to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Ανάγκη ανάληψης πρωτοβουλιών από εγχειρήματα Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας

Η αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης απαιτεί όχι μόνο τη βούληση της κυβέρνησης, που υπάρχει, αλλά και την κοινωνία ενεργή. Με συλλογικές αποφάσεις και ενέργειες να πάρει στα χέρια της την υπόθεση. Ιδιαίτερα οι νέοι μας που πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη της οικοδόμησης ενός καλύτερου κόσμου.


Ομιλία Αναπλ. Υπουργού Θεανώς Φωτίου[1]

Στους τομείς της δικής μου αρμοδιότητας υπάρχει ανάγκη ανάληψης πρωτοβουλιών από εγχειρήματα Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας, τα οποία μπορούν να προχωρήσουν γρήγορα με άμεσο οικονομικό αντικείμενο.

Πρώτον, τα σχολικά γεύματα, που δεν είναι μόνο μια απάντηση στην Ελλάδα της κρίσης και της μεγάλης παιδικής φτώχειας στην οποία είμαστε πρωταθλητές στην Ευρώπη, με 28,5%, όπως είμαστε και πρωταθλητές στην παιδική παχυσαρκία.

Τα σχολικά γεύματα είναι για μας διαφορετική κουλτούρα στην εκπαίδευση, όπου όλα τα παιδιά τρώνε μαζί και μαθαίνουν να τρώνε όλα τα φαγητά.

Οι δάσκαλοι μας δίδαξαν στην Γκράβα, όπου, βλέποντας τα παιδιά να λιποθυμούν στην τάξη, δεν έμειναν με σταυρωμένα τα χέρια. Πήγαν στο Βρεφοκομείο Αθηνών και ζήτησαν να τους μαγειρεύουν για τα παιδιά του σχολείου, πηγαίνοντας οι ίδιοι τα απαραίτητα. Έτσι κι έγινε.  Αν λοιπόν μπορούν οι δάσκαλοι από την Γκράβα, γιατί δεν μπορεί το κράτος να το κάνει;

Για τις 600 χιλιάδες που είναι τα παιδιά στο Δημοτικό, ξεκινώντας από τις πιο φτωχές περιοχές, χρειαζόμαστε 60 με 70 εκατ. ευρώ.  Δεν τα έχουμε. Κάναμε την πλατφόρμα του act4Greece στην Εθνική Τράπεζα, ένα πρόγραμμα – crowdfunding - όπου προσπαθούμε να συγκεντρώσουμε δωρεές για τη χρηματοδότησή του.

1400 ζεστά γεύματα κάθε μέρα, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, στα σχολεία του Περάματος, διανέμονται από το συγκεκριμένο πρόγραμμα.  Το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο έχει σχεδιάσει το διαιτολόγιο. Το μαγειρεύουν τρεις Κοι.Σ.Π.Ε. - Κοινωνικοί Συνεταιρισμοί Περιορισμένης Ευθύνης - όπου το 40% τουλάχιστον των απασχολούμενων ανήκει στις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού.

Θα το διευρύνουμε από το Σεπτέμβριο σε όλη την Ελλάδα.  Διότι ή στις μεγάλες εταιρείες σίτισης θα κατέληγε η δουλειά ή σε Κοι.Σ.Π.Ε. Η προτίμηση της κυβέρνησής μας ήταν σαφής.

Δεύτερη περίπτωση, οι δομές φτώχειας. Στο προηγούμενο ΕΣΠΑ υπήρχαν δομές Κοινωνικής Προστασίας στους Δήμους, δηλαδή, Κοινωνικά Παντοπωλεία, Κοινωνικά Φαρμακεία, Λαχανόκηποι, κλπ.  Οι δομές αυτές, μετά από παράταση που δόθηκε,  έληξαν το καλοκαίρι. Τι είχε σχεδιάσει η προηγούμενη κυβέρνηση γι’ αυτές τις δομές; Τίποτα!

Περάσαμε με πράξη νομοθετικού περιεχομένου, την επέκταση από τον κρατικό προϋπολογισμό. Επεκτείναμε με τους συναρμόδιους υπουργούς το πρόγραμμα προκειμένου να συνεχίσει χωρίς διακοπή η υλοποίησή του.  Δυστυχώς όμως τα ΜΜΕ αναφέρονται στο αντίστροφο – δεν πληρώνει η Φωτίου τις δομές φτώχειας. Κρίμα!  Τι σχέση έχουν όμως αυτά με την κοινωνική οικονομία;

Τα κέντρα κοινότητας είναι νέος θεσμός.  Είναι αιμοδότηση των Δήμων με δύο έως τέσσερα άτομα (κοινωνικοί λειτουργοί, οικονομολόγοι κλπ), τα οποία θα ασχολούνται με την οργάνωση της δουλειάς για την αντιμετώπιση της κρίσης, για την υλοποίηση των πολιτικών μας, να διαχειρίζονται τα προγράμματα δηλαδή, δίπλα στις υπηρεσίες των Δήμων, με διαφάνεια. Ανοίγουμε μια νέα δομή.

Θα προκηρυχθεί και θα μπορούν να πάρουν μέρος και Κοι.Σ.Π.Ε. νεαρών επιστημόνων.

Τρίτη περίπτωση, αστεγία.  Εχουμε καταγράψει όλα τα ακίνητα της Πρόνοιας. Είναι 240 ακίνητα σε όλη τη χώρα. Τα ακίνητα αυτά, μπορούν να γίνουν τόποι όπου θα στεγάσουμε τους άστεγους. Μαζί με τα ακίνητα των εποπτευόμενών μας φορέων – των κοινωνικών κέντρων κοινωνικής προστασίας σε όλη την Ελλάδα και των εθνικών κληροδοτημάτων που μένουν αναξιοποίητα.  Να τα φτιάξουμε λοιπόν τα ακίνητα αυτά, μέσω Κοι.Σ.Π.Ε από άνεργους αρχιτέκτονες, μηχανικούς, μπογιατζήδες.

Η αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης απαιτεί όχι μόνο τη βούληση της κυβέρνησης, που υπάρχει, αλλά και την κοινωνία ενεργή. Με συλλογικές αποφάσεις και ενέργειες να πάρει στα χέρια της την υπόθεση. Ιδιαίτερα οι νέοι μας που πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη της οικοδόμησης ενός καλύτερου κόσμου.


[1] Η Θ. Φωτίου είναι Αναπληρώτρια Υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)