to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

20:35 | 26.07.2013

Διεθνή

Ανάφλεξη στην Αίγυπτο: «Περιφρόνηση της ανθρώπινης ζωής» καταγγέλλει το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (βίντεο - φωτογραφίες)

Συγκρούσεις μεταξύ υποστηρικτών και αντιπάλων του ανατραπέντος προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι στην Αλεξάνδρεια και άλλες πόλεις της Αιγύπτου - Συγκεχυμένες οι πληροφορίες για τον αριθμό των θυμάτων - πάνω από 70 τα θύματα σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων


Δευτέρα 29/7

Αίγυπτος: Οι υποστηρικτές του Μόρσι καλούν αύριο σε πορεία "ένα εκατομμύριο διαδηλωτές"

Κυριακή 28/7

Η ανθρωπιστική οργάνωση Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch) κατήγγειλε σήμερα τον θάνατο άνω των 70 ανθρώπων στη διάρκεια χθεσινών συγκρούσεων στο Κάιρο, κατηγορώντας τις αρχές για την «εγκληματική περιφρόνηση της ανθρώπινης ζωής».

Η οργάνωση τονίζει στην ανακοίνωσή της πως πολλά από τα θύματα των χθεσινών συγκρούσεων οπαδών του ανατραπέντος προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι με τις δυνάμεις της τάξης επλήγησαν από σφαίρες στο κεφάλι και στο στήθος. Το ιατρικό προσωπικό που ερωτήθηκε από τη HRW «κρίνει πως ορισμένα από τα θύματα αποτελούσαν συγκεκριμένο στόχο, δεδομένου του είδους των τραυμάτων», προστίθεται στην ανακοίνωση που εκδόθηκε από την έδρα της οργάνωσης στη Νέα Υόρκη. 

Members of the Muslim Brotherhood and supporters of ousted Egyptian President Mohamed Mursi shout slogans during a rally around Rabaa Adawiya square where they are camping, in Cairo July 26, 2013 (Reuters / Amr Abdallah Dalsh)

Ο Μοχάμεντ αλ-Μπελτάγκου, ανώτερο στέλεχος της Αδελφότητας ανάρτησε στη σελίδα του στο Facebook ότι «Βρισκόμαστε αντιμέτωποι μπροστά σε μια γενοκτονία. Πότε οι ελεύθεροι πολίτες θα κάνουν κάτι για να σταματήσει αυτό;».

Το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι ο τελευταίος γύρος συγκρούσεων, που εκτυλίχθηκαν στη πρωτεύουσα, μεταξύ των υποστηρικτών του Μόρσι και των δυνάμεων ασφαλείας κόστισε τη ζωή σε 80 ανθρώπους, ενώ τουλάχιστον 700 τραυματίστηκαν. Όπως ανέφερε εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών αντηλλάγησαν πυροβολισμοί.

Από την πλευρά της η Μουσουλμανική Αδελφότητα δήλωσε ότι τουλάχιστον 200 άτομα έχασαν τη ζωή τους ενώ περίπου 4.500 τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια «σφαγής» από το στρατό και την αστυνομία σε περιοχή βορειοανατολικά του Καΐρου, όπου οπαδοί είχαν συγκεντρωθεί προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για την απομάκρυνση του Μόρσι από την εξουσία.

Members of the Muslim Brotherhood and supporters of deposed Egyptian President Mohamed Mursi carry an injured protester injured during clashes with the police in Nasr city area, east of Cairo July 27, 2013. (Reuters/Asmaa Waguih)

Το υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων με μόνο σκοπό να διαλύσει το πλήθος που είχε βάλει φωτιά σε ελαστικά προκειμένου να εμποδίσουν την πρόσβαση σε γέφυρα.

Δεκαπέντε άνθρωποι τραυματίσθηκαν σε επεισόδια που σημειώθηκαν στη διάρκεια της χθεσινής νύκτας στο Πορτ Σάιντ, στη βόρειο Αίγυπτο, ανάμεσα σε οπαδούς και αντιπάλους του ανατραπέντος προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι, όπως αναφέρουν ιατρικές πηγές και αυτόπτες μάρτυρες. Οι συγκρούσεις ξεκίνησαν μετά την κηδεία ενός νεαρού υποστηρικτή του Μορσι.

