to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Αμετάκλητη απόρριψη της ανεξαρτησίας της Καταλονίας

Οριστικά και ομόφωνα απέρριψε το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ισπανίας το ψήφισμα του κοινοβουλίου της Καταλονίας, με το οποίοι ανακήρυσσε ουσιαστικά την ανεξαρτησία της αυτόνομης περιοχής και περιέγραφε έναν οδικό χάρτη ώστε έως το 2017 η Καταλονία να αποσχιστει οριστικά από την Ισπανία. Οι Καταλανοί πάντως δεν δείχνουν έτοιμοι να αποδεχθούν ήττα.


Στην ομόφωνη απόφαση της ολομέλειας του ακυρωτικού δικαστηρίου που ανακοινώθηκε χθες Τετάρτη, αναφέρεται ότι το ψήφισμα που υιοθετήθηκε στις 9 Νοεμβρίου παραβιάζει 5 άρθρα του Συντάγματος της Ισπανίας, αλλά και 2 άρθρων του συνταγματικού κειμένου που διέπει την αυτόνομη περιοχή της ίδιας της Καταλονίας.

Η απόφαση ορίζει οριστική και αμετάκλητη αναστολή της ισχύος του ψηφίσματος του καταλανικού κοινοβουλίου. 

«Ενότητα του έθνους»

Οι 11 δικαστές του συνταγματικού δικαστηρίου, δεχόμενοι την προσφυγή της ισπανικής κυβέρνησης κατά του ψηφίσματος, σημειώνουν στην απόφαση που υπογράφουν ότι το ψήφισμα για την ανεξαρτησία της Καταλονίας «παραγνωρίζει και αποδυναμώνει τους συνταγματικούς κανόνες που εξασφαλίζουν στον ισπανικό λαό την εθνική κυριαρχία και, σε αντιστοιχία με αυτήν, βεβαιώνουν την ενότητα του έθνους».

Το δικαστήριο αναφέρει επίσης ότι το ισπανικό Σύνταγμα ορίζει πως η ενότητα του «κυρίαρχου έθνους», δεν μπορεί να θεωρηθεί επ’ ουδενί διαφορετική «από το αντικείμενο της ενότητά του, που είναι ο ισπανικός λαός, στον οποίο βασίζεται αυτή η κυριαρχία».

Και σε άλλο σημείο τονίζει ότι και αυτή ακόμη η ύπαρξη της αυτονομίας της Καταλονίας, αλλά και της ύπαρξης του κοινοβουλίου της, είναι αποτέλεσμα των προνοιών του ισπανικού Συντάγματος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η απόφαση αυτή εξεδόθη σε χρόνο-ρεκόρ για τα δεδομένα του ισπανικού Συνταγματικού Δικαστηρίου, το οποίο για παράδειγμα μελετά τουλάχιστον πέντε χρόνια τον νόμο για τις αμβλώσεις. Ωστόσο, οι δικαστές αναφέρουν ότι το προς εξέταση θέμα χαρακτηρίζεται από «εξαιρετική προτεραιότητα» λόγω της «συνταγματικής υφής του».

Ραχόι: «Όλοι είμαστε ίσοι έναντι του νόμου»

Την ικανοποίησή του για την απόφαση εξέφρασε ο πρωθυπουργός της Ισπανίας, Μαριάνο Ραχόι, αλλά και οι εκπρόσωποι όλων τον κομμάτων που εκλέγονται σε εθνικό επίπεδο στη χώρα. Φυσικά, η απόφαση είναι ακόμη ένα ατού στα χέρια του εν όψει των επικείμενων βουλευτικών εκλογών στη χώρα.

Ο Μαριάνο Ραχόι έκανε μόνο μια μικρή ανακοίνωση στους δημοσιογράφους, στην οποία ανέφερε ότι με αυτήν την απόφαση «το δικαστήριο αποδεικνύει προς όλους ότι όλοι οι Ισπανοί είμαστε ίσοι έναντι του νόμου και ότι κανείς δεν μπορεί να τίθεται υπεράνω αυτού».

Οι εκπρόσωποι των κομμάτων της αντιπολίτευσης εξέφρασαν επίσης ικανοποίηση, με τον επικεφαλής των κεντρώων Θιουδαδάνος να λέει ότι απόφαση έδωσε τέλος σε «μια νομική και πολιτική βαρβαρότητα».

Ενώ από την πλευρά του ο υπουργός Εσωτερικών Χόρχε Φερνάντεθ Ντιάθ να καλεί τον Αρτούρο Μας, απερχόμενο πρωθυπουργό, που έχει ηγηθεί της εκστρατείας για ανεξαρτησία να «πάει στο σπίτι του» σε ένδειξη «πολιτικής και προσωπική αξιοπρέπειας» μετά την ήττα του.

