to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:42 | 08.03.2018

Οικονομία

Η ΕΚΤ διατηρεί αμετάβλητα τα επιτόκια

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα διατηρήσει αμετάβλητη την πολιτική της στη σημερινή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της, αλλά είναι πιθανόν να αλλάξει την επικοινωνιακή της στάση για να δώσει τουλάχιστον κάποιες ενδείξεις σχετικά με τον τερματισμό του πρωτοφανούς προγράμματος αγορών ομολόγων, αργότερα φέτος.


Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) επαναβεβαίωσε σήμερα την πολιτική της, αλλά παρέλειψε τη δέσμευσή της να αυξήσει τις αγορές ομολόγων εάν χρειαστεί, κάνοντας ένα ακόμα μικρό βήμα στη σταδιακή περιστολή μη συμβατικών μέτρων νομισματικής πολιτικής.

Η ΕΚΤ ανακοίνωσε ότι μπορεί και πάλι να παρατείνει τις αγορές ομολόγων και μετά τον Σεπτέμβριο εφόσον χρειαστεί, παραλείποντας, ωστόσο, την αναφορά σε ενδεχόμενη αύξησή τους – σε μια κυρίως συμβολική κίνηση που προοιωνίζει μια γενικότερη αναθεώρηση της πολιτικής αργότερα φέτος.

«Το Διοικητικό Συμβούλιο επιβεβαιώνει ότι σκοπεύει να συνεχίσει να πραγματοποιεί καθαρές αγορές στοιχείων ενεργητικού, επί του παρόντος ύψους 30 δισεκ. ευρώ μηνιαίως, μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου του 2018 ή και αργότερα, εφόσον χρειαστεί», ανέφερε η ΕΚΤ σε ανακοίνωση της.

Το ενδιαφέρον πλέον στρέφεται στη συνέντευξη Τύπου που θα παραχωρήσει στις 15:30 ώρα Ελλάδος ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, όπου αναμένεται να παρουσιάσει τις νέες μακροοικονομικές προβλέψεις της τράπεζας και να δεχθεί ερωτήματα για την άνοδο του ευρώ και τη μεταβλητότητα στις αγορές.

Στη σημερινή συνεδρίαση, η ΕΚΤ διατήρησε το επιτόκιο διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων στο -0,40%. Παράλληλα, το επιτόκιο για πράξεις κύριας αναχρηματοδότησης παρέμεινε αμετάβλητο στο 0,00% και το επιτόκιο διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης στο 0,25%.

«Το Διοικητικό Συμβούλιο αναμένει ότι τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ θα παραμείνουν στα σημερινά τους επίπεδα για παρατεταμένη χρονική περίοδο και πολύ πέραν του χρονικού ορίζοντα διενέργειας των καθαρών αγορών στοιχείων ενεργητικού», ανέφερε η ΕΚΤ.

ΑΠΕ - ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)