνη συμπεριφορά, με ευσυνειδησία και επίγνωση της σοβαρότητας της κατάστασης, θα υπάρξει το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Κλείνοντας θα ήθελα να προτρέψω όλους μας μέσα σε αυτή τη δύνη να μην ξεχάσουμε τον ανήμπορο συνάνθρωπο, τους ανθρώπους που μένουν μόνοι τους. Ένα τηλεφώνημα μπορεί να τους αλλάξει τη μέρα. Με πρόληψη, υψηλό ηθικό και αλληλεγγύη θα τα καταφέρουμε!

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)