Egyptian women mourn the death of a relative, shot dead in the Egyptian capital after violence erupted the night before, outside the Muslim Brotherhood field hospital in Cairo on July 27, 2013. (AFP Photo)

Σάββατο 27/7

Τελευταία ενημέρωση, 21:30:  Σύμφωνα με το αιγυπτιακό υπουργείο της Υγείας, τους 65 φθάνουν οι νεκροί στις συγκρούσεις σήμερα Σάββατο μεταξύ διαδηλωτών-σωμάτων ασφάλειας, στο Κάιρο, τις οποίες συγκρούσεις οι οπαδοί του ανατραπέντος από τις ένοπλες δυνάμεις ισλαμιστή προέδρου Μόρσι, μέλη της Μουσουλμανικής αδελφότητας χαρακτηρίζουν μιλώντας στα ξένα μμε ως "ανοικτή επίθεση" σε βάρος τους.  Πάντως η Μουσουλμανική Αδελφότητα αναφέρεται, στην ανακοίνωση που εξέδωσε για τα αιματηρά γεγονότα στην πρωτεύουσα, και σε άλλους 61 διαδηλωτές "κλινικά νεκρούς" --ενώ εκείνη απαριθμεί στους 66 τους νεκρούς στις τάξεις της Αδελφότητας.

Το απόγευμα του Σαββάτου,  το υπουργείο Υγείας της χώρας εκτιμούσε σε 38 τους νεκρούς κατηγορώντας ταυτόχρονα τη Μουσουλμανική Αδελφότητα ότι διοχετεύει εσκεμμένα αναληθείς αριθμούς θυμάτων. Νωρίτερα, η Μουσουλμανική Αδελφότητα έκανε λόγο για τουλάχιστον 120 νεκρούς και 4000  τραυματίες, από τις συγκρούσεις αστυνομικών με οπαδούς του αποπεμφθέντος προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι. Εκπρόσωπος, μάλιστα, του κόμματος τόνισε πως οι αστυνομικοί πυροβολούν για να σκοτώσουν. Συγκεχυμένες παραμένουν οι πληροφορίες για τον ακριβή αριθμό των θυμάτων. Τα επίσημα στοιχεία από το υπουργείο Υγείας έκαναν νωρίτερα λόγο για 29 νεκρούς και 649 τραυματίες.

A car that members of the Muslim Brotherhood and supporters of deposed Egyptian President Mohamed Mursi say was burnt by police and plain-clothed people is seen during clashes in Nasr city area, east of Cairo July 27, 2013. (Reuters/Asmaa Waguih)

Την ίδια ώρα, το υπουργείο Εσωτερικών της χώρας υποστηρίζει πως οι διαδηλώσεις θα λάβουν τέλος σύντομα, ενώ το απόγευμα λήγει το σχετικό τελεσίγραφο του στρατού. Η επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης Κάθριν Άστον «καταδίκασε σθεναρά» τους θανάτους οι οποίοι σημειώθηκαν κατά τις διαδηλώσεις στην Αίγυπτο και κάλεσε όλες τις πλευρές στη χώρα να απόσχουν από τη βία, ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Τουλάχιστον 10 υποστηρικτές του ανατραπέντος προέδρου της Αιγύπτου Μοχάμεντ Μόρσι βρήκαν τον θάνατο από επίθεση που δέχθηκαν σήμερα (Σάββατο27/7) το πρωΐ επί της οδικής αρτηρίας προς το αεροδρόμιο του Καΐρου, ανακοίνωσαν οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι, πληροφορίες που δεν στάθηκε δυνατόν να διασταυρωθούν από ανεξάρτητες πηγές. Το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα Αιγύπτου μετέδωσε πως 120 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και άλλοι 4.500 τραυματίσθηκαν στα πρωϊνά βίαια επεισόδια που σημειώθηκαν στα περιθώρια ολονύκτιας εκδήλωσης διαμαρτυρίας που πραγματοποίησαν οπαδοί του Μόρσι κοντά σε τέμενος του Καΐρου.

The body of a Muslim Brotherhood protester, shot dead in the Egyptian capital after violence erupted the night before, is evacuated as mourners watch in Cairo on July 27, 2013. (AFP Photo)

«Το κινητό νοσοκομείο των υποστηρικτών του Μόρσι στο τέμενος Ραμπάα αλ Ανταουΐγια, στο βορειοανατολικό προάστιο του Καΐρου Νασρ Σίτι, έκανε λόγο για 10 νεκρούς στις συγκρούσεις με την αστυνομία στον δρόμο προς το αεροδρόμιο», μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων ΜΕΝΑ, υπογραμμίζοντας πως ο απολογισμός αυτός δεν έχει διασταυρωθεί από ιατρικές πηγές.

