to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:57 | 21.01.2022

Κοινωνία

Αναφορά στη Βουλή για την κακοποίηση γιατρού στη Βέροια από τον πρώην σύζυγό της

Ερώτηση και Αίτημα Κατάθεσης Εγγράφων προς τον Υπουργό Υγείας κατέθεσαν 31 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ με πρωτοβουλία της βουλευτού Θεσσαλονίκης Δώρας Αυγέρη και θέμα: «Σοβαρές καταγγελίες για κακοποιητική συμπεριφορά διευθυντή κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου Βέροιας σε βάρος της πρώην συντρόφου του και πρώην διευθύντριας της αναισθησιολογικής κλινικής. Σε εκκρεμότητα η έρευνα που είχε κινηθεί εναντίον του από τη διοίκηση του Νοσοκομείου για κακοποιητική συμπεριφορά εντός του νοσοκομείου πριν από δύο χρόνια. Προσπάθεια συγκάλυψης;».


Την ερώτηση συνυπογράφει και η Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Όλγα Γεροβασίλη.

Να θυμίσουμε ότι το θέμα που ήρθε στην επιφάνεια λίγες μέρες πριν το δημοσιοποίησε η Δώρα Αυγέρη ενώ στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής η Ραλλία Χρηστίδου ανέγνωσε την επιστολή του θύματος. Είναι από τις πρώτες δικαστικές αποφάσεις που με βάση της αλλαγές του νόμου Τσιάρα - Μητσοτάκη για τη συνεπιμέλεια αποδίδει λόγω φύλου τον 9χρονο γιο της οικογένειας στη μέριμνα του πατέρα λόγω φύλου, παρότι ο πατέρας κακοποιούσε συστηματικά τη μητέρα του.

Επιπλέον να επισημάνουμε πως τέτοια θέματα είχαν τονιστεί ως προβλήματα από τις φεμινιστικές οργανώσεις, τα κόμματα της αριστεράς και την κοινωνία στη διαβούλευση του νομοσχεδίου ενώ αντίστοιχες παρατηρήσεις έκαναν και βουλεύτριες της πλειοψηφίας όπως η Μαριέττα Γιαννάκου και η Όλγα Κεφαλογιάννη.

Οι βουλευτές της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης σημειώνουν:

  • Μια ακόμη τραγική ιστορία κακοποίησης γυναίκας από τον σύντροφό της ήρθε στο φως μέσω της επιστολής-έκκλησης που το ίδιο το θύμα απέστειλε προ ημερών προς τις γυναίκες μέλη του Ελληνικού Κοινοβουλίου.
  • Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έφερε αμέσως το θέμα στη Βουλή
  • Η Μ.Μ., γιατρός –αναισθησιολόγος, με σημαντική θέση και πολυετή προσφορά στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και συγκεκριμένα στο Νοσοκομείο της Βέροιας, αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την εργασία της, την πόλη της και το κοινωνικό της περιβάλλον για να προστατέψει -όπως αναφέρει στην επιστολή της – τη ζωή της ίδιας και των δύο ανήλικων  παιδιών της από την κακοποιητική συμπεριφορά του πρώην συντρόφου της.: «Έφυγα από την πατρίδα μου και από ένα νοσοκομείο που πραγματικά αγαπούσα, με πολύ πόνο. Έδωσα την ψυχή μου για το Ε.Σ.Υ., για τους ασθενείς, δεν είχα όμως άλλη επιλογή, φοβόμουν πλέον για την ζωή μου».
  • Θα πρέπει να επισημανθεί ότι σοβαρές δημόσιες καταγγελίες για κακοποιητική συμπεριφορά από τον εν λόγω ιατρό – Δ/ντη Ορθοπεδικό υπάρχουν και από τις δύο προηγούμενες συζύγους του.
  • Μάλιστα, μια εκ των δύο πρώην συζύγων του, επίσης γιατρός, καταγγέλλει ότι αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τη θέση της στο νοσοκομείο της Βέροιας -όπου επίσης υπηρετούσε- ανήμερα Πρωτοχρονιάς του 1994.
  • Η κακοποιητική συμπεριφορά από τον σύντροφό της συνεχίστηκε στο κοινό εργασιακό περιβάλλον, δηλαδή στο νοσοκομείο,  με την καθημερινότητά της να γίνεται δυσβάσταχτη και την ζωή της να βρίσκεται σε διαρκή απειλή και κίνδυνο.
  • Η Μ.Μ.  καταγγέλλει περιστατικό βίας- το οποίο έλαβε χώρα εντός χειρουργικής αίθουσας κι ενώ ήταν σε εξέλιξη περιστατικό γενικής χειρουργικής - κατέθεσε αναφορά προς τη διοίκηση του Νοσοκομείου για τις αναγκαίες ενέργειες από πλευράς της.
  • Παρά το γεγονός ότι η ίδια η Μ.Μ. έχει προβεί πλέον και σε δημόσιες καταγγελίες (επιστολή σε βουλευτές, ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές συνεντεύξεις)  για τα επίμαχα περιστατικά βίας εντός του νοσοκομείο της Βέροιας, καμία επίσημη αντίδραση ή ενέργεια δεν υπήρξε μέχρι στιγμής από την πλευρά της Διοίκησης.

Ερωτάται ο αρμόδιος κ. Υπουργός:

  1. Σε ποιο στάδιο βρίσκεται η πειθαρχική έρευνα για την διαπίστωση τυχόν ευθυνών του Δ/ντή Ορθοπεδικής του Γ.Ν. Ημαθίας μετά την αναφορά της Δ/ντριας Αναισθησιολόγου στις 24.1.2020 και της συμπληρωματικής αναφοράς της στις 27. 1. 2020;
  2. Έχει διαταχθεί Ένορκη Διοικητική Εξέταση για τα όσα καταγγέλλει η Μ.Μ. στις αναφορές της και ποιες εγγυήσεις θα υπάρξουν για την μη συγκάλυψη, αλλά την πλήρη διαλεύκανση τους;
  3. Υπάρχουν άλλες καταγγελίες που αφορούν τον εν λόγω Δ/ντή Ορθοπεδικής του Γ.Ν. Ημαθίας;
  4. Ποια μέτρα έχει λάβει το νοσοκομείο για την αποφυγή ανάλογων περιστατικών και την προστασία των εργαζομένων από τέτοιου είδους συμπεριφορές;
  5. Είχαν αναζητηθεί οι πραγματικοί λόγοι της παραίτησης της καταγγέλλουσας αναισθησιολόγου από το νοσοκομείο;
  6. Μετά την αναγκαστική αποχώρησή της από το νοσοκομείο έχει καλυφθεί η θέση της, πότε και πώς;
  7. Σε τι ενέργειες θα προβεί για τις διώξεις εργαζομένων από την Διοίκηση του Νοσοκομείου;

Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων

Παρακαλούμε να κατατεθούν προς ενημέρωση της Βουλής και των πολιτών:

  • Τα σχετικά έγγραφα από τα οποία να προκύπτει η πορεία και έκβαση της πειθαρχικής έρευνας μετά την κατάθεση της αρχικής αναφοράς της Μ.Μ. (24.1.2020),  της συμπληρωματικής αναφοράς της (27.1.2020), καθώς και της ερώτησής της για την πορεία της έρευνας.
  •  Όλα τα έγγραφα που αφορούν σε ενδεχόμενες άλλες καταγγελίες  ή αναφορές σε βάρος του διευθυντή της Ορθοπεδικής.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)