to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Ανάγκη εθνικής στρατηγικής ενόψει τρίτου κύματος πανδημίας

Η νέα χρονιά δεν ξεκίνησε καθόλου καλά για την κυβέρνηση. Και δεδομένου ότι η αρχή είναι το ήμισυ του παντός, καταλαβαίνει κανείς τι πρόκειται να επακολουθήσει.


Η κυνική παραδοχή του Άδωνι Γεωργιάδη ότι η κυβέρνηση αγνόησε τις εισηγήσεις των επιστημόνων για lock down πριν από τους εορτασμούς του Αγίου Δημητρίου, προφασιζόμενος σεβασμό στην παράδοση, στην Ορθοδοξία και την πίστη, αποκάλυψε τις εγκληματικές κυβερνητικές ευθύνες στην τραγωδία που έζησε η Θεσσαλονίκη εξ αιτίας του δεύτερου κύματος της πανδημίας.

Η παράδοση, η Ορθοδοξία και η πίστη που προσχηματικά επικαλέστηκε ο υπουργός και αντιπρόεδρος της ΝΔ, υπάρχουν για να δίνουν ελπίδα στους ανθρώπους και όχι για να θέτουν σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία και τη ζωή των πιστών, χρησιμοποιούμενες σαν προφάσεις για μικροπολιτικές σκοπιμότητες.

Γιατί αυτό που σκοπίμως απέκρυψε ο Άδωνις Γεωργιάδης είναι ότι η πραγματική αιτία που δεν αποφασίστηκε εγκαίρως η καραντίνα στη Θεσσαλονίκη, ήταν η προσπάθεια να μη συγκρουστεί η κυβέρνηση με την εκκλησία. Μια προσπάθεια που την πλήρωσαν στο τέλος πολλοί ιερείς και ιεράρχες, αλλά και μεγάλο μέρος των πιστών που συνέρρευσαν στις εορταστικές εκδηλώσεις.
Η κυβέρνηση λοιπόν αποκαλύφθηκε ότι δεν υπήρξε απλώς αδρανής, μοιραία και παθητική απέναντι στην κορυφαία ευθύνη της να προστατεύσει τη δημόσια υγεία, αλλά πολύ περισσότερο, απέκρυψε συνειδητά την αλήθεια σε ένα μείζονος σημασίας ζήτημα, θέτοντας τα πολιτικά της οφέλη πάνω από το δημόσιο συμφέρον και πάνω από τις ζωές χιλιάδων ανθρώπων.

Γιατί αυτό που μέτρησε στ’ αλήθεια για την κυβερνητική ολιγωρία δεν ήταν αυτή καθ’ εαυτή η πίστη, αλλά οι ψήφοι των πιστών και της εκκλησίας.

Η κυβέρνηση λοιπόν, έχοντας καεί στον χυλό των εορτασμών του πολιούχου της Θεσσαλονίκης Αγίου Δημητρίου, φύσηξε και το γιαούρτι τα Θεοφάνια. Στην προσπάθειά της να δείξει ότι παίρνει σκληρά μέτρα για να προστατέψει τη δημόσια υγεία, απαγόρευσε τους εκκλησιασμούς την ημέρα των Φώτων.

Μόνο που η απόφασή της αυτή της έγινε μπούμεραγκ. Γιατί πηγαίνοντας στο αντίθετο άκρο και παίρνοντας μια μονομερή απόφαση χωρίς διαβούλευση και χωρίς τη νομιμοποίηση που παρέχει ο διάλογος με τους θεσμούς και μάλιστα απέναντι στην εκκλησία μπροστά στην οποία συστηματικά υποχωρούσε μέχρι πρότινος, έσπασε τα μούτρα της.

Η εκκλησία δεν υπάκουσε στην απαγόρευση. Και η κυβέρνηση μη υποχωρώντας γελοιοποιήθηκε, καθώς ανήμερα τα Φώτα βρέθηκε να παρακολουθεί ανήμπορη τις εκκλησίες να ανοίγουν και να λειτουργούν.

Και βέβαια αν η μια σοβαρή απώλεια ήταν το κύρος της κυβέρνησης να επιβάλει την απόφασή της, η άλλη ήταν η επιλεκτική στάση της απέναντι στην ανυπακοή διαφορετικών θεσμών. Ενώ διύλισε τον κώνωπα της κρατικής καταστολής στην περίπτωση των εκδηλώσεων της 17ης Νοεμβρίου, με την αστυνομία να επιτίθεται ακόμη και σε πολιτικούς αρχηγούς που διαδήλωναν, τηρώντας πάντως τις αποστάσεις, κατάπιε την κάμηλον της εκκλησίας που αγνόησε τα απαγορευτικά μέτρα τα Θεοφάνια και λειτούργησε κανονικά.

