to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Αναδρομικά: Ληστεία Βρούτση και στα ΑΤΜ

Ο εμπαιγμός των συνταξιούχων δεν έχει τέλος. 80.000 δικαιούχοι είτε δεν έλαβαν ούτε ευρώ αναδρομικά είτε τα έλαβαν δραματικά μειωμένα - Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία καλεί τον Υπουργό Εργασίας άμεσα να επιλύσει το πρόβλημα και να πληρωθούν οι συνταξιούχοι τα αναδρομικά που δικαιούνται



Ο εμπαιγμός της κυβέρνησης και του υπουργού Εργασίας προς τους συνταξιούχους δεν έχει τέλος.

Την ώρα που ο υπουργός Εργασίας περιόδευε στα κανάλια για να διαφημίσει την καταβολή των αναδρομικών, τουλάχιστον 80.000 δικαιούχοι που είχαν σπεύσει στα ΑΤΜ από το βράδυ της Πέμπτης είτε αντίκριζαν μηδενικά ποσά (!) είτε ελάμβαναν δραματικά μειωμένα τα ήδη "πετσοκομμένα" ποσά των αναδρομικών τους.

Ορισμένοι μάλιστα όχι μόνο δεν πήραν ούτε ευρώ από τα αναδρομικά αλλά δεν έβρισκαν ούτε τη σύνταξη του Νοεμβρίου!

Μετά από αυτόν τον τραγέλαφο, που φέρει φαρδιά - πλατιά την υπογραφή του υπουργού Εργασίας Γ. Βρούτση, η συντριπτική πλειονότητα των συνταξιούχων οδηγείται εκ νέου στα δικηγορικά γραφεία για να καταθέσουν νέες προσφυγές προκειμένου να υπολογίσουν αυτή τη φορά το ύψος του ποσού που δικαιούνται!

Ο εμπαιγμός τους συνεχίστηκε και χθες, με τον υπουργό Εργασίας να πληροφορεί με δελτίο Τύπου ότι "η διαδικασία καταβολής των αναδρομικών ποσών μαζί με τη μηνιαία κύρια και επικουρική σύνταξη -που καταβάλλεται πλέον μαζί- στους συνταξιούχους, που ξεκίνησε 23.10.2020, συνεχίζεται ομαλά και σύμφωνα, πάντα, με το χρονοδιάγραμμα του υπουργείου Εργασίας"!

Ούτε οι συντάξεις

Να σημειωθεί, όπως αναφέραμε, ότι την αγωνία των συνταξιούχων επέτεινε και το τεχνικό πρόβλημα που υπήρξε το απόγευμα της Παρασκευής στα διατραπεζικά συστήματα ΔΙΑΣ και είχε ως αποτέλεσμα να μην πληρωθούν όχι τα αναδρομικά αλλά ούτε οι συντάξεις Νοεμβρίου σε πρώην μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα με ΑΜΚΑ που λήγει σε ζυγό αριθμό.

Την περασμένη Παρασκευή, το υπουργείο Εργασίας ενημέρωνε τους δικαιούχους που είτε δεν έλαβαν καθόλου αναδρομικά είτε τα έλαβαν αρκετά μειωμένα, όπως συνέβη στην πλειονότητα των περιπτώσεων, πως "όσοι δεν πληρώθηκαν ή πήραν λιγότερα ποσά θα δουν σε νέα πληρωμή, έως το τέλος του χρόνου, το ακριβές ποσό που δικαιούνται"!

Δίκτυο Συνταξιούχων: Ατέλειωτος εμπαιγμός

Σε ανακοίνωση που κινήθηκε σε υψηλούς τόνους, το Δίκτυο Συνταξιούχων σημειώνει ότι «υπάρχουν περιπτώσεις με απώλειες αρκετών εκατοντάδων ευρώ και οι αντιδράσεις από τους αδικημένους συνταξιούχους αναμένονται σφοδρότατες".

Σύμφωνα με απόλυτα ασφαλείς πληροφορίες του Ενιαίου Δικτύου Συνταξιούχων, το λάθος προέκυψε:

* Στους συνταξιούχους οι οποίοι κατέθεσαν αίτηση συνταξιοδότησης από το 2012 έως το 2016 και έλαβαν οριστικές συντάξεις κύριων και επικουρικών μετά το 2016 (έπαιρναν μόνο προσωρινή στην κύρια ή οριστική μόνο στην κύρια).

* Στο τεράστιο λάθος της κυβέρνησης που επέλεξε να επιστρέψει αναδρομικά του Ν. 4093/12 μόνο στις κύριες συντάξεις, γιατί η κράτηση του Ν. 4093/12 υπολογίζεται στο άθροισμα κύριας και επικουρικής σύνταξης! Όταν λοιπόν οι συνταξιούχοι δεν είχαν λάβει λόγω καθυστέρησης επικουρική σύνταξη, γινόταν μικρότερη κράτηση έως και μηδενική το επίμαχο ενδεκάμηνο 2015-2016.

Το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων ζητεί, για άλλη μία φορά, από τους συνταξιούχους που τους επιστρέφονται τα αναδρομικά "να κρατήσουν το ενημερωτικό σημείωμα της τράπεζας και να το φωτοτυπήσουν, ειδικά εκείνοι οι συνταξιούχοι που έχουν καταθέσει αγωγές".

Να σημειώσουμε, τέλος, ότι από χθες το απόγευμα πιστώνονται οι συντάξεις Νοεμβρίου και τα αναδρομικά στους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αγρότες των πρ. ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ και ΟΓΑ. Τα ποσά θα είναι διαθέσιμα και στα γκισέ των τραπεζών σήμερα το πρωί, ενώ από το απόγευμα πιστώνονται τα αναδρομικά και οι συντάξεις Νοεμβρίου σε συνταξιούχους Δημοσίου, ΝΑΤ, ΕΤΑΤ, ΔEΗ. Τα ποσά θα είναι διαθέσιμα και στα γκισέ των τραπεζών την Πέμπτη 29 Οκτωβρίου.

Μ. Ξενογιαννακοπούλου: Να πληρωθούν οι συνταξιούχοι τα αναδρομικά που δικαιούνται 


Δήλωση on camera της τομεάρχη Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου, στο περιστύλιο της Βουλής:

«Δεν φτάνει που η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας απέκλεισε ενάμιση εκατομμύριο συνταξιούχους από τα αναδρομικά που δικαιούνται, 80.000 συνταξιούχοι είτε είδαν κουτσουρεμένα στις συντάξεις τους τα αναδρομικά είτε δεν έλαβαν ούτε ένα ευρώ, χωρίς να είναι γνωστό πότε θα τα λάβουν.

Καλούμε τον Υπουργό Εργασίας άμεσα να επιλύσει το πρόβλημα και να πληρωθούν οι συνταξιούχοι τα αναδρομικά που δικαιούνται.»

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)