to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:32 | 21.02.2023

Πολιτική

Αναφορά Ν. Φίλη και Μ. Τζούφη για την επιστολή 200 εκπαιδευτικών για τον εξοργιστικό τρόπο διεξαγωγής της επιμόρφωσης

Σε επιστολή τους προς το ΙΕΠ, οι νεοδιόριστοι εκπαιδευτικοί τονίζουν πως αν και έχουν ήδη παρακολουθήσει σχετική επιμόρφωση υποχρεωτικού χαρακτήρα, μέσα από τα ΠΕΚ, καλούνται εκ νέου να παρακολουθήσουν το ίδιο πρόγραμμα


Ο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Νίκος Φίλης και Μερόπη Τζούφη καταθέτουν ως αναφορά προς την υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων το από 19.2.2022 δημοσίευμα του alfavita.gr με θέμα «Επιστολή εκπαιδευτικών προς ΙΕΠ: Εξοργιστικός ο τρόπος διεξαγωγής της επιμόρφωσης» .

Στην επιστολή διαμαρτυρίας προς το ΙΕΠ, που δημοσιεύεται στο alfavita.gr, τονίζεται ότι οι νεοδιόριστοι εκπαιδευτικοί, αν και έχουν ήδη παρακολουθήσει σχετική επιμόρφωση υποχρεωτικού χαρακτήρα, ως αναπληρωτές, μέσα από τα ΠΕΚ, καλούνται εκ νέου να παρακολουθήσουν το ίδιο πρόγραμμα!

Ακολούθως, οι εκπαιδευτικοί επισημαίνουν τις εξοργιστικές και άστοχες ενέργειες που λαμβάνουν χώρα στο πλαίσιο του σχετικού προγράμματος εισαγωγικής επιμόρφωσης:

i. Καλούνται να παρακολουθήσουν μια επιμόρφωση, η οποία αναφέρεται ως υποχρεωτική και η οποία υλοποιείται εκτός εργασιακού ωραρίου τους, κατά τις απογευματινές ώρες.
ii. Τα τμήματα που έχουν χωριστεί είναι αλφαβητικά και μόνο, τη στιγμή που ένας σωστός πρώτος διαχωρισμός θα μπορούσε να είναι ο κλάδος, η ειδικότητα και η βαθμίδα εκπαίδευσης.
Iii. Δεν ζητήθηκε ποτέ να επιλέξουν ημέρα παρακολούθησης, παρά τους ανακοινώθηκε η μέρα και οι ώρες των 9 συνεδριών, χωρίς δικαίωμα αλλαγής.
Η επιστολή καταλήγει με τα αιτήματα των εκπαιδευτικών.

Αναλυτικά η επιστολή των 200 εκπαιδευτικών προς το ΙΕΠ:

ΙΕΠ: «Αποφασίζομεν και διατάσσομεν!»

Με ταχύτατες διαδικασίες, που μαρτυρούν προχειρότητα και αστοχίες, ξεκίνησε το ΙΕΠ να στέλνει ειδοποιήσεις μέσω ηλεκτρονικών μηνυμάτων και κοινωνικών δικτύων (viber) για την εφαρμογή του Προγράμματος Εισαγωγικής Επιμόρφωσης, ένα πρόγραμμα μέσω ΕΣΠΑ και αυτό, το οποίο «υποχρεούνται/δικαιούνται» να παρακολουθήσουν, μεταξύ άλλων, οι νεοδιόριστοι εκπαιδευτικοί της περιόδου 01-01-2020 μέχρι 30-06-2022.

Καταρχάς, σημειώνουμε, πως εμείς οι νεοδιόριστοι εκπαιδευτικοί έχουμε ήδη παρακολουθήσει σχετική επιμόρφωση υποχρεωτικού χαρακτήρα, ως αναπληρωτές, μέσα από τα ΠΕΚ. Αναρωτιόμαστε για ποιο λόγο καλούμαστε εκ νέου να παρακολουθήσουμε το ίδιο πρόγραμμα και δεν έχουμε ήδη απαλλαγεί από αυτή την υποχρέωση;

