to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

8:30 | 23.07.2021

Πολιτισμός

«Αμετακίνητοι - Αμετακίνητα» στον σταθμό Βενιζέλου, για να μην ξηλωθούν οι αρχαιότητες

Όχι στην απόσπαση και μεταφορά των αρχαίων του σταθμού Βενιζέλου είπαν για πολλοστή φορά το βράδυ της Πέμπτης οι Θεσσαλονικείς που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Κίνησης Πολιτών Θεσσαλονίκης και του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων.


Περισσότερες φωτογραφίες στο alterthess.gr - πηγές: alterthess.gr, efsyn.gr

Στις 19:30 συγκεντρώθηκαν στο Άγαλμα Βενιζέλου και ακολούθως στον υπό κατασκευή σταθμό του Μετρό. Εκεί σχημάτισαν ανθρώπινη αλυσίδα γύρω από το σκάμμα, το οποίο περικύκλωσαν με διπλό κορδόνι.

Πλήθος κόσμου παρέμεινε εκεί για αρκετή ώρα λέγοντας συνθήματα, ενώ η συγκέντρωση ολοκληρώθηκε με μουσικό δρώμενο που είχε συντονιστή τον Δημήτρη Ζερβουδάκη.

«Αξίζει κάτι καλύτερο από το ξεπάτωμα της ιστορίας της αυτή η πόλη κι ελπίζουμε ότι κανένας δεν θα παραδώσει τα όπλα όσο τα αρχαία είναι στη θέση τους» είπε στη συγκέντρωση η καθηγήτρια βυζαντινής αρχαιολογίας στις ΗΠΑ Μαρία Μαυρουδή. «Θα τα καταφέρουμε να σώσουμε τα αρχαία ακόμη κι αν φαίνεται ακατόρθωτο» τόνισε ο συντονιστής της Κίνησης, Φωκίων Δεληγιάννης ενώ ο πρώην δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης τα έβαλε με τον βουλευτή της ΝΔ Στράτο Σιμόπουλο χαρακτηρίζοντας τον «αμόρφωτο».

Το πρωί, πραγματοποιήθηκε άλλη μια συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο σκάμμα του Μετρό, με πρωτοβουλία του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, που έχει προκηρύξει 24ωρη απεργία.

Οι συγκεντρωμένοι αρχαιολόγοι και αλληλέγγυοι πολίτες έκλεισαν την οδό Βενιζέλου σε ένδειξη διαμαρτυρίας, ενώ στο πλευρό τους βρέθηκαν κόμματα( ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ΚΚΕ, ΜέΡΑ 25, ΑΝΤΑΡΣΥΑ) και δημοτικές παρατάξεις όπως η «Θεσσαλονίκη Μαζί», η «Πόλη Ανάποδα-Δύναμη Ανατροπής», η «Λαϊκή Συσπείρωση», και μέλη εργατικών σωματείων, πολιτικών οργανώσεων και κοινωνικών φορέων της πόλης.

«Προαναγγελθέν Έγκλημα»

Η κινητοποίηση ήταν ολοήμερη ενώ η Κίνηση Πολιτών Θεσσαλονίκης, σε ανακοίνωσή της σημείωνει πως: «το προαναγγελθέν Έγκλημα που συστηματικά μεθόδευσε το Υπ. Πολιτισμού και η ελληνική κυβέρνηση αγνοώντας επιδεικτικά τις εκκλήσεις όλης της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας, αρνούμενη να μπει σε διάλογο με τους πολίτες της Θεσσαλονίκης, διασπείροντας ψεύδη, ανακρίβειες και διαστρεβλώνοντας την αλήθεια, φτάνει στο τέλος του. Χρησιμοποιώντας την ισχνή πλειοψηφία με την οποία το ΣτΕ έκρινε νόμιμη την απόσπαση και επανατοποθέτηση των ευρημάτων του Σταθμού Βενιζέλου έχει ήδη ξεκινήσει τη μη αναστρέψιμη καταστροφή του μοναδικού αρχαιολογικού τοπίου της Θεσσαλονίκης. Η ύστατη προσπάθεια διάσωσής του είναι πια στα χέρια μας! Ας είμαστε όλοι εκεί».

«Η Πόλη Ανάποδα-Δύναμη ανατροπής «καλεί όλα τα σωματεία, τους φορείς και τους κατοίκους της Θεσσαλονίκης στην ανοιχτή συγκέντρωση που καλεί ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων (ΣΕΑ) στον Σταθμό Βενιζέλου του Μετρό Θεσσαλονίκης αύριο Πέμπτη 22/7/2021 στις 09.00» και σημειώνει:

Υπερασπιζόμαστε τον Decumanus Maximus, διεκδικούμε έτσι τη συντομότερη ολοκλήρωση του μετρό, απαιτούμε τη λειτουργία του με τους 12 από τους 13 σταθμούς μέχρι να ολοκληρωθεί ο σταθμός της Βενιχέλου, και στεκόμαστε στο πλευρό του ΣΕΑ, που έχει προκηρύξει 24ωρη πανελλαδική απεργία την Πέμπτη 22/7/2021, με αιτήματα:

-Να σταματήσει η απόσπαση/καταστροφή των ιδιαίτερα σημαντικού βυζαντινού αρχαιολογικού χώρου του Σταθμού Βενιζέλου του Μετρό Θεσσαλονίκης

-Να επανέλθει η λύση της κατά χώραν διατήρησης των αρχαιοτήτων, με την κατασκευή του Σταθμού με υπόγεια εκσκαφή, λύση που προφυλάσσει τις αρχαιότητες».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)