to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:28 | 13.09.2016

Κοινωνία

Άμεση δορυφορική χαρτογράφηση και λεπτομερής καταγραφή των καταστροφών στη Θάσο

«Καλύτερη μέρα» χαρακτήρισε τη σημερινή για τη Θάσο ο γγ Πολιτικής Προστασίας, Ιωάννης Καπάκης, καθώς η μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε τα ξημερώματα του Σαββάτου βρίσκεται σε ύφεση, χωρίς, όμως, να έχει τεθεί ακόμα υπό έλεγχο.


Ο κ. Καπάκης εξέφρασε την ελπίδα ότι σύντομα οι δυνάμεις πυρόσβεσης, που ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο σε κινητοποίηση (όλα τα εναέρια μέσα και πάνω απο 300 πυροσβέστες με 100 οχήματα, μηχανήματα, στρατός και πλήθος εθελοντών), θα τελειώσουν με την πυρκαγιά, η οποία τώρα έχει μόνο κάποιες διάσπαρτες εστίες και αρχίζει το άλλο δύσκολο σκέλος, που είναι η αποτίμηση της καταστροφής και η αποκατάσταση των ζημιών.

 

Σσε αυτό το πλάισιο