Ωστόσο, μια σειρά άλλων ενεργειών από πλευράς ΙΕΠ είναι, κατά τη γνώμη μας, εξοργιστική:
i. Καλούμαστε να παρακολουθήσουμε μια επιμόρφωση, η οποία αναφέρεται ως υποχρεωτική και η οποία υλοποιείται εκτός εργασιακού ωραρίου μας, κατά τις απογευματινές ώρες. Δεν θα έπρεπε να θεωρείται υπερωριακή απασχόληση και να συμπεριλαμβάνει σχετική οικονομική αποζημίωση για αυτό;
ii. Τα τμήματα που έχουμε χωριστεί είναι αλφαβητικά και μόνο, τη στιγμή που ένας σωστός πρώτος διαχωρισμός θα μπορούσε να είναι ο κλάδος, η ειδικότητα και η βαθμίδα εκπαίδευσης. Αποτέλεσμα; Επιμορφούμενοι θεατρολόγοι που διδάσκουμε στην Π/θμια Εκπαίδευση, μάθημα της Αισθητικής Αγωγής, να επιμορφωθούμε για το STEAM της… Δ/θμιας Εκπαίδευσης.
iii. Δεν ζητήθηκε ποτέ να επιλέξουμε ημέρα παρακολούθησης, παρά μας ανακοινώθηκε η μέρα και οι ώρες των 9 συνεδριών, χωρίς δικαίωμα αλλαγής! Συγγνώμη, αλλά πειράζει που έχουμε και οικογένεια; Πειράζει που κάποιοι είμαστε σε μονογονεϊκές οικογένειες, χωρίς βοήθεια για να κρατήσει κάποιος τα παιδιά μας; Πειράζει που έχουμε διοριστεί μακριά από τον τόπο συμφερόντων μας και ζούμε δύο χρόνια σε ένα δωμάτιο σε νησί; Πειράζει που όσοι είμαστε στις πόλεις, πρέπει να φροντίζουμε ηλικιωμένους γονείς; Πειράζει που έχουμε κι άλλες υποχρεώσεις; Και εκτός των παραπάνω, γιατί να διεξάγονται στον ελεύθερο χρόνο καθενός/καθεμιάς από εμάς;

Για όλα τα παραπάνω, που υπενθυμίζουμε καταμαρτυρούν -το δίχως άλλο- προχειρότητα, με την επικεφαλίδα του «υποχρεωτικού» χαρακτήρα προσπαθούν έμμεσα να μας επιβάλουν και τον φόβο της μη συμμόρφωσης σε αυτή την οδηγία: Εκπαιδευτικέ, θα είσαι διαθέσιμος κάθε μέρα, κάθε ώρα, κάθε στιγμή!

Ζητούμε μέσω των παρακάτω την επαναφορά της λογικής στα παράλογα πράγματα που μας συμβαίνουν:

i.    Να εξαιρεθούμε από την επιμόρφωση αυτή όσοι την έχουμε ήδη παρακολουθήσει, με υποχρεωτικές απογευματινές δια ζώσης συναντήσεις.
ii.    Να ανασταλεί η έναρξη των επιμορφώσεων και να πραγματοποιηθούν στο πρωινό ωράριο των εκπαιδευτικών, κατά το διάστημα 15-21 Ιουνίου 2023 ή 1-10 Σεπτεμβρίου 2023 και με ταυτόχρονη απαλλαγή από άλλα καθήκοντα.
iii.    Επιμορφώσεις, οι οποίες μας αφορούν, τα μπορούμε να τις παρακολουθούμε στο υποχρεωτικό μας εργασιακό ωράριο, με σωστή κατανομή συμμετεχόντων σε αυτές, ανάλογα με τον κλάδο, την ειδικότητα και τη βαθμίδα εκπαίδευσης που διδάσκουμε, κι όχι αλφαβητικά, με επιμορφωτές αντίστοιχης (ή σχετικής έστω) ειδικότητας!
iv.    Δεν είναι η τηλεσυνάντηση η πανάκεια σε όλα. Χιονίζει; Τηλεκπαίδευση! Πλημμύρα; Τηλεκπαίδευση; Σεισμός; Τηλεκπαίδευση! Η εκπαίδευση είναι μια πρωτίστως βιωματική διαδικασία, την οποία οφείλουμε να υπηρετούμε με σώμα και ψυχή… και όχι με οθόνες και ποντίκια!

Οι υπογράφοντες νεοδιόριστοι εκπαιδευτικοί:

2023 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)