Anti-Mursi protesters carrying posters of army chief Abdel-Fattah El-Sisi chant slogans as they start to gather for a mass protest to support the army in Tahrir square, Cairo, July 26, 2013.(Reuters / Asmaa Waguih)

Από την πλευρά τους, οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι ανακοίνωσαν πως «οι δυνάμεις ασφαλείας διέπραξαν ένα νέο έγκλημα σήμερα κατά τις πρωϊνές ώρες μπροστά από το μνημείο στον αυτοκινητόδρομο» που οδηγεί στο αεροδρόμιο.

Μετά τη ρίψη δακρυγόνων στους διαδηλωτές, «άρχισαν να πυροβολούν, σκοτώνοντας 10 ανθρώπους, από τους οποίους οι επτά βρήκαν τον θάνατο από ελεύθερους σκοπευτές, ενώ τραυματίσθηκαν πάνω από 100 άλλοι», υπογραμμίζεται στην ίδια ανακοίνωση.

Anti-Mursi protesters shout slogans as they wave Egyptian national flags during a rally and march around El-Thadiya presidential palace in Cairo July 26, 2013.(Reuters / Amr Abdallah Dalsh)

Την Παρασκευή το βράδυ στην πλατεία Ταχρίρ, πλατεία σύμβολο του κινήματος, συγκεντρώθηκαν χιλιάδες διαδηλωτές πολέμιοι του Μόρσι. Αντίστοιχες μαζικές διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν και σε άλλες πόλεις της χώρας. «Ο λαός, πηγή όλων των εξουσιών, δίνει εντολή στο στρατό και την αστυνομία να αντιμετωπίσει την τρομοκρατία» ανέφερε ένα τεράστιο πανό στην είσοδο της πλατείας. Άρματα μάχης βρίσκονταν περιμετρικά της συγκέντρωσης για ασφάλεια, ενώ στρατιωτικά ελικόπτερα πετούσαν στην περιοχή. Αστυνομικοί έγιναν ένα με το πλήθος και σε πολλές περιπτώσεις φωτογραφίζονταν μαζί με τους διαδηλωτές προκαλώντας ενθουσιασμό.

«Ο στρατός είναι εδώ για να προστατεύσει τους έντιμους ανθρώπους», δήλωσε ένας διαδηλωτής και πρόσθεσε πως ο επικεφαλής του στρατού Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι κάλεσε σε διαδηλώσεις «για να δει όλος ο κόσμος πως ο αιγυπτιακός λαός δεν θέλει τη Μουσουλμανική Αδελφότητα». Το Al Jazeera αναφέρει πως στο κάλεσμα ανταποκρίθηκε όπως ήταν αναμενόμενο το κίνημα Tamarod, που αποτελούσε και τον πυρήνα των διαδηλώσεων κατά του Μόρσι όσο ήταν πρόεδρος, ωστόσο δεν συμμετείχαν άλλα κινήματα όπως αυτό της «νεολαίας της 6ης Απριλίου».

Παρασκευή 26/7

Δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 19 τραυματίστηκαν στις ταραχές που ξέσπασαν όταν χιλιάδες Αιγύπτιοι βγήκαν στους δρόμους ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του στρατηγού Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι ο οποίος ζήτησε από τους υποστηρικτές του να του δώσουν την "εντολή" να αντιμετωπίσει τη βία στη χώρα.

Η Μουσουλμανική Αδελφότητα απάντησε στο κάλεσμα αυτό με την οργάνωση διαδηλώσεων υπέρ του ανατραπέντος προέδρου:

Οι περισσότεροι τραυματισμοί έχουν προέλθει από σφαίρες αεροβόλων όπλων και κτυπήματα αιχμηρά αντικείμενα, σύμφωνα με τον επικεφαλής της υπηρεσίας άμεσης βοήθειας της Αιγύπτου.

Νωρίτερα το απόγευμα, συγκρούσεις είχαν ξεσπάσει και στη συνοικία Σούμπρα του Καΐρου, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο.

Σε υλικό του δορυφορικού καναλιού ONTV εμφανίζονταν διαδηλωτές και των δύο πλευρών να εκτοξεύουν πέτρες κατά αλλήλων.

Supporters of Egypt's deposed president Mohamed Morsi chant islamic slogans during a rally outside Cairo's Rabaa al-Adawiya mosque on July 13, 2013 (AFP Photo)

Διαβάστε επίσης:

Αίγυπτος: Δημοκρατία χωρίς δημοκράτες

Προφυλάκιση του Μόρσι για «συνωμοσία με τη Χαμάς», 

Ο στρατός σκληραίνει (κι άλλο) τη στάση του

Αίγυπτος: ο στρατός σκληραίνει (κι άλλο) τη στάση του - See more at: http://left.gr/news/aigyptos-o-stratos-sklirainei-ki-allo-ti-stasi-toy#s...

Πηγές: ΑΜΠΕ, rt.com

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)