Η απομάκρυνση από την κοινωνία, η οίηση και ο επιλεκτικός αυταρχισμός της κυβέρνησης της Δεξιάς την εμποδίζουν να αντιληφθεί και να εφαρμόσει την δημοκρατική οδό της συνεννόησης και του διαλόγου, άλλοτε υπερβάλλοντας σε βία και καταστολή και άλλοτε υπερβάλλοντας σε αδράνεια και υποχωρητικότητα.

Αποτέλεσμα της κακής διαχείρισης της υγειονομικής κρίσης είναι οι νεκροί της πανδημίας να ξεπερνούν τους 5.000, με την Ελλάδα μετά το Νοέμβριο να είναι πρωτοπόρος στην Ευρώπη και στον κόσμο σε θανάτους αναλογικά με τον πληθυσμό.

Η χρονιά ξεκινά με τους χειρότερους οιωνούς για την κυβέρνηση η οποία έχοντας διαχειριστεί την πανδημία κατά τρόπο επικοινωνιακό και μικροπολιτικό, τώρα βρίσκεται αντιμέτωπη των συνεπειών των επιλογών της.

Ακόμη και στη λυτρωτική υπόθεση των εμβολιασμών η κυβέρνηση τα έκανε μούσκεμα. Αφού άλλα υποσχέθηκε και άλλα κάνει. Τα εκατομμύρια των εμβολίων που υπόσχονταν έγιναν λίγες χιλιάδες, τα οποία, όπως φαίνεται, εξαντλήθηκαν κι αυτά από τις πρώτες ημέρες ακόμη από τον εμβολιασμό των… απαραίτητων κυβερνητικών και κομματικών στελεχών που έτρεξαν να απολαύσουν το προνόμιο της κυβερνητικής εξουσίας. Σε βάρος του υγειονομικού προσωπικού και όσων ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, που περιμένουν υπομονετικά να έρθει η σειρά τους.

Με τους πολλούς να βγάζουμε τον χειμώνα και να περνάμε το τρίτο κύμα της πανδημίας χωρίς εμβολιασμό.

Δυστυχώς στην Ελλάδα σήμερα, εν μέσω πανδημίας, έχουμε μια ανεύθυνη κυβέρνηση που έμαθε να σκέπτεται επικοινωνιακά και να λειτουργεί με όρους αντιπολίτευσης.

Και ευτυχώς από την άλλη, έχουμε μια αξιωματική αντιπολίτευση που σκέφτεται και λειτουργεί με ευθύνη, σαν να ήταν εκείνη η υπεύθυνη κυβέρνηση.

Ο Αλέξης Τσίπρας, αντιδρώντας με ευθύνη, επισκέφθηκε την Πρόεδρο της Δημοκρατίας και έδωσε σανίδα σωτηρίας στον πνιγόμενο στις αντινομίες και τα λάθη του πρωθυπουργό, υποβάλλοντας μια σειρά προτάσεων εξόδου από τα αδιέξοδα.

Ενόψει του νέου κύματος της πανδημίας που αναμένεται τον επόμενο μήνα, πρότεινε έστω και την ύστατη στιγμή τα αυτονόητα:
τον εξοπλισμό και τη στελέχωση νέων ΜΕΘ, την επίταξη (και όχι την ενοικίαση σε προνομιακές τιμές) όλων των ιδιωτικών κλινικών προκειμένου να αυξηθεί η διαθεσιμότητα σε κλίνες, την επιτάχυνση των εμβολιασμών, την αναζήτηση νέων συμφωνιών με φαρμακευτικές εταιρείες είτε μέσω Ευρωπαϊκής Ένωσης είτε και μέσω απευθείας συμφωνιών και τη σύγκληση Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών υπό την Πρόεδρο της Δημοκρατίας και με συμμετοχή επιστημόνων, για την χάραξη, επιτέλους, μιας εθνικής στρατηγικής.

Το κορυφαίας σημασίας ζήτημα της προστασίας της ζωής και της δημόσιας υγείας δεν επιδέχεται άλλους ερασιτεχνισμούς, άλλες παλινωδίες, άλλες μικροπολιτικές σκοπιμότητες, άλλα λάθη και άλλη ολιγωρία από πλευράς Πολιτείας. Από σήμερα όλοι αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους.

Το τρίτο κύμα πανδημίας που πλησιάζει απειλητικά, δεν επιτρέπει άλλα περιθώρια… ανεμελιάς.

Ο λαός που υποφέρει, παρακολουθεί και αξιολογεί. Η ώρα της κρίσης πλησιάζει…

tags: άρθρα

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)