to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

21:22 | 22.09.2016

πηγή: stokokkino.gr

Διεθνή

Αμπάς: Η Βρετανία «να ζητήσει συγγνώμη» και να αναγνωρίσει ταυτόχρονα το παλαιστινιακό κράτος

Από το βήμα του ΟΗΕ ο Αμπάς επανέλαβε ότι η συνέχιση του ισραηλινού εποικισμού στη Δυτική Όχθη θα γκρεμίσει κάθε ελπίδα για την επίτευξη μιας λύσης των δύο κρατών - Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος εξέφρασε επίσης τη λύπη του επειδή από τις 12 αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας, που καταδικάζουν τον ισραηλινό εποικισμό στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη, δεν έχει εφαρμοστεί καμία


Η Βρετανία θα πρέπει να ζητήσει συγγνώμη για τη Διακήρυξη του Μπάλφουρ, του 1917, που προωθούσε την ίδρυση μιας «εβραϊκής πατρίδας» στην Παλαιστίνη και να αναγνωρίσει ταυτόχρονα το παλαιστινιακό κράτος, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς, στην ομιλία του στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών.

«Καλούμε τη Βρετανία, καθώς πλησιάζει η επέτειος των 100 ετών από τη διαβόητη διακήρυξη, να πάρει τα αναγκαία μαθήματα και να αναλάβει την ιστορική, νομική, πολιτική, υλική και ηθική ευθύνη για τις επιπτώσεις που είχε η διακήρυξη αυτή (...) να ζητήσει συγγνώμη από τον παλαιστινιακό λαό για τις καταστροφές, τα βάσανα και την αδικία που προκάλεσε αυτή τη διακήρυξη και να αναλάβει δράση για να διορθώσει αυτές τις καταστροφές, συμπεριλαμβανομένης και της αναγνώρισης του κράτους της Παλαιστίνης», είπε ο Αμπάς. «Αυτό είναι το λιγότερο που μπορεί να κάνει η Βρετανία», υπογράμμισε.

Από το βήμα του ΟΗΕ ο Αμπάς επανέλαβε ότι η συνέχιση του ισραηλινού εποικισμού στη Δυτική Όχθη θα γκρεμίσει κάθε ελπίδα για την επίτευξη μιας λύσης των δύο κρατών.

«Αυτό που κάνει η ισραηλινή κυβέρνηση συνεχίζοντας τον επεκτατικό εποικισμό της, θα καταστρέψει όσες πιθανότητες απομένουν για την εφαρμογή της λύσης των δύο κρατών με βάση τα σύνορα του 1967. Οι οικισμοί είναι παράνομοι απ' όλες τις πλευρές", υποστήριξε.
Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος δεσμεύτηκε ότι θα συνεχίσει τις προσπάθειές του προκειμένου το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να υιοθετήσει μια απόφαση που θα καταδικάζει τον εποικισμό και "την τρομοκρατία που ασκούν οι έποικοι", λέγοντας ότι η παλαιστινιακή πλευρά βρίσκεται σε εντατικές διαβουλεύσεις "με τις αραβικές χώρες και με άλλους φίλους" για το θέμα αυτό.
Οι προηγούμενες απόπειρες των Παλαιστινίων να περάσουν ένα ψήφισμα από το Συμβούλιο Ασφαλείας προσέκρουσαν στην αντίδραση των ΗΠΑ, που είναι μόνιμο μέλος και διαθέτει βέτο στο όργανο αυτό.
Ο Αμπάς εξέφρασε επίσης τη λύπη του επειδή από τις 12 αποφάσεις του Συμβουλίου που καταδικάζουν τον ισραηλινό εποικισμό στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη δεν έχει εφαρμοστεί καμία.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)