to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:03 | 24.09.2020

Κοινωνία

Αμνηστία: Λάθος αρχή το νέο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση, ενισχύει τα τείχη και δυναμώνει τους φράκτες

«Το Σύμφωνο για τη Μετανάστευση δεν είναι μια νέα αρχή, αλλά μια λάθος αρχή» τονίζει η Διεθνής Αμνηστία - ««Αυτό το σύμφωνο δεν θα κάνει τίποτα για να ανακουφίσει τα δεινά χιλιάδων ανθρώπων που βρίσκονται εγκλωβισμένοι σε καταυλισμούς στα ελληνικά νησιά ή σε κέντρα κράτησης στη Λιβύη»


Με αφορμή το Σύμφωνο για τη Μετανάστευση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που μόλις δημοσιοποιήθηκε, η Διευθύντρια Συνηγορίας στην ΕΕ της Διεθνούς Αμνηστίας, Eve Geddie, δήλωσε:

«Ενώ παρουσιάστηκε ως μια νέα αρχή, αυτό το Σύμφωνο, στην πραγματικότητα, έχει σχεδιαστεί για να ενισχύσει τα τείχη και να δυναμώσει τους φράκτες. Αντί να προσφέρει οποιαδήποτε νέα προσέγγιση για να διευκολύνει την ύπαρξη των ανθρώπων σε ασφαλείς συνθήκες, φαίνεται να πρόκειται για μια απόπειρα εισαγωγής εκ νέου ενός συστήματος που έχει αποτύχει εδώ και χρόνια, με τρομερές συνέπειες.

«Αυτό το σύμφωνο δεν θα κάνει τίποτα για να ανακουφίσει τα δεινά χιλιάδων ανθρώπων που βρίσκονται εγκλωβισμένοι σε καταυλισμούς στα ελληνικά νησιά ή σε κέντρα κράτησης στη Λιβύη. Ούτε θα παρέχει την απαιτούμενη υποστήριξη σε χώρες όπου φτάνουν αρχικά οι άνθρωποι που ζητούν ασφάλεια.

«Ενώ η δέσμευση για την παρακολούθηση των κακομεταχειρίσεων στα σύνορα είναι ευπρόσδεκτη, δεν αντισταθμίζει το γεγονός ότι το Σύμφωνο καθιστά την κράτηση κανόνα και βασίζεται στην αποτροπή, τον περιορισμό σε καταυλισμούς και τη συνεργασία με κυβερνήσεις που καταπατούν δικαιώματα.

«Οι ευρωπαίοι υπεύθυνοι λήψης αποφάσεων πρέπει τώρα να βελτιώσουν αυτές τις προτάσεις επενδύοντας στην αξιοπρέπεια και την προστασία των ανθρώπων. Πρέπει να αναπτύξουν ένα φιλόδοξο σχέδιο για ασφαλείς και νόμιμες οδούς και να διασφαλίσουν μια ανθρωπιστική και βιώσιμη προσέγγιση που θα σχεδιαστεί έτσι ώστε να διαρκέσει».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)