to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

20:48 | 07.06.2022

Πολιτική

Οι αιτιάσεις της Τουρκίας δεν στέκουν νομικά, απαντά το ΥΠΕΞ (ενημέρωση)

Το σύνολο της τουρκικής επιχειρηματολογίας σχετικά με την κυριαρχία στα νησιά του Αιγαίου απορρίπτει το υπουργείο Εξωτερικών, πηγές του οποίου απαντούν σε νέες δηλώσεις του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος κατηγορεί την Ελλάδα για παραβίαση διεθνών συνθηκών


Το σύνολο της τουρκικής επιχειρηματολογίας σχετικά με την κυριαρχία στα νησιά του Αιγαίου απορρίπτει το υπουργείο Εξωτερικών, πηγές του οποίου απαντούν σε νέες δηλώσεις του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος κατηγορεί την Ελλάδα για παραβίαση διεθνών συνθηκών.

Οι διπλωμάτες σημειώνουν ότι η Αθήνα έχει έχει αποστείλει δύο επιστολές στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, με τις οποίες απορρίπτει το σύνολο της τουρκικής επιχειρηματολογίας, όσον αφορά τη «διασύνδεση» της ελληνικής κυριαρχίας των νησιών και των παρακείμενων νήσων του Αιγαίου με τη δήθεν υποχρέωση αποστρατιωτικοποίησής τους.

Και επισημαίνουν ότι οι δύο επιστολές της Μόνιμης Αντιπροσώπου της Ελλάδας προς τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ υπογραμμίζουν με σειρά από νομικά επιχειρήματα ότι οι μονομερείς αιτιάσεις της τουρκικής πλευράς δεν στέκουν νομικά, έχουν καθαρά αναθεωρητικά κίνητρα και τροφοδοτούν έτι περαιτέρω την αστάθεια που προκαλεί η Τουρκία με τις ενέργειές της.

Οι διπλωματικές πηγές απάντησαν στις νέες δηλώσεις που έκανε το πρωί της Τρίτης ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, από τα Σκόπια όπου βρέθηκε, αμφισβητώντας της ελληνική κυριαρχία στα νησιά και επαναλαμβάνοντας τα έωλα επιχειρήματα της Άγκυρας για την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών. Όπως είπε, «η Ελλάδα παραβιάζει το καθεστώς των νησιών που της έχουν δοθεί με τον όρο αποστρατιωτικοποίησης. Γράψαμε δύο επιστολές στον ΟΗΕ. Εάν η Ελλάδα δεν σταματήσει τις παραβιάσεις, θα συζητηθεί η κυριαρχία αυτών των νησιών. Το επαναλαμβάνω για άλλη μια φορά εδώ σήμερα, η επιστολή μας είναι πολύ σαφής. Επαναλαμβάνω, ας απαντήσει η Ελλάδα ξεκάθαρα στις επιστολές μας. Έχουμε ντοκουμέντα, αν δεν τελειώσει αυτή η παραβίαση θα συζητηθεί η κυριαρχία των νησιών».

Και πρόσθεσε: «Εμείς έχουμε στείλει δύο επιστολές στο ΟΗΕ με τις θέσεις μας. Σε περίπτωση που η Ελλάδα συνεχίσει τις παραβιάσεις της σε νησιά με αποστρατιωτικοποιημένο καθεστώς τότε επαναλαμβάνω πως θα συζητηθεί η κυριαρχία τους. Επειδή δεν μπορούν να μας απαντήσουν νομικά, γίνονται ακόμα πιο νευρικοί, δίνουν βλακώδες απαντήσεις κάνουν δημαγωγία, και λένε ότι η Τουρκία θέλει να πάρει τα νησιά μας. Οι Έλληνες πολιτικοί έχουν κόμπλεξ κατωτερότητας».

Είχαν προηγηθεί το εθνικιστικό παραλήρημα του Ντεβλέτ Μπαχτσελί, αλλά και εκπροσώπου του τουρκικού υπουργείου Άμυνας. Ο κυβερνητικός σύμμαχος του Ερντογάν υποστήριξε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέπτεται τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου για να «προκαλεί» με στόχο να δημιουργήσει «κλίμα ένοπλης σύγκρουσης». Από την πλευρά της η εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Άμυνας, Μπουτσού Ναρίτς Γιοκούβα, δήλωσε ότι «οι τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις συνεχίζουν να προστατεύουν τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της χώρας μας και της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο», και πως «καταβάλλονται μεγάλες προσπάθειες για την επίλυση όλων των προβλημάτων μας στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και των σχέσεων καλής γειτονίας».

Η Τουρκία χαρακτηρίζει "παράνομες" τις επισκέψεις Ελλήνων υπουργών στα νησιά του Αιγαίου

Σε συνέχεια της προπαγανδιστικής ρητορικής της Άγκυρας, επανέλαβε ότι οι στρατιωτικές δραστηριότητες της Ελλάδας στα νησιά "με αποστρατιωτικοποιημένο καθεστώς" συνιστούν "ξεκάθαρη παραβίαση" των διατάξεων των Συνθηκών Ειρήνης της Λωζάννης και των Παρισίων.

"Παρά την καλοπροαίρετη και ειλικρινή προσέγγιση της Τουρκίας στο πνεύμα των σχέσεων καλής γειτονίας και της συμμαχίας, η Ελλάδα συνεχίζει τον επιθετικό λόγο και τις παράνομες ενέργειες, αφήνοντας αναπάντητες όλες τις εκκλήσεις μας για διάλογο και συνεχίζει να κατηγορεί αβάσιμα τη χώρα μας", τόνισε.

Υποστήριξε πως η τουρκική πλευρά προχωράει στις απαραίτητες πρωτοβουλίες δια της διπλωματικής οδού εναντίον "αυτών των παραβιάσεων και επισκέψεων" και πως διεξάγονται "δραστηριότητες στο πλαίσιο της αμοιβαιότητας".

Όσον αφορά το Κυπριακό, επανέλαβε ότι μόνη λύση για το νησί είναι "δύο κυρίαρχα, ίσα και ανεξάρτητα κράτη".

"Ως εγγυήτρια χώρα, η Τουρκία θα συνεχίσει να διασφαλίζει την ειρήνη, την ηρεμία και την ασφάλειας στην Κύπρο στο πλαίσιο των διεθνών συμφωνιών και των νόμιμων δικαιωμάτων που απορρέουν από το Διεθνές Δίκαιο", ανέφερε.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)