to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:18 | 06.10.2012

Κοινωνία

Αναφορά στον Εισαγγελέα για τα κρατητήρια της Α.Δ. Ηλείας

«Τα κρατητήρια του Α.Τ. Πύργου, μπορούν να συγκριθούν μόνο με εικόνες από τη γνωστή ταινία «Το εξπρές του μεσονυκτίου» λέει στην αναφορά του ο αστυνομικός που την υπέβαλλε.


Εξώδικη αναφορά για τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα κρατητήρια της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ηλείας κατέθεσε χθες στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ηλείας
ο υπαρχιφύλακας Μαρίνης Αχτύπης. Ο κ. Αχτύπης αντιπρόσωπος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων στην Ηλεία, αλλά και μέλος της Επιτροπής Ασφάλειας και Υγιεινής της ίδιας Ομοσπονδίας, χθες το πρωί μαζί με τον δικηγόρο, Θοδωρή Αντωνόπουλο που είναι αρωγός στις προσπάθειες εξάλειψης των προβλημάτων που έχουν δημιουργηθεί στα κρατητήρια της Α.Δ. Ηλείας, κατέθεσε στην Εισαγγελία την εξώδικη αναφορά του ζητώντας να ισχύσουν οι νόμιμες διαδικασίες ώστε να εκλείψουν τα σοβαρά ζητήματα των κρατητηρίων.


Ο κ. Αχτύπης, σύμφωνα με τα όσα καταθέτει στην εξώδικη αναφορά του, θέτει τα προβλήματα ασφάλειας, υγιεινής αλλά και παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των κρατουμένων και των αστυνομικών, καθώς τα κρατητήρια που στεγάζονται στο κτήριο της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ηλείας λειτουργούν, με τρόπο που αντιβαίνει τις παραπάνω διατάξεις και αποτελούν πρόκληση τόσο για τους αστυνομικούς όσο και για τους ίδιους τους κρατούμενους.


«Τα κρατητήρια του Α.Τ. Πύργου, μπορούν να συγκριθούν μόνο με εικόνες από τη γνωστή ταινία «Το εξπρές του μεσονυκτίου». Η έλλειψη στοιχειώδους καθαριότητας, ο υπερπληθυσμός των κρατουμένων κατά τακτά χρονικά διαστήματα και η έλλειψη απολύμανσης και συντήρησης καθιστούν την κατάσταση επιεικώς αφόρητη. Η κατάσταση είναι τριτοκοσμική  και μόνο με τον όρο «υγειονομική βόμβα» μπορεί να αποδοθεί.


Κινδυνεύουν άμεσα όχι μόνο οι κρατούμενοι αλλά και οι συνάδελφοι αστυνομικοί που μπαινοβγαίνουν στο χώρο λόγω των καθηκόντων τους. Στο πλαίσιο αυτό, υπέβαλα, εξώδικη αναφορά έτσι ώστε να δοθεί τελικά λύση στο χρονίζον πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τα κρατητήρια, όχι μόνο του Α.Τ. Πύργου αλλά όλα τα κρατητήρια των Α.Τ. του Νομού Ηλείας», τονίζει σε δηλώσεις του ο κ. Αχτύπης, ο οποίος παράλληλα ευχαρίστησε θερμά τον δικηγόρο, Θοδωρή Αντωνόπουλο για την άμεση ανταπόκρισή του στο θέμα των αστυνομικών.


Όπως επεσήμανε μάλιστα ο κ. Αχτύπης, ο κ. Αντωνόπουλος, ήταν από τους πρώτους ανθρώπους που ενδιαφέρθηκε για το μείζον ζήτημα των κρατητηρίων της Α.Δ. Ηλείας, καθώς με την ιδιότητά του ως δικηγόρος του Πύργου έχει σχεδόν καθημερινή επαφή με το χώρο των κρατητηρίων ως συνήγορος υπεράσπισης κατηγορουμένων που βρίσκονται στα κρατητήρια του Α.Τ. Πύργου.


Αξίζει να σημειωθεί πως μεταξύ άλλων αιτήματα του κ. Αχτύπη για το θέμα των κρατητηρίων είναι η αποκατάσταση των ζημιών που έχουν κατά το παρελθόν προκληθεί στα εξωτερικά κιγκλιδώματα και στις ψευδοροφές των διαδρόμων του εσωτερικού χώρου, η επισκευή του ηλεκτρονικού συστήματος επόπτευσης των κρατητηρίων αλλά και η λύση στο ζήτημα της κράτησης ποινικών υποδίκων που ως ορίζει το Π.Δ. δεν πρέπει να υπερβαίνει τον απολύτως αναγκαίο χρόνο για την μεταγωγή τους στο εκάστοτε σωφρονιστικό κατάστημα. Στα κρατητήρια της Α.Δ. Ηλείας ωστόσο υπάρχουν ποινικοί κρατούμενοι οι οποίοι παραμένουν ακόμα και διάστημα 2 ή 3 μηνών, κάτι που όπως τονίζεται αποτελεί παράβαση του συγκεκριμένου Π.Δ.


«Ο κρατούμενος ότι κι αν έχει διαπράξει παραμένει άνθρωπος. Δεν μπορεί να υποβιβάζεται σε υπάνθρωπο και να του στερούνται στοιχειώδεις δυνατότητες που διαφυλάσσουν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και υγεία του. Δεν επιτρέπεται να στοιβάζονται επί μήνες ολόκληρους ανθρώπινες ζωές σε ένα βρώμικο και ανθυγιεινό περιβάλλον, στο έλεος των ασθενειών αλλά και των κινδύνων που εγκυμονεί η συν-κράτηση με επικίνδυνους υπόδικους ή πολλές φορές και μεταγόμενους σκληρούς καταδίκους», αναφέρει συγκεκριμένα ο κ. Αχτύπης.

Πηγή: ilialive.gr

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)