to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

21:46 | 26.09.2019

Οικονομία

Ανάγκη λήψης μέτρων για ενίσχυση της Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας τονίζουν 30 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ

Την ανάγκη να ληφθούν από την κυβέρνηση μέτρα για την ενίσχυση της Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας, επισημαίνουν 30 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, με ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή με πρωτοβουλία του βουλευτή Χάρη Μαμουλάκη, και απευθύνεται στον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Γιάννη Βρούτση.


«Κατά τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, απουσίαζε οποιαδήποτε αναφορά στην Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία, κάτι που δημιουργεί εύλογες ανησυχίες στους σχετικούς φορείς και επιχειρήσεις», υπογραμμίζουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και καλούν τον αρμόδιο υπουργό να απαντήσει ποιος είναι ο γενικότερος σχεδιασμός της νέας ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας στο θέμα αυτό.

Επισημαίνουν ακόμα, ότι από την προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είχαν προδεσμευτεί πόροι ύψους 47.878.654 ευρώ από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και από εθνικούς πόρους για τις ανάγκες του προγράμματος, ενώ παράλληλα σχεδίαζε να ακολουθήσει πρόγραμμα επιχορήγησης νέων φορέων Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας, το οποίο θα λειτουργούσαν οι διαχειριστικές αρχές των περιφερειακών προγραμμάτων ΕΣΠΑ, συνολικού ύψους 82 εκατ. ευρώ.

Την ερώτηση συνυπογράφει μεταξύ άλλων βουλευτών, η πρώην υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου.

Αναλυτικά το κείμενο της ερώτησης:

Προς τον κ. Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων

Θέμα: «Τι προτίθεται να κάνει η κυβέρνηση για την ενίσχυση της Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας;»
Στις 5 Νοεμβρίου 2018 η Γενική Γραμματεία Διαχείρισης Κοινοτικών και Άλλων Πόρων Τομέα Απασχόλησης και Κοινωνικής Οικονομίας Ε.Δ. ΕΣΠΑ ΑπΚΟ προδημοσίευσε πρόσκληση για την επιχορήγηση υφιστάμενων φορέων της Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας (Κ.ΑΛ.Ο.). Με τον προηγούμενο προγραμματισμό του Υπουργείου Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης για τις ανάγκες του προγράμματος είχαν προδεσμευτεί πόροι ύψους 47.878.654 € από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και από Εθνικούς Πόρους. Από την προδημοσίευση (5/11/2018) έως και λίγες μέρες πριν τις εκλογές έγιναν διάφορες θεσμικές ενέργειες για να αντιμετωπιστούν προβλήματα σε σχέση με το ονομαζόμενο «απλοποιημένο κόστος» (βάσει σχετικής Οδηγίας της ΕΕ), το οποίο οδήγησε στην πρωτοβουλία για την δυνατότητα δέσμευσης έως και 20.000.000 από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων. Η πρόσκληση τον Ιούνιο του 2019 είχε πολύ υψηλό βαθμό ωριμότητας, και απαιτούσε 2-4 εβδομάδες για να ολοκληρωθεί.
Σύμφωνα με την εν λόγω πρόσκληση το πρόγραμμα θα ενίσχυε υφιστάμενα εγχειρήματα στον τομέα της Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας. Δικαιούχοι του προγράμματος θα ήταν φορείς εγγεγραμμένοι στο Γενικό Μητρώο Φορέων του Κ.ΑΛ.Ο. με ημερομηνία ένταξης προ του Ιουλίου του 2018, ενώ μέρος της κοινωνικής ανταποδοτικότητας του μέτρου αποτελούσε και η πρόβλεψη για υποχρέωση των δικαιούχων να δημιουργήσουν έναν ελάχιστο αριθμό θέσεων εργασίας σε περίπτωση που θα χρηματοδοτούνταν από την συγκεκριμένη δράση.
Επιπλέον, υπήρχε σχεδιασμός από την κυβέρνηση του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. να ακολουθήσει πρόγραμμα επιχορήγησης νέων φορέων ΚΑΛΟ, το οποίο θα έτρεχε από τις Διαχειριστικές αρχές των Περιφερειακών Προγραμμάτων ΕΣΠΑ συνολικού ύψους 82 εκ. €.
Επειδή κατά τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης απουσίαζε οποιαδήποτε αναφορά στην Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία, γεγονός που δημιουργεί εύλογες ανησυχίες στους σχετικούς φορείς και επιχειρήσεις,
Ερωτάται ο κύριος Υπουργός:
1) Προτίθεται η κυβέρνηση να προβεί στην δημοσίευση της δράσης για την επιχορήγηση υφιστάμενων φορέων της Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας;
  2) Ποιος είναι ο γενικότερος σχεδιασμός της νέας ηγεσίας του Υπουργείου Εργασίας για την προώθηση της Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας στη χώρα μας;
Οι Ερωτώντες Βουλευτές
Μαμουλάκης Χάρης

Αχτσιόγλου Έφη

Θεανώ Φωτίου
Αβραμάκης Λευτέρης

Αγαθοπούλου Ειρήνη

Αλεξιάδης Τρύφωνας

Βαρδάκης Σωκράτης

Γιαννούλης Χρήστος

Γκαρά Νατάσα

Ελευθεριάδου Τάνια

Ζεΐμπέκ Χουσεΐν

Ηγουμενίδης Νίκος

Καρασαρλίδου Φρόσω

Καφαντάρη Χαρά

Λάππας Σπύρος

Μάλαμα Κυριακή

Μεΐκόπουλος Αλέξανδρος

Μπάρκας Κώστας

Μωραΐτης Θάνος

Ξανθόπουλος Θεόφιλος

Παπαδόπουλος Σάκης

Παπανάτσιου Κατερίνα

Πούλου Γιώτα

Σαρακιώτης Γιάννης

Σκούφα Μπέτυ

Τζούφη Μερόπη

Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος

Φάμελλος Σωκράτης

Χατζηγιαννάκης Μίλτος

Χρηστίδου Ραλλία

Ψυχογιός Γιώργος

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)