to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

20:53 | 19.01.2023

Πολιτική

Άμεση καταβολή των ενισχύσεων deminimis ζητά η Θεοδώρα Τζάκρη

«Άμεση ανάγκη κατάρτισης του κεντρικού μητρώου ενισχύσεων ήσσονος σημασίας ώστε να μην στερηθούν οι πληττόμενοιγεωργοί και κτηνοτρόφοι ενισχύσειςdeminimis ύψους 26.854.408€»


Ανακοίνωση της βουλευτή Πέλλας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Θεοδώρας Τζάκρη για την άμεση καταβολή των ενισχύσεων deminimis

«Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο πρωτογενής τομέας είναι πάρα πολλά. Οι πολύ συχνές τα τελευταία χρόνια αντίξοεςκαιρικές συνθήκες που επικρατούν εν μέσω συγκομιδής, το υψηλό κόστος παραγωγής που το διαμορφώνουν οι υψηλές τιμές της ενέργειας και των καυσίμων και οι τιμές των εισροών (φάρμακα, λιπάσματα, σπόροι κλπ) και των πρώτων υλών, η πρωτόγνωρη έλλειψη εργατικού δυναμικού στις αγροτικές και κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις και στη βιομηχανία καθώς και το κλείσιμο των αγορών Ρωσίας, Ουκρανίας και Λευκορωσίας, οι περιορισμοί στις εισαγωγές προϊόντων στην αγορά της Αιγύπτου που επιβλήθηκαν από το ΔΝΤ κλπ δημιουργούν προβλήματα στη διάθεση ελληνικών προϊόντων όπως είναι ο συμπυκνωμένος χυμός ροδάκινου, τα επιτραπέζια ροδάκινα, τα κεράσια, τα μήλα, τα ακτινίδια κλπ είναι αστάθμητοι παράγοντες που συμπιέζουν όλο και περισσότερο προς τα κάτω το αγροτικό εισόδημα.Οι γεωργοί και κτηνοτρόφοι μας επιχειρούν σε αυτό το δυσμενές περιβάλλον και παλεύουν να σταθούν στα πόδια τους.

Προς τούτο οι ενισχύσεις deminimis στον πρωτογενή τομέα (και μάλιστα για όλα τα προϊόντα όπως ροδάκινα επιτραπέζια και συμπύρηνα, κεράσια, μήλα, βερίκοκα, δαμάσκηνα, ακτινίδια κλπ) είναι αναγκαίες τόσο για την ενίσχυση του αγροτικού εισοδήματος όσο και για τη διατήρηση της ίδιας της αγροτικής εκμετάλλευσής.

Αντ’ αυτού όμως ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης έχει αποφασίσει να κάνει χρήση της άνισης διακριτικής μεταχείρισης σε βάρος των παραγωγών, όπως συνέβη πρόσφατα με την επιλεκτική χορήγηση ενισχύσεων deminimis στους μηλοπαραγωγούς ορισμένων μόνο περιοχών της χώρας καθώς και την επιλεκτική χορήγηση του ποσού των 26,3 εκ ευρώ από το αποθεματικό κρίσης μόνο σε καλλιεργητές οπωροκηπευτικών που είναι μέλη σε Οργανώσεις Παραγωγών.

Η «καιροσκοπική και κοντόφθαλμη» προσέγγιση της Κυβέρνησης για τη στήριξη του πρωτογενή τομέα επιβεβαιώνεται από την άρνηση του κ. Γεωργαντά να τριπλασιάσει το ποσό των 26,3 εκ ευρώ του αποθεματικού κρίσης ώστε να μοιράσει το ποσό των 79 εκ ευρώ, όπως προβλέπεται στον κανονισμό 2022/467 και να περιλάβει όσο το δυνατόν περισσότερους αγρότες αλλά και την απόφαση της Κυβέρνησης να μην προχωρήσει στην κατάρτιση του εθνικού κεντρικού μητρώου ενισχύσεων ήσσονος σημασίας ώστε να αυξηθεί το ποσό που αντιστοιχεί στη χώρα από 134.272.042€ να σε 161.126.450 € και επιπλέον 26.854.408 € να μπορούν να διατεθούν στους συνεχώς πληττόμενους αγρότες και κτηνοτρόφους.

Ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ από τον Ιούνιο του 2020 είχε επισημάνει στον τότε Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων την επιτακτική ανάγκη κατάρτισης του εθνικού κεντρικού μητρώου ενισχύσεων ήσσονος σημασίας ώστε να καταστεί δυνατή η άμεση αύξηση του εθνικού ανώτατου ορίου των ενισχύσεων ήσσονος σημασίας. Δυστυχώς όμως έως και σήμερα δεν έχει γίνει καμία σχετική ενέργεια.

Με δεδομένο ότι στις ημέρες μας, ο αγροτικός κόσμος – γεωργοί και κτηνοτρόφοι - παλεύει να σταθεί στα πόδια κάτω από πολύ αντίξοες συνθήκες, είναι επιτακτική ανάγκη να καταρτιστεί άμεσα το εθνικό κεντρικό μητρώο ενισχύσεων ήσσονος σημασίας, ώστε ο τομέας να μη στερείται ενισχύσεις που τόσο έχει ανάγκη και να προχωρήσει άμεσα το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης στην χορήγηση ενισχύσεων de minimis σε όλα τα προϊόντα.

Οι ενισχύσεις deminimis είναι αναγκαίες για την ενίσχυση του εισοδήματος των γεωργών και κτηνοτρόφων και για τη διατήρηση της ίδιας της εκμετάλλευσής τους και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται επιλεκτικά με απώτερο στόχο κέρδη για προεκλογικούς σκοπούς».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)