to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Ανάγκη για αποφάσεις στην Μπρατισλάβα

Σήμερα, που η Ευρώπη περνά δυο σοβαρότατες κρίσεις, την οικονομική και την προσφυγική, οι ηγέτες της καλούνται να διαμορφώσουν το ιδανικό πολιτικό μείγμα, που θα ξεπεράσει την τρίτη μεγαλύτερη κρίση: την έλλειψη εμπιστοσύνης των πολιτών προς την ευρωπαϊκή γραφειοκρατία


Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης συναντιούνται την Παρασκευή στην Μπρατισλάβα για να εξετάσουν την πορεία της ευρωπαϊκής οικοδόμησης. Η πρωτεύουσα της Σλοβακίας, στα σύνορα με την Αυστρία, αποτελούσε κατά το μεγαλύτερο μέρος του 20ού αιώνα το γεωγραφικό και συμβολικό «πέρασμα» από την καπιταλιστική Δύση στον κόσμο του «υπαρκτού» σοσιαλισμού.

Σήμερα, που η Ευρώπη περνά δυο σοβαρότατες κρίσεις, την οικονομική και την προσφυγική, οι ηγέτες της καλούνται να διαμορφώσουν το ιδανικό πολιτικό μείγμα, που θα ξεπεράσει την τρίτη μεγαλύτερη κρίση: την έλλειψη εμπιστοσύνης των πολιτών προς την ευρωπαϊκή γραφειοκρατία. Το Brexit, όχι μόνο δεν δημιούργησε φόβο στους πολίτες των άλλων χωρών, αλλά τελικά ενίσχυσε, με εξαίρεση την Ελλάδα, τον ευρωσκεπτικιστικό τον απομονωτισμό και την ξενοφοβία.

Το βρετανικό δημοψήφισμα ήταν ο καταλύτης. Η αιτία όμως έγκειται στην οικονομική διαχείριση της κρίσης. Και σε αυτό το πεδίο συγκρούονται οι σημερινές «υπερδυνάμεις».

Οι δηλώσεις κορυφαίων αξιωματούχων των Βρυξελλών αποδεικνύουν, άλλωστε, τον βαθύ διχασμό που επικρατεί για το μέλλον της Ενωσης. Ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αναμένεται να εισηγηθεί την εξαίρεση από τα ελλείμματα των δαπανών για την παιδεία και ορισμένες δημόσιες επενδύσεις, ώστε να απελευθερωθούν εθνικοί πόροι που θα τονώσουν την ανάπτυξη.

Αντίθετα, ο σκληρός πυρήνας γύρω από τη Γερμανία, μέσω του Γερούν Ντάισελμπλουμ, έσπευσε να υψώσει «τείχος». «Σε ό,τι αφορά τις δαπάνες για την παιδεία ή άλλες επενδύσεις, δεν πρέπει να τεθούν εκτός των κανόνων. Σε μια τέτοια περίπτωση, τι νόημα θα έχει να υπάρχουν πια δημοσιονομικοί κανόνες;» αναρωτήθηκε ο πρόεδρος του Γιούρογκρουπ.

Αν αυτές οι αντικρουόμενες απόψεις είναι λίγο-πολύ αναμενόμενες, τότε η τοποθέτηση ενός κατεξοχήν γραφειοκράτη, του Μάριο Ντράγκι, που προΐσταται του τραπεζικού πυλώνα της Ευρώπης, έρχεται να αναδείξει το σταυροδρόμι που μπροστά του στέκεται η Ευρώπη.

«Δεν θεωρώ ότι θα υπάρξει σημαντική πρόοδος σε όρους ανοίγματος των αγορών και ανταγωνισμού, αν η Ευρώπη δεν αφουγκραστεί τα αιτήματα αυτών που μένουν πίσω από μια κοινωνία βασισμένη στην επιδίωξη του πλούτου και της δύναμης», είπε μεταξύ άλλων ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Η ανάγκη για σαφείς αποφάσεις στην Μπρατισλάβα για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ενωσης είναι πιο επιτακτική από ποτέ. Ελπίζουμε να το κατανοήσει αυτό έγκαιρα ο ευρωπαϊκός Βορράς...

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)