«Μηδενική η νομιμοποίηση του δικαστηρίου»

Οι Καταλανοί πάντως δεν το βάζουν κάτω. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Καταλονίας, Νέους Μουντέ, εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει ότι η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου δεν αλλάζει σε τίποτα την απόφαση του καταλανικού λαού να πετύχει την ανεξαρτησία του.

«Διατηρούμε τα πολιτικά αποτελέσματα του ψηφίσματος του κοινοβουλίου, το οποίο είναι νόμιμα θεσμοθετημένο και η απόφαση πέρασε με απόλυτη πλειοψηφία», είπε ο Νέους Μουντέ, και υποστήριξε ότι η απόφαση ελήφθη με πολιτικά κριτήρια και όχι νομικά.

«Η νομιμότητα του Συνταγματικού Δικαστηρίου είναι μηδέν εντός της Καταλονίας», τόνισε ο Νέους Μουντέ.

«Το θέμα δεν έχει κλείσει», κατέληξε, αφού προηγουμένως υπερτόνισε την ανάγκη να συγκροτηθεί η νέα καταλανική κυβέρνηση, ώστε «να αντιμετωπίσει αυτή την επίθεση από ξηράς, θαλάσσης και αέρος». 

Μετά τις εκλογές της 27ης Σεπτεμβρίου, ακόμη δεν έχει συγκροτηθεί κυβέρνηση, για λόγους που σχετίζονται τόσο με το θέμα της ανεξαρτησίας, αλλά και με τις πολιτικές ισορροπίες στην αυτόνομη περιοχή.

Καταλονία

«Μηδενική» χαρακτήρισε τη σημασία της απόφασης του δικαστηρίου ο αντιπρόεδρος της καταλανικής κυβέρνησης

«Ανυπακοή»

Οι εκπρόσωποι των κομμάτων της Καταλονίας υπήρξαν εξίσου σκληροί στις δηλώσεις τους.

Ο Φρανθέσκ Χομς, κόμματος Democràcia i Llibertat, υποστήριξε ότι η κυβέρνηση της Ισπανίας για λύσει το πρόβλημα «κρύβεται κάτω από τα φουστάνια του δικαστηρίου».

Τόνισε δε ότι για το κόμμα του το Συνταγματικό Δικαστήριο δεν έχει καμία εγκυρότητα «διότι ελέγχεται από τα κόμματα της Ισπανίας».

Το Omnium Cultural, ο ισχυρότερος εκπρόσωπος του κινήματος της ανεξαρτησίας στην Ισπανία, κάλεσε του Καταλανούς σε «ενότητα δράσης» ώστε να ακυρωθεί η απόφαση του δικαστηρίου.

Τόνισε τη σημασία του να «προασπιστούν τη δημοκρατική εντολή» που προέκυψε από τις εκλογές της 27ης Σεπτεμβρίου και τέθηκε στη διάθεση των θεσμών της αυτόνομης περιοχής και των κομμάτων.

«Κανένα πολιτικοποιημένο δικαστήριο, χωρίς νομιμοποίηση δεν μπορεί να ανατρέψει τη θέληση ενός λαού», σημειώνει στην ανακοίνωσή του.

Ο Νταβίντ Φερνάντεθ του αντικαπιταλιστικού κατηγόρησε τους δικαστές ότι «δεν θέλει να αναγνωρίσει την εξουσία του λαού να λειτουργεί πολιτικά» και κάλεσε του Καταλανούς σε «ανυπακοή».

Από την πλευρά του ο Γκαμπριέλ Ρουφιάν του ρεπουμπλικανικού ERC χαρακτήρισε την απόφαση «αντίθετη με τη λαϊκή εντολή, ωστόσο σημείωσε ότι η απόφαση «δεν συνιστά είδηση, διότι το δικαστήριο έχει επικεφαλής έναν υπέρμαχο του Λαϊκού Κόμματος (σ.σ. το κόμμα του Ραχόι)». 

Και οι άλλοι

Φυσικά, τα κόμματα της αντιπολίτευσης που είναι παραρτήματα των κομμάτων της Ισπανίας τήρησαν στάση υπέρ της απόφασης.

Η υποψήφια των σοσιαλιστών του PSC Κάρμε Τσακόν κάλεσε τον πρωθυπουργό Αρτούρο Μας να αποδείξει ότι εκφράζει το σύνολο των Καταλανών και να «συμμορφωθεί με την απόφαση».

Η Ινιές Αριμάδας, του τοπικού παραρτήματος των Θιουδαδάνος, κάλεσε τον νυν πρωθυπουργό Αρτούρο Μας να παραιτηθεί, διότι «δεν έχει πλέον τίποτα να προσφέρει» στην Καταλονία.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)