to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:58 | 16.03.2019

Διεθνή

Αμετανόητος φασίστας ο μακελάρης της Νέας Ζηλανδίας

Ο Μπρέντον Ταράντ, «ένας απλός, λευκός άνδρας» της εργατικής τάξης που δηλώνει «ρατσιστής» και «φασίστας» και η «μεγάλη αντικατάσταση», μια θεωρία συνωμοσίας με νεοναζιστικές ρίζες


Πρώην γυμναστής στην Αυστραλία ο Μπρέντον Ταράντ, δράστης του χθεσινού μακελειού σε δύο τεμένη του Κράισττσερτς, παρουσιάζεται ως ένας «απλός, λευκός άνδρας» της εργατικής τάξης τον οποίο κέρδισε η νεοφασιστική ιδεολογία έπειτα από ταξίδια που έκανε στην Ευρώπη.

Εναντίον του 28χρονου Αυστραλού απαγγέλθηκαν σήμερα κατηγορίες για ένα από τα χειρότερα εγκλήματα που έχουν διαπραχθεί ποτέ στη Νέα Ζηλανδία: τον φόνο τουλάχιστον 49 πιστών σε δύο τεμένη του Κράισττσερτς.

Στη διάρκεια της εμφάνισής του σήμερα ενώπιον του δικαστηρίου έκανε μια χειρονομία, που συχνά χρησιμοποιείται για να εκφραστεί η στήριξη στην ακροδεξιά ιδεολογία της λευκής υπεροχής. Ο Ταράντ δεν είχε ποινικό μητρώο και δεν ήταν στις λίστες παρακολούθησης των νεοζηλανδικών αρχών.

 2 άτομα, άτομα στέκονται και κείμενο

Μεγάλωσε στη μικρή πόλη Γκράφτον στη βόρεια πολιτεία Νέα Νότια Ουαλία της Αυστραλίας, όπου παρακολούθησε μαθήματα για να γίνει γυμναστής αφού αποφοίτησε από το λύκειο. Από το 2009 και για δύο χρόνια εργάστηκε σε γυμναστήριο της πόλης.

Η ιδιοκτήτρια του γυμναστηρίου αυτού, η Τρέισι Γκρέι, θυμάται έναν άνθρωπο που εργαζόταν σκληρά όμως άλλαξε μετά τα ταξίδια του στην Ευρώπη και την Ασία. Σύμφωνα με τις αναρτήσεις του στο Facebook είχε ταξιδέψει ως το Πακιστάν και τη Βόρεια Κορέα.

«Πιστεύω ότι άλλαξε τα χρόνια που ταξίδεψε στο εξωτερικό», δήλωσε η Γκρέι στον αυστραλιανό κρατικό τηλεοπτικό σταθμό ABC. «Αναμφίβολα ευθύνονται οι εμπειρίες που έζησε, ή κάποια οργάνωση που συνάντησε και οι οποίες τον έκαναν να αλλάξει», πρόσθεσε.

H ισλαμοφοβία σκοτώνει

Η εκτίμηση αυτή επιβεβαιώνεται και από το μανιφέστο των 74 σελίδων που έγραψε ο Ταράντ πριν το μακελειό (βλέπε αναλυτικά παρακάτω). Στο κείμενο αυτό διηγείται ότι για πρώτη φορά σκέφτηκε να διαπράξει επίθεση τον Απρίλιο ή τον Μάιο του 2017 όταν ταξίδευε στη Γαλλία και τη δυτική Ευρώπη.

Αναφέρει ότι τον εξέπληξε η «εισβολή» μεταναστών στις γαλλικές πόλεις και κάνει λόγο για την «απελπισία» που του προκάλεσε η νίκη στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία του Εμανουέλ Μακρόν έναντι της ακροδεξιάς υποψηφίου Μαρίν Λεπέν.

Στο μανιφέστο του, με τίτλο «Η μεγάλη μετακίνηση», ο Ταράντ αναφέρει ότι θέλει να επιτεθεί σε μουσουλμάνους. Ο τίτλος παραπέμπει σε μια διατριβή του Γάλλου συγγραφέα Ρενό Καμί για την εξαφάνιση των ευρωπαϊκών λαών, που θα αντικατασταθούν, σύμφωνα με τον συγγραφέα, από πληθυσμούς μη ευρωπαίων μεταναστών. Η διατριβή αυτή έχει γίνει εξαιρετικά δημοφιλής στους κύκλους της άκρας δεξιάς.

Στη σύντομη αυτοβιογραφία που συνοδεύει το μανιφέστο του ο Ταράντ παρουσιάζεται ως «ένας απλός, λευκός άνδρας (…) που γεννήθηκε στην Αυστραλία σε μια εργατική οικογένεια με χαμηλά εισοδήματα». Περιγράφει την παιδική του ηλικία ως «κανονική».

Μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι ο πατέρας του πέθανε από καρκίνο το 2010 και η Γκρέι επεσήμανε ότι πιστεύει πως η μητέρα και η αδελφή του Ταράντ ζουν ακόμη στο Γκράφτον.

Με πρότυπο τον Μπρέιιβικ

Ο 28χρονος παραιτήθηκε από το γυμναστήριο το 2011. Όπως εξηγεί κατάφερε να χρηματοδοτήσει τα ταξίδια του επενδύοντας σε bitcoin.

