to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:27 | 31.05.2019

Διεθνή

«Ανάγκη για μια ουσιαστική ανανέωση της ΕΕ»: Ανάλυση των αποτελεσμάτων από το Δίκτυο για τη Μεταρρύθμιση

«Τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών στη γειτονική Ιταλία «ένα καλό μάθημα για το πού μπορεί να οδηγήσει η “αντιπολιτική” όταν αναβιβάζεται σε πολιτική πρόταση»


Η υψηλότερη συμμετοχή των πολιτών στις ευρωεκλογές και η διαμόρφωση μιας διακριτής ατζέντας ευρωπαϊκών θεμάτων, τα οποία ως τώρα θεωρούνταν μικρότερης σημασίας, σε συνδυασμό με τη θεαματικότερη άνοδο των Φιλελεύθερων και των Πρασίνων έναντι της ακροδεξιάς αποτελούν μηνύματα για την ανάγκη ουσιαστικής ανανέωσης της ΕΕ.

Αυτό διαπιστώνει η Βασιλική Γεωργιάδου, αν. καθηγήτρια Πολιτικής Επιστήμης, του Παντείου Πανεπιστημίου, αναλύοντας τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών στο πλαίσιο του αφιερώματος για τις ευρωεκλογές του Δικτύου Μεταρρύθμισης «Η Ευρώπη Μετά», υπό την Πρόεδρο Αννα Διαμαντοπούλου.

Ειδικά για τους Πράσινους της Γερμανίας, τονίζει ότι οι Grünen διείσδυσαν στα γεωγραφικά «κάστρα» των Σοσιαλδημοκρατών αλλά και στο εκλογικό κοινό των Χριστιανοδημοκρατών, γιατί ήταν αυτοί μαζί με τους Φιλελεύθερους που «θεματοποίησαν τα βασικά ζητήματα τα οποία απασχολούν σήμερα, όπως το περιβάλλον, η ενέργεια, η δημοκρατία, ο πολιτισμός, η εκπαίδευση». Οι Πράσινοι στη Γερμανία, λέει, «εμφανίζουν χαρακτηριστικά λαϊκού-πολυσυλλεκτικού κόμματος (Volkspartei) με διείσδυση και στα μεσαία στρώματα και όχι μόνο σε ένα ακαδημαϊκό κοινό και σε φορείς μεταϋλιστικών αξιών, όπως συνέβαινε στο παρελθόν».

Την εκτίμηση ότι «ίσως τελικά το 2019 αποδειχθεί πιο θετικό», διατυπώνει ο Κέβιν Φέδερστοουν, διευθυντής του Ελληνικού Παρατηρητηρίου του LSE – Καθηγητής Σύγχρονων Ελληνικών Σπουδών και Ευρ. Πολιτικής του LSE, προσθέτοντας ότι «στο νέο ευρωκοινοβούλιο, υπάρχει πλέον ένα ευρύτερο τόξο υποστηρικτών της ΕΕ, το οποίο προσθέτει νέες ιδέες».

«Εάν υπάρχει ένα μήνυμα εδώ», σημειώνει, «έχει να κάνει με την ανάγκη η ΕΕ να προσαρμόσει και να ισχυροποιήσει την ατζέντα της για περαιτέρω ολοκλήρωση, εκφράζοντας ένα αίσθημα κοινού ενδιαφέροντος για τα θέματα που αφορούν πραγματικά τους ψηφοφόρους».

Ανφερόμενος στις μελλοντικές σχέσεις της ΕΕ με το Ηνωμένο Βασίλειο, προβλέπει ότι «τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών αφήνουν περιορισμένο χώρο για οποιοδήποτε μεγαλύτερο συμβιβασμό στο θέμα του Brexit από τον νέο Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής - όποιος και αν αναδειχθεί».

Σύμφωνα με τον επίκουρο καθηγητή Διεθνών Σχέσεων & Ευρωπαϊκής Ενοποίησης, του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Σωτήρη Ντάλη μετά τις εκλογές της 26ης Μαίου «θα δούμε τα αποτελέσματα της μεγάλης σύγκρουσης στην ΕΕ για το προσφυγικό, όπου από τη μια πλευρά έχουμε εκείνους που υποστηρίζουν μια Ευρώπη φρούριο (Ορμπάν-Σαλβίνι-Λεπέν) και από την άλλη έχουμε τη λογική μιας Ευρώπης φιλελεύθερης με ενισχυμένη προστασία των εξωτερικών συνόρων που την εκφράζουν ο Μακρόν και η Μέρκελ».

Ο Μάνος Ματσαγγάνης, καθηγητής Δημόσιας Οικονομικής, στο Πανεπιστήμιο του Μιλάνου, στο πλαίσιο του ίδιου αφιερώματος, θεωρεί τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών στη γειτονική Ιταλία «ένα καλό μάθημα για το πού μπορεί να οδηγήσει η “αντιπολιτική” όταν αναβιβάζεται σε πολιτική πρόταση».

Αναλύοντας την εκλογική συμπεριφορά, εξηγεί ότι «οι αποτυχίες των κατεστημένων πολιτικών δυνάμεων οδηγούν στην αμφισβήτηση και απόρριψή τους από το εκλογικό σώμα και στην ανάδειξη λαϊκιστικών κινημάτων. Ωστόσο, αυτά τα λαϊκιστικά κινήματα συχνά αποδεικνύονται διάττοντες αστέρες: μόλις έρθουν σε επαφή με την πραγματικότητα εκρήγνυνται. Όμως, οι διαβρωτικές επιδράσεις της δημαγωγίας τους διαρκούν περισσότερο από τα ίδια. Όταν απογοητευθούν, οι πολίτες που είχαν γοητευθεί από τις σειρήνες του “πέρα-από-τη-δεξιά-και-την-αριστερά” λαϊκισμού είναι έτοιμοι να περάσουν στον επόμενο δημαγωγό, ακόμη και όταν πρόκειται για τη λεπενική ακροδεξιά”.

Μιλώντας με αριθμούς, λέει απλουστευτικά κάπως ότι « από κάθε τέσσερις ψήφους που έχασε το Κίνημα 5 Αστέρων τρεις πήγαν στη Λέγκα και μια στο Δημοκρατικό Κόμμα. Στις βουλευτικές εκλογές του 2018, το Κίνημα 5 Αστέρων άντλησε κυρίως από την κεντροαριστερά, ενώ πέφτοντας τροφοδοτεί τη δεξαμενή της εθνολαϊκής δεξιάς».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)