to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:25 | 06.06.2018

Κοινωνία

Άμφισσα: Οργή και οδύνη στην κηδεία της 13χρονης Γιαννούλας - Συνελήφθη άνδρας που ήταν μαζί με τον δράστη

Κηδεύτηκε σήμερα το πρωί η 13χρονη - Συνελήφθη το πρωί της Τετάρτης, άνδρας που ήταν μαζί με το δράστη, που διαφεύγει της σύλληψης καθώς γνωρίζει πολύ καλά την ευρύτερη περιοχή - Την άμεση σύλληψή του ζήτησαν οι Ρομά από τον καταυλισμό όπου διέμενε το κορίτσι, καθώς και Ρομά που έφτασαν από διάφορα σημεία της χώρας


Σε κλίμα οργής και οδύνης έγινε σήμερα το πρωί η κηδεία της 13χρονης Γιαννούλας που έπεσε νεκρή από πυρά 34χρονου το βράδυ της Δευτέρας.

Η πομπή της κηδείας - βίντεο από το tempo24.gr

Mετά την κηδεία, οι συγκεντρωμένοι βγήκαν στον δρόμο και απέκλεισαν με λάστιχα και ξύλα την περιφερειακή οδό που οδηγεί στη Λαμία.

*ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Σύλληψη 40χρονου ως συνεργού

Το πρωί της Τετάρτης συνελήφθη 40χρονος άνδρας, ο οποίος κατηγορείται για συνέργεια στην ανθρωποκτονία της 13χρονης στην Άμφισσα.

Σύμφωνα με την αστυνομία, πρόκειται για άνδρα, αλβανικής καταγωγής, ο οποίος φέρεται να οδηγούσε το αυτοκίνητο με το οποίο ο 34χρονος κρεοπώλης πήγε στον καταυλισμό και αμέσως μετά τον πυροβολισμό, τράπηκαν μαζί σε φυγή.

Την ίδια ώρα συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό του 34χρονου φερόμενου ως δράστη, καθώς ακόμα δεν έχει εντοπιστεί ή παραδοθεί στις αστυνομικές αρχές.

Το περιστατικό

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, αργά το απόγευμα της Δευτέρας κάτοικος της περιοχής φέρεται, μετά τη διάρρηξη της οικίας του, να καταδίωξε τους δράστες πυροβολώντας με κυνηγετική καραμπίνα, με αποτέλεσμα να τραυματίσει θανάσιμα το παιδί που βρισκόταν κοντά. Το κορίτσι μεταφέρθηκε αμέσως στο νοσοκομείο, όπου επιβεβαιώθηκε ο θάνατός της.

Οι συνθήκες κάτω από τις οποίες έχασε τη ζωή της η 13χρονη κρίνονται αδιευκρίνιστες μέχρι στιγμής από την αστυνομία, η οποία έχει εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό του δράστη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

 
Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με το ΑΠΕ - ΜΠΕ και το Star Κεντρικής Ελλάδος, την άμεση σύλληψη από την αστυνομία, του δράστη του φόνου της 13χρονης, ζήτησαν με συγκένρωση διαμαρτυρίας το απόγευμα της Τρίτης οι Ρομά από τον καταυλισμό όπου διέμενε, καθώς και Ρομά που έφτασαν από διάφορα σημεία της χώρας. Η αστυνομία είχε πάρει δρακόντεια μέτρα γύρω από την πλατεία, χωρίς όμως να χρειαστεί η οποιαδήποτε παρέμβαση της.

Άκαρπες ως τώρα οι έρευνες για τον δράστη της δολοφονίας

Σύμφωνα με το ΑΠΕ - ΜΠΕ, η συγκέντρωση των πολιτών που είχε ανακοινωθεί μέσα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, δεν πραγματοποιήθηκε - ενώ οι Ρομά αποχώρησαν από την κεντρική πλατεία της Άμφισσας απειλώντας «να πάρουν δηλαδή το νόμο στα χέρια τους για να συλλάβουν το δράστη».

Οι αστυνομικοί συνεχίζουν να ερευνούν όλα τα σημεία για να συλλάβουν το δράστη, ωστόσο όπως σημειώνουν ο δράστης ξέρει πάρα πολύ καλά την περιοχή και τα βουνά που την περικλείουν, όπως και τα σημεία στα οποία θα μπορούσε να παραμείνει για λίγο διάστημα κρυμμένος, με αποτέλεσμα να είναι οι έρευνες άκαρπες.

Οι αστυνομικοί εκτιμούν ότι «η πιθανή σύλληψη του δράστη αφοπλίζει από επιχειρήματα τους Ρομά και θα αποφευχθούν σκηνές έντασης».

