to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:24 | 17.02.2018

Διεθνή

Αμετάβλητη η κατάσταση στην κυπριακή ΑΟΖ - «Είναι ζήτημα διπλωματίας», δηλώνει η ιταλική εταιρεία

Αμετάβλητη παραμένει για ένατη μέρα η κατάσταση στην κυπριακή ΑΟΖ με τα τουρκικά πολεμικά πλοία να εξακολουθούν να παρεμποδίζουν το γεωτρύπανο της ΕΝΙ να προσεγγίσει τον στόχο «Σουπιά»


Αμετάβλητη παραμένει για ένατη μέρα η κατάσταση στην κυπριακή ΑΟΖ με τα τουρκικά πολεμικά πλοία να εξακολουθούν να παρεμποδίζουν το γεωτρύπανο της ΕΝΙ να προσεγγίσει τον στόχο «Σουπιά».

Λευκωσία, Ρώμη, Βρυξέλες και ΕΝΙ αναμένουν την κρίσιμη ημερομηνία της 22ας Φεβρουαρίου, οπότε λήγει η τουρκική NAVTEX. Ωστόσο, υπάρχει ένας γρίφος αναφορικά με τις προθέσεις της Τουρκίας. Το διπλωματικό παρασκήνιο εξακολουθεί να είναι έντονο για άρση του αδιεξόδου που έχει προκαλέσει η 'Αγκυρα.

Η ΕΝΙ, η οποία θα πρέπει περί το τέλος του μήνα να μετακινήσει το γεωτρύπανο της στο Μαρόκο τονίζει ότι ο τουρκικός αποκλεισμός του Saipem 12000 «είναι διπλωματικό ζήτημα που ξεφεύγει από τον έλεγχο της ιταλικής εταιρείας». Ο διευθύνων σύμβουλός της εταιρείας , Κλαούντιο Ντεσκάλτσι, μιλώντας σε αναλυτές στη διάρκεια τηλεδιάσκεψης, ανέφερε ότι το θέμα συζητούν η Ιταλία, η Ευρώπη, η Γαλλία, η Κύπρος και η Τουρκία.

«Πραγματικά δεν είναι υπό τον έλεγχό μας», είπε. Πρόκειται, ανέφερε, για την τρίτη γεώτρηση της εταιρείας στην περιοχή και σημείωσε ότι δεν δημιουργήθηκε κανένα πρόβλημα με τις άλλες δύο.

Οι σημερινές ελληνοκυπριακές εφημερίδες στα πρωτοσέλιδα τους για το θέμα γράφουν: «Ο ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ»: ¨Σουπιά¨ και στις συνομιλίες. Η επιθετικότητα της Τουρκίας στην ΑΟΖ προκαλεί παρενέργειες και στο Κυπριακό. - ΕΝΙ: Είμαστε στο σωστό σημείο και σε κατάσταση αναμονής. «ΑΛΗΘΕΙΑ»: Η γεώτρηση θα γίνει. Σαφέστατη παρέμβαση - απάντηση της Ελλάδας στην Τουρκία. «ΠΟΛΙΤΗΣ»: Τα δίπλωσε και η ΕΝΙ και περιμένει. Αντίστροφη μέτρηση ως τις 22 Φεβρουαρίου.

«Οι διεκδικήσεις της Τουρκίας σε θαλάσσιες ζώνες της Κύπρου, δεν διαφέρουν από αυτές στα Ίμια και στο Αιγαίο»

Ο Ελληνοκύπριος διαπραγματευτής , Ανδρέας Μαυρογιάννης, αναφερόμενος στις τουρκικές ενέργειες στην κυπριακή ΑΟΖ, υπέδειξε ότι θα πρέπει να προβληματίσει, «αν με μία τέτοια Τουρκία, μπορούμε να έχουμε λύση στο Κυπριακό».

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Alfa της Κύπρου ο κ. Μαυρογιάννης είπε ότι ως κυπριακή κυβέρνηση και ελληνοκυπριακή πλευρά «δεν μπορούμε να παραιτηθούμε και να παραμείνουμε αδρανείς, αλλά θα πρέπει να προσπαθούμε συνεχώς και να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να διασφαλίσουμε μία δίκαιη λύση του Κυπριακού».

Επίσης δήλωσε: «Έχουμε διεκδικήσεις από πλευράς Τουρκίας σε θαλάσσιες ζώνες της Κύπρου, που δεν διαφέρουν από αυτές στα Ίμια, στο Αιγαίο γενικά, και αλλού, που δείχνουν μια επεκτατική βλέψη της Τουρκίας και δεν περιορίζονται στη λύση του Κυπριακού και σε τακτικές κινήσεις».

