to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:29 | 07.03.2018

Κοινωνία

Αναγκαίος ο εμβολιασμός για τη γρίπη και την ιλαρά

«Η οδηγία μας είναι να εμβολιαστείτε», δήλωσε ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας, Γιάννης Μπασκόζος μιλώντας σήμερα στην ΕΡΤ


Την αναγκαιότητα του εμβολιασμού τόσο για την γρίπη όσο και για την ιλαρά τόνισε ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας, Γιάννης Μπασκόζος, μιλώντας σήμερα στην ΕΡΤ.

«Είναι η εποχή που παραδοσιακά παρατηρείται η έξαρση της γρίπης. Το πρώτο νέο που είναι ευχάριστο είναι το ότι είμαστε πολύ χαμηλότερα σε κρούσματα αλλά και σε θανάτους από όλα τα προηγούμενα χρόνια. Το δεύτερο καλό νέο είναι ότι το ποσοστό εμβολιασμών στους υγειονομικούς που αποτελεί έναν σημαντικό δείκτη της προστασίας της δημόσιας Υγείας φέτος είναι εξαιρετικά αυξημένο», σημείωσε. 

Ο Γ. Μπασκόζος συνέστησε προσοχή μέχρι να τελειώσει ο Μάρτιος, και είπε ότι καλό θα ήταν ο εμβολιασμός να είχε γίνει έγκαιρα μέσα στον Ιανουάριο, αλλά τόνισε ότι αν κάποιος ανήκει στις ευάλωτες ομάδες πληθυσμού, αξίζει να εμβολιαστεί ακόμη και τώρα. Εξήγησε επίσης ότι χρειάζονται 15 μέρες για να αποκτήσει κανείς ανοσία από την ημέρα του εμβολιασμού. 

Αναφορικά με την ιλαρά, ο κ. Μπασκόζος είπε ότι έχουμε αυτή τη στιγμή μία εξελισσόμενη επιδημία στη χώρα μας, όπως και σε όλη την Ευρώπη. Όπως είπε τα περισσότερα περιστατικά αφορούν Ρομά, γεγονός που φανερώνει ότι αυτοί οι πληθυσμοί δεν είχαν εμβολιαστεί όπως πρέπει. «Βρισκόμαστε σε μία εντατική καμπάνια ώστε να μην μείνει κανένα παιδί χωρίς εμβόλιο», υπογράμμισε ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας.

Και τόνισε:

«Η οδηγία μας είναι, όσοι έχετε γεννηθεί μετά το 1970 εμβολιαστείτε για τη δεύτερη δόση αν δεν την έχετε κάνει ή κάντε και τις 2 αν δεν έχετε κάνει καμία αν δεν έχετε νοσήσει. Όσοι έχετε παιδιά να εμβολιαστούν στους 12 μήνες με την πρώτη δόση και μετά από 3 μήνες με την δεύτερη δόση. Κανένας χωρίς εμβόλιο».

Ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας αναφέρθηκε επίσης και στο φαινόμενο της αλόγιστης χρήσης αντιβιωτικών που παρατηρείται στην ελληνική κοινωνία και τις επιπτώσεις του, και έκανε γνωστό ότι το υπουργείο Υγείας μελετά το ενδεχόμενο υποχρεωτικής συνταγογράφησης τους. 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)