Τα βλέμματα όλων είναι στραμμένα στην αυριανή μέρα, καθώς έχει προγραμματιστεί για τις 11 το πρωί η κηδεία της δεκατριάχρονης. Η αστυνομία αναμένεται να λάβει έκτακτα μέτρα στο μεγαλύτερο μέρος της πόλης.

Άλλωστε, όπως ανέφερε το απόγευμα της Τρίτης το ΑΠΕ - ΜΠΕ, σχεδόν όλα τα δημόσια κτίρια στην Άμφισσα παραμένουν φρουρούμενα και η Αστυνομική Διεύθυνση έχει ενισχυθεί με διμοιρίες από τους γειτονικούς νομούς. Την ίδια στιγμή, έντονη είναι η παρουσία περιπολιών της αστυνομίας, πεζών αλλά και με αυτοκίνητα, με αποτέλεσμα το κέντρο της πόλης να θυμίζει αστυνομοκρατούμενη περιοχή.

«Ένα μόλις χρόνο μετά τον άδικο θάνατο του εντεκάχρονου Μάριου στο Μενίδι, σε συνθήκες που δεν έχουν ακόμα πλήρως διαλευκανθεί, θρηνούμε σήμερα στην Άμφισσα ένα δεκατριάχρονο κοριτσάκι ελληνικής καταγωγής Ρομά, θύμα στυγερής δολοφονίας, προϊόν ρατσιστικού, ξενοφοβικού και εκδικητικού παραληρήματος» σημειώνει σε ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ομοσπονδία των Ελλήνων Ρομά «ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΕ».  Παράλληλα με την καταδίκη της πράξης, η Ομοσπονδία των Ρομά εκφράζει την οδύνη και τη θλίψη της για το περιστατικό και τα οδυνηρά αποτελέσματα που είχε, τονίζοντας πως «απαιτείται ψυχραιμία και νηφαλιότητα από όλες τις πλευρές». Δηλώνει δε, την «απόλυτη εμπιστοσύνη» της στη Δικαιοσύνη.

Για «μεμονωμένο περιστατικό», κάνει λόγο ο δήμαρχος 

Ο δήμαρχος Άμφισσας, Θανάσης Παναγιωτόπουλος, μιλώντας την Τρίτη στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, χαρακτήρισε ως μεμονωμένο το συγκεκριμένο περιστατικό. «Αυτό το περιστατικό δεν αποδίδει την ταυτότητα της ήσυχης πόλης που είναι η Άμφισσα» δήλωσε. Ο δήμαρχος, ο οποίος έδωσε στη δημοσιότητα μία ανακοίνωση στη μνήμη της 13χρονης που έχασε τη ζωή της, προσπαθεί να κρατήσει χαμηλούς τους τόνους, θεωρώντας πως «δεν μπορεί κανείς από οποιαδήποτε πλευρά να εκμεταλλευτεί ένα τόσο τραγικό γεγονός». Όπως αναφέρει ο κ. Παναγιωτόπουλος, «αυτήν τη στιγμή προσπαθούμε να αποτυπώσουμε τη θέληση της ευρύτερης κοινωνίας της πόλης, ανεξάρτητα από ακραίες φωνές απ’ όπου και αν αυτές προέρχονται». «Έχουμε πολύ καιρό μπροστά μας να κουβεντιάσουμε οτιδήποτε. Τώρα δεν είναι η ώρα, καθώς η σημερινή μέρα είναι μία μέρα θλίψης για την πόλη». «Παρόμοιο έγκλημα στην Άμφισσα έχει να γίνει από τις αρχές της δεκαετίας του '80» υπενθυμίζει.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας, σύμφωνα πάντα με το ΑΠΕ - ΜΠΕ, ομάδες Ρομά από τους καταυλισμούς της περιοχής προχώρησαν σε αντίποινα: Πυρπόλησαν το αυτοκίνητο του δράστη, έσπασαν τη τζαμαρία του κρεοπωλείου που διατηρεί στο κέντρο της πόλης και απείλησαν την οικογένειά του και την οικογένεια του αδερφού του. Οι αστυνομικοί χρειάστηκε να κάνουν μπλόκα σε διάφορα σημεία της πόλης, τα οποία διατήρησαν όλη τη νύχτα με στόχο να αποτρέψουν ευρύτερα επεισόδια.

Η Αστυνομική Διεύθυνση Φωκίδας αποφεύγει να αναφερθεί στα οποιαδήποτε περιστατικά προηγήθηκαν, καθώς όπως υπογραμμίζουν αστυνομικές πηγές στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, «οι εκδοχές είναι πολλές και διαφορετικές και πριν ολοκληρωθεί η ανάκριση είναι δύσκολο να έχουμε βγάλει τα ασφαλή συμπεράσματα». 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)