to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

20:37 | 29.07.2020

Οικονομία

Αναδρομικά: Νέα ανατροπή για τους συνταξιούχους με την τροπολογία

Προς το δυσμενέστερο οδηγείται η τροπολογία για τα αναδρομικά των συνταξιούχων


Κατατέθηκε στη Βουλή η τροπολογία για την επιστροφή των αναδρομικών των συνταξιούχων και όπως φαίνεται κρύβει δύο σημαντικά ζητήματα.

Πρώτο με την τροπολογία αποκαλύπτεται ότι το ποσό είναι στα 900 εκατ. ευρώ.

Δεύτερον με την ίδια τροπολογία επιχειρείται να μπει τέλος στις όποιες διεκδικήσεις είχαν κερδίσει οι συνταξιούχοι για τα δώρα και τις επικουρικές, καθώς τονίζεται ότι με την καταβολή των 900 εκατ. ευρώ για τις κύριες, αποσβαίνονται και τα ποσά για δώρα και επικουρικές!

Ειδικότερα, χάνουν το δικαίωμα να προσφύγουν όσοι συνταξιούχοι δεν το έχουν κάνει για να διεκδικήσουν αναδρομικά επικουρικών συντάξεων και δώρων με την τροπολογία που κατέθεσε η κυβέρνηση.

Πάρα το γεγονός ότι η τροπολογία δεν περιλαμβάνει καταβολή αναδρομικών επικουρικών συντάξεων και δώρα σε 2,5 εκ. συνταξιούχους δεν τους επιτρέπει και να προσφύγουν για να τα διεκδικήσουν καθώς όπως αναφέρεται στην τροπολογία το δικαίωμα χάνεται και η αξίωση παραμένει μόνο σε όσους έχουν ήδη προσφύγει.

Έτσι χιλιάδες συνταξιούχοι που περίμεναν ότι θα λάβουν αναδρομικά κύριας, επικουρικής σύνταξης και δώρων θα αναγκαστούν να αρκεστούν στα αναδρομικά μόνο της κύριας σύνταξής τους.

Νωρίτερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε, ότι η εν λόγω απόφαση καλύπτει όλους τους συνταξιούχους που υπέστησαν περικοπές, και όχι μόνο όσους προσέφυγαν, ζήτησε κατανόηση από τους συνταξιούχους και είπε η κυβέρνηση πρόκειται να καταβάλει εφάπαξ μέχρι το τέλος του χρόνου τα αναδρομικά για τις κύριες συντάξεις στους συνταξιούχους τόσο του δημόσιου όσο και του ιδιωτικού τομέα, με το συνολικό κόστος να υπολογίζεται στα 1,4 δισ. ευρώ.

Ωστόσο το γεγονός ότι τα αναδρομικά αφορούν μόνο την κύρια σύνταξη – δεν καλύπτει τα δώρα και τις επικουρικές – προκαλεί σοβαρές αντιδράσεις, ενώ νέες αντιδράσεις αναμένεται να προκαλέσει η ίδια η τροπολογία σε αυτά τα δύο σκέλη.

Ειδικά στο δεύτερο με το οποίο επιχειρεί να βάλει τέλος στην καταβολή των αναδρομικών για δώρα και επικουρικές, κάτι που προβλέπει η απόφαση του ΣτΕ.

Συγκεκριμένα, αναδρομικά ποσά μόνο για τις περικοπές που έγιναν το επίμαχο 11μηνο μεταξύ Ιουνίου 2015 και Μαΐου 2016 στις κύριες συντάξεις ιδιωτικού αλλά και δημόσιου τομέα, προτίθεται να επιστρέψει η κυβέρνηση βάσει της τροπολογίας που κατατέθηκε πριν από λίγο στη Βουλή.

ANADROMIKA TO POSO 900EKAT

Το καθαρό ποσό, βάσει της έκθεσης του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους είναι 900 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τους ειδικούς της κοινωνικής ασφάλισης η κυβερνητική τροπολογία αφήνει εκτός σχεδόν το 60% των συνταξιούχων, κυρίως χαμηλοσυνταξιούχους, και συγκεκριμένα τους αγρότες και όσους είχαν άθροισμα κύριας και επικουρικής σύνταξης, κάτω από 1.000 ευρώ.

Οι δικηγόροι κάνουν λόγο για εκτροπή και εκτιμούν ότι έως το τέλος του έτους θα ανοίξει νέος κύκλος μαζικών προσφυγών στη δικαιοσύνη. Είναι χαρακτηριστική η αναφορά του δικηγόρου Λουκά Αποστολίδη που διαχειρίστηκε την αγωγή που δικάστηκε στο ΣτΕ πιλοτικά, για «προσβολή στις αποφάσεις των Ανωτάτων Δικαστηρίων» και «νομικό πραξικόπημα». Σύμφωνα με τον κ. Αποστολίδη, όποια και αν είναι η δικαιολογία της εκτελεστικής εξουσίας, οι περικοπές και ο περιορισμός εφαρμογής των αποφάσεων Ολομέλειας ΣτΕ και Ελεγκτικού Συνέδριου αποτελούν συνταγματική εκτροπή αφού παραβιάζεται η συνταγματική αρχή της διάκρισης των εξουσιών.

Αναλυτικά, η τροπολογία αναφέρει επιστροφές, και μάλιστα άτοκα, μόνο για συνταξιούχους του ιδιωτικού τομέα και συγκεκριμένα στις περικοπές που έγιναν στις κύριες συντάξεις το 2012, για το διάστημα από 11/6/2015 έως και την δημοσίευση του νόμου Κατρούγκαλου (Ν.4387/2016) στις 13 Μαΐου 2016.

Προκαλεί βέβαια εντύπωση η πρόβλεψη ότι με την καταβολή των ποσών, οι αξιώσεις των συνταξιούχων για ποσά που αντιστοιχούν σε περικοπές, μειώσεις και καταργήσεις όχι μόνο κύριων, αλλά και επικουρικών συντάξεων, επιδομάτων άδειας και εορτών Χριστουγέννων και Πάσχα, κατά το επίμαχο 11μηνο αποσβήνονται. Διαχωρίζει δε, μόνο όσους έχουν προσφύγει στη δικαιοσύνη, στους οποίους δεν αποσβένει τις διεκδικήσεις.

tropol

2020 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)