Ο Ελληνοκύπριος διαπραγματευτής σημείωσε ότι η 'Αγκυρα αμφισβητεί ξεκάθαρα την ίδια την κυριαρχία και την ύπαρξη της Κυπριακής Δημοκρατίας σήμερα «και ενδεχομένως και μετά τη λύση», πρόσθεσε. «Με τέτοια προσέγγιση πώς μπορούμε να λύσουμε το κυπριακό πρόβλημα;», διερωτήθηκε.

Ο κ. Μαυρογιάννης εξήγησε και τα εμπόδια και προσκόμματα, που βάζει στις προσπάθειες επανέναρξης του διαλόγου, η σημερινή κατάσταση στην κυπριακή ΑΟΖ, εξαιτίας των τουρκικών προκλήσεων, λέγοντας μεταξύ άλλων: «Είναι ένα μέγιστο εμπόδιο στις προσπάθειες μας να ξαναρχίσουμε τις διαπραγματεύσεις. Εμείς άμεσα με την αποτυχία στο Κραν Μοντάνα εκφράσαμε τη βούληση μας να συνεχίσουμε. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απέστειλε επιστολές, το λέει δημόσια έκτοτε ότι εμείς θέλουμε να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις, λαμβάνοντας υπόψη τις παραμέτρους των Ηνωμένων Εθνών, τα έξι σημεία που ήγειρε ο κύριος Γκουτέρες και σίγουρα έχοντας κάνει την απαιτούμενη προετοιμασία, για να μπορούμε αν γίνει κάτι να έχει αποτέλεσμα και να μην οδηγηθούμε σε μια αποτυχία». Συναφώς , έθεσε το ερώτημα κατά πόσον μπορεί μια τέτοια προσπάθεια να εξελιχθεί και να αναπτυχθεί, « όταν έχουμε τέτοια φαινόμενα από πλευράς Τουρκίας που είναι, αν θέλετε κινήσεις, που καταστρέφουν την προοπτική των διαπραγματεύσεων». Αυτά, που κάνει η Τουρκία, «καταστρέφουν τις προοπτικές οποιασδήποτε συνεννόησης, γιατί είναι πέρα από κάθε λογική και κάθε έννοια διεθνούς δικαίου», επεσήμανε.

Επίσης, ανέφερε ότι το επιχείρημα της Τουρκίας περί προάσπισης των συμφερόντων των Τουρκοκυπρίων στην Κύπρο δεν έχει υπόβαθρο, νοουμένου ότι η σύγκλιση Χριστόφια-Ταλάτ επαναβεβαιώθηκε στις πρόσφατες διαπραγματεύσεις και καθορίζει το πλαίσιο ομοσπονδιακής διαχείρισης των φυσικών πόρων. «Δεν υπάρχει καμιά εκκρεμότητα με τους Τουρκοκυπρίους. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει ανακοινώσει εδώ και δύο χρόνια τη σύσταση ειδικού ταμείου, που θα διασφαλίζει ακριβώς την ορθολογική χρήση των όποιων εισοδημάτων θα προκύψουν στο μέλλον», ανέφερε ο κ. Μαυρογιάννης και τόνισε: « δεν μπορούμε να συζητούμε την άσκηση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων». Αυτό που κάνει η Τουρκία, συνέχισε, πηγαίνει πολύ πιο πέρα και δεν είναι κάτι που μπορεί να λυθεί στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης των δύο κοινοτήτων.

Σύμφωνα με τον Ελληνοκύπριο διαπραγματευτή η τουρκοκυπριακή κοινότητα είναι και εκτεθειμένη από τη στιγμή, που προσχωρεί σε τέτοιες θέσεις όπως οι θέσεις της Τουρκίας, γιατί δεν υπάρχει σοβαρός άνθρωπος, που μπορεί να δεχθεί ότι οι ενέργειες της Τουρκίας συνάδουν με τη Σύμβαση του Δικαίου της θάλασσας. «'Αρα, οι Τουρκοκύπριοι θα έπρεπε να ήταν οι πρώτοι, που όφειλαν να διαμαρτυρηθούν προς την Τουρκία», κατέληξε ο κ. Μαυρογιάννης.

Πληροφορίες: ΑΠΕ - ΜΠΕ, Φιλελεύθερος

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)