Πέντε όπλα, εκ των οποίων δύο τροποποιημένα ημι-αυτόματα όπλα –προφανώς AR-15—και δύο τουφέκια χρησιμοποιήθηκαν στο χθεσινό μακελειό. Σε φωτογραφίες από το οπλοστάσιό του εμφανίζονται να είναι γραμμένα πάνω στα όπλα ονόματα προσωπικοτήτων της στρατιωτικής ιστορίας στα αγγλικά και σε γλώσσες της ανατολικής Ευρώπης, ανάμεσά τους και πολλοί Ευρωπαίοι που πολέμησαν τις δυνάμεις της οθωμανικής αυτοκρατορίας τον 15ο και τον 16ο αιώνα, καθώς και η εγγραφή «turkofagos».

Στο μανιφέστο του ο Ταράντ επικαλείται διάφορα κείμενα δραστών ρατσιστικών ή ακροδεξιών επιθέσεων, κυρίως του Νορβηγού Άντερς Μπέρινγκ Μπράιβικ, ο οποίος σκότωσε 77 ανθρώπους τον Ιούλιο του 2011. Δηλώνει μάλιστα ότι είχε «μια σύντομη επαφή μαζί του».

Στο τέλος του μανιφέστου ο Ταράντ δηλώνει «ρατσιστής», «φασίστας» και λέει ότι ο Όσβαλντ Μόσλεϊ, ιδρυτής το 1932 της Βρετανικής Ένωσης Φασιστών, είναι «το ιστορικό πρόσωπο οι πεποιθήσεις του οποίου είναι πιο κοντά στις δικές μου» (πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ).

 «Η μεγάλη αντικατάσταση», μια θεωρία συνωμοσίας με νεοναζιστικές ρίζες

Παράλληλα, όπως αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, πρώην ναζιστές μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο ήταν αυτοί που εμπνεύστηκαν πρώτοι την ιδέα της «μεγάλης αντικατάστασης» του ευρωπαϊκού πληθυσμού από τους μετανάστες, την οποία επικαλείται στο μανιφέστο του και ο δράστης του μακελειού στη Νέα Ζηλανδία, προτού αυτή διαδοθεί ευρέως μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις του 2001 στις ΗΠΑ, χωρίς τα αντισημιτικά της επιχειρήματα.

Η ακροδεξιά αναπτύσσει τη θεματική της καταστροφής της Ευρώπης από τον «εποικισμό» των Αφρικανών μεταναστών μετά το 1945, καταγγέλλοντας ότι πρόκειται για συνωμοσία των Εβραίων, εξηγεί ο ιστορικός Νικολά Λεμπούργκ στο Mediapart.

Μετά την 11η Σεπτεμβρίου οι υποστηρικτές της άποψης αυτής αφαιρούν «την αντισημιτική επιχειρηματολογία για να την καταστήσουν έναν μύθο με ρατσιστικά και ισλαμοφοβικά κίνητρα».

Το μανιφέστο του δράστη του μακελειού στο Κράισττσερτς, με τίτλο «Η μεγάλη αντικατάσταση», αναφέρεται σε «μια λευκή γενοκτονία», μια φρασεολογία που χρησιμοποιείται εδώ και 40 χρόνια από την αγγλοσαξονική ακροδεξιά.

«Ήδη από το 1946 ομάδες πρώην μελών των SS ισχυρίζονταν ότι πλέον όλη η Ευρώπη βρίσκεται υπό τον κατοχή “των νέγρων” (των Αμερικανών στρατιωτών) και των “μογγόλων” (των Ρώσων στρατιωτών) και ότι στόχος είναι να απελευθερωθεί η ήπειρος από την “κατοχή” μέσω “μιας νέας αντίστασης”», εξηγεί ο Λεμπούργκ.

Ο Γάλλος πρώην τροτσκιστής και πρώην SS Ρενέ Μπινέ είναι αυτός που θα προωθήσει διεθνώς τη θεματική της μεγάλης αντικατάστασης που σχεδιάζουν οι Εβραίοι.

Μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου οι οπαδοί της άποψης αυτής κατηγόρησαν την «πολυπολιτισμικότητα», αντί της επιμιξίας, για να ισχυριστούν ότι οι μουσουλμάνοι μετανάστες θα «αντικαταστήσουν» «τον χριστιανικό και λευκό» πληθυσμό.

Ο συγγραφέας Ρενό Καμί έκανε δημοφιλή την άποψη αυτή με τη διατριβή του «Η μεγάλη αντικατάσταση» που δημοσιεύθηκε το 2011. Σε αυτή «εμμένει στον “δημογραφικό εποικισμό” ο οποίος “πλήττει την ίδια την ταυτότητα του έθνους και ο οποίος σε πολύ λίγα χρόνια (…) θα είναι μη αναστρέψιμος”», σημειώνει η ιστορικός Βαλερί Ιγκουνέ σε έρευνά της για το ινστιτούτο Jean Jaures.

Μεταξύ των μέτρων που προτείνει ο Καμί για να αποφευχθεί η «αντικατάσταση» αυτή είναι μεταξύ άλλων η ακύρωση του δίκαιου του εδάφους, η απαγόρευση να υιοθετούνται παιδιά που κατάγονται από χώρες εκτός Ευρώπης, η δημιουργία μιας ύπατης αρμοστείας για τον επαναπατρισμό των μεταναστών και η παροχή κοινωνικών επιδομάτων αποκλειστικά στους πολίτες κάθε χώρας ή σε Ευρωπαίους πολίτες.

Ο Καμί πάντως κατήγγειλε χθες τις επιθέσεις εναντίον τεμενών στο Κράισττσερτς, χαρακτηρίζοντάς τες «τρομοκρατικές, επονείδιστες, εγκληματικές, καταστροφικές και ανόητες».

Ως υστερόγραφο, το εύστοχο «σχόλιο» του σκιτσογράφου της «Αυγής», Τ. Αναστασίου:

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)