to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

22:36 | 09.08.2022

Πολιτική

Αμπντούλ Χαμίτ Χαν: Απέπλευσε το τουρκικό γεωτρύπανο – Τα σενάρια για την πορεία του και οι τουρκικές προκλήσεις

Με μία φιέστα οι Τούρκοι έβγαλαν το γεωτρύπανο «Αμπντουλχαμίντ Χαν» από το λιμάνι της Μερσίνας, με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να απειλεί Ελλάδα και Δύση λέγοντας ότι «ούτε οι μαριονέτες, ούτε όσοι τραβούν τα νήματά τους θα εμποδίσουν την Τουρκία να διεκδικήσει τα δικαιώματά της στη Μεσόγειο».


Με απειλές και προειδοποιήσεις Ερντογάν σε Ελλάδα και Δύση σήκωσε άγκυρα για γεωτρήσεις το Αμπντούλχαμιντ Χαν.

«Το γεωτρύπανό μας Αμπντουλχαμίτ Χαν είναι το σύμβολο του νέου οράματος της Τουρκίας στον τομέα της ενέργειας. Ούτε οι μαριονέτες ούτε αυτοί που τραβούν τα νήματά τους θα μπορέσουν να μας εμποδίσουν να διεκδικήσουμε τα δικαιώματά μας στη Μεσόγειο», σημείωσε δηκτικά ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προσθέτοντας στη συνέχεια με σαφείς αιχμές για την Ελλάδα ότι «τουλάχιστον θα θυμούνται τον Εθνικό Αγώνα εδώ και έναν αιώνα. Αλλά δεν πρέπει να φοβούνται. Αρχή μας είναι όχι μόνο να μην επιτρέπουμε το σφετερισμό των δικαιωμάτων μας, αλλά και να μην εποφθαλμιούμε τα δικαιώματα κανενός».

Λίγες ώρες πριν τον απόπλου, και ο Χουλουσί Ακάρ εξαπέλυε ακραίες απειλές στοχοποιώντας το Καστελόριζο. Οι απειλές του Ακάρ, ωστόσο, εν σταμάτησαν στο Καστελόριζο:

«Εν κατακλείδι, λέμε αυτό στους Έλληνες: "Μη διανοηθείτε να πολεμήσετε μαζί μας. Αυτός ο πόλεμος είναι θέμα μαθηματικών. Η δουλειά που κάνετε, οι προσπάθειες που καταβάλλετε, ακόμη και αν συμβεί με οποιονδήποτε τρόπο, είναι υπερβολικές για την άμυνα. Αλλά όχι αρκετές έναντι της Τουρκίας. Αντίθετα, πάρτε αυτό το χέρι φιλίας που σας απλώνουμε και βάλτε τέλος στις αντιδημοκρατικές σας πρωτοβουλίες, ενέργειες και συζητήσεις"».

Προκλήσεις προκαταβολικά

Σε αυτό το πλαίσιο, χτες ο Ερντογάν έσπευσε να στείλει μήνυμα που δείχνει τις προθέσεις του, σημειώνοντας σύμφωνα με τη  Hurriyet πως «μέχρι σήμερα, δεν επιτρέψαμε να γίνει οποιαδήποτε ενέργεια στους χώρους δικαιοδοσίας μας, χωρίς τη συμμετοχή μας και δεν θα το κάνουμε στο μέλλον».

Νωρίτερα χτες ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, διεμήνυσε πως η Άγκυρα θα συνεχίσει την πολιτική της στην Ανατολική Μεσόγειο και επιμένει στα περί αποστρατιωτικοποίησης ελληνικών νησιών.

«Συνεχίζουμε την πολιτική μας για την ανατολική Μεσόγειο χωρίς συμβιβασμούς σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και την αρχή της ισότητας. Στο Αιγαίο θέλουμε τα αλληλένδετα προβλήματα να αντιμετωπίζονται ολιστικά και να επιλύονται συνολικά, μόνιμα και σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο», ανέφερε χαρακτηριστικά και συνέχισε:

«Ωστόσο, η Ελλάδα δεν μπορεί να διαμορφώσει βούληση στη λύση των προβλημάτων. Δεν εγκαταλείπει τις ιδιοτροπίες της. Είπαμε και εξηγήσαμε στους συνομιλητές μας, ιδιαίτερα στον ΟΗΕ, ότι τα νησιά, πόσο μάλλον τα νησιά κοντά στις ακτές μας, που έχουν αποστρατικοποιημένο καθεστώς σύμφωνα με διεθνείς συμφωνίες, είναι εξοπλισμένα. Θα συνεχίσουμε να αντιμετωπίζουμε αυτό το ζήτημα, το οποίο είναι κρίσιμης σημασίας για την ασφάλεια της χώρας μας».

«Αναμένουμε από την Ευρωπαϊκή Ένωση να λάβει συγκεκριμένα βήματα. Θα εξηγήσουμε πώς η Τουρκία είναι μια απαραίτητη χώρα με ένα πρόγραμμα που έχουμε δημιουργήσει. Η Τουρκία είναι Ευρώπη και η Ευρώπη χρειάζεται την Τουρκία. Η ευρωπαϊκή ασφάλεια χρειάζεται την Τουρκία», τόνισε ο Τσαβούσογλου.

Επίσης, ισχυρίστηκε ότι «εμποδίσαμε τον αποκλεισμό της Τουρκίας και της 'ΤΔΒΚ' από τις ενεργειακές εξισώσεις. Σπάσαμε τους αγώνες εναντίον μας με τις σεισμικές μας δραστηριότητες εξερεύνησης και γεωτρήσεων και με τη συμφωνία της Λιβύης του 2019. Έχουμε καθορίσει τα όρια της υφαλοκρηπίδας μας. Τώρα έχει ξεκινήσει η αναζήτηση εναλλακτικών λύσεων που θα συμπεριλάβει και εμάς. Αναλάβαμε δράση μαζί με την 'ΤΔΒΚ' για να ενσωματώσουμε αυτή τη δυναμική με τις προτάσεις που καταθέσαμε».

Αντιδράσεις και στη Τουρκία

Αντιδράσεις εντός Τουρκίας προκάλεσαν οι ανακοινώσεις του τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για την αποστολή του τέταρτου γεωτρύπανου, Αμπντούλ Χαμίντ Χαν. Το οποίο τελικά θα πραγματοποιήσει έρευνες σε περιοχή που βρίσκεται 55 χιλιόμετρα έξω από την Αττάλεια, χωρίς να μπαίνει σε νερά ελληνικής δικαιοδοσίας. Η πρώτη έντονη αντίδραση ήρθε από το think tank που διευθύνει ο αντιναύαρχος ε.α. Τζιχάτ Γιαϊτζί, Türk Denizcilik ve Global Stratejiler Merkezi, (Τουρκικό Κέντρο Θαλάσσιας και Παγκόσμιας Στρατηγικής).

Σε ανάρτηση του στο twitter το think tank του Γιαϊτζί σημειώνει: «Οι φόβοι μας έγιναν πραγματικότητα! Ο πρώτος σταθμός υπηρεσίας του γεωτρύπανου Αμπντούλ Χαμίντ Χαν είναι η γεώτρηση Yörükler-1, 55 χιλιόμετρα ανοικτά της Gazipaşa Δηλαδή, εντός του χάρτη της Σεβίλλης, που μας παγιδεύει μέσα στον κόλπο της Αττάλειας… Δεν ξέρουμε τι να πούμε».

Τα σενάρια για τον προορισμό του γεωτρύπανου

Σε κάθε περίπτωση, οι ένοπλες δυνάμεις βρίσκονται σε ετοιμότητα . Μέχρι στιγμής έχει παρατηρηθεί περιορισμένη κινητικότητα στη γειτονική χώρα, με δύο ανεφοδιαστικά και δύο βοηθητικά πλοία του τουρκικού ναυτικού να σπεύδουν νωρίτερα στο λιμάνι Τασούκου, όπου είναι αγκυροβολημένο το Αμπντουλχαμίντ Χαν.

Δεν είναι γνωστό πού θα πραγματοποιήσει έρευνες, καθώς εκκρεμεί η έκδοση Navtex. Αυτή εκτιμάται ότι θα εκδοθεί το πρωί της Τρίτης και ότι τις σχετικές ανακοινώσεις θα κάνει ο ίδιος ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές που επικαλείται το OPEN, εξετάζονται δύο σενάρια για τη διαδρομή που θα ακολουθήσει. Το πρώτο είναι το γεωτρύπανο να κινηθεί μεταξύ Τουρκίας και Κατεχομένων για να δημιουργήσει τετελεσμένα στην υφαλοκρηπίδα του ψευδοκράτους. Το δεύτερο, που κρίνεται πιο απίθανο, είναι το Αμπντουλχαμίντ Χαν να επιχειρήσει να επαναλάβει την τη διαδρομή, που ακολούθησε το Όρουτς Ρέις το 2020.

Με άλλα λόγια να προχωρήσει στο διεθνές σημείο συνάντησης των ΑΟΖ Ελλάδας, Κύπρου, Αιγύπτου και να πραγματοποιήσει γεωτρήσεις μεταξύ Ρόδου, Κρήτης και Καρπάθου, θέτοντας σε εφαρμογή το παράνομο το τουρκολυβικό μνημόνιο, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Γεωργίας Γαραντζιώτη.

Η Αθήνα πάντως είναι αποφασισμένη να μη δεχθεί αμφισβήτηση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων και έχει γνωστοποιήσει την κατάσταση τους συμμάχους της, οι οποίοι με τη σειρά τους έκαναν υποστηρικτικές δηλώσεις τα προηγούμενα εικοσιτετράωρα.

Μάλιστα, σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές, ο στρατηγός Καβόλα -ανώτατος διοικητής των συμμαχικών δυνάμεων Ευρώπης- σε επικοινωνία του με την Άγκυρα ζήτησε αυτοσυγκράτηση. Στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου είναι συγκεντρωμένες γαλλικές και αμερικανικές δυνάμεις, οι οποίες εκτιμάται ότι μπορεί να παρέμβουν, αν δυναμιτιστεί το κλίμα.

Πού βρίσκεται το γεωτρύπανο

Το γεωτρύπανο θα επιχειρήσει βορειοδυτικά της Κύπρου, σε περιοχή εκτός της κυπριακής ΑΟΖ, 55 χλμ. από τις τουρκικές ακτές και θα συνοδεύεται από τρία βοηθητικά πλοία. Η Άγκυρα έχει δεσμεύει την περιοχή για γεωτρήσεις μέχρι τις 7 Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με τη Navtex, το γεωτρύπανο θα κινηθεί από σήμερα μέχρι και τις 7 Οκτωβρίου στον κόλπο της Αττάλειας.

Προς το παρόν, κατά τις πρώτες ώρες μετά τον απόπλου, το Αμπντουλχαμίντ Χαν βρίσκεται στην τουρκική υφαλοκρηπίδα με πλοία συνοδείας και μία φρεγάτα πλέει στην ευρύτερη περιοχή.

Πηγή: Έθνος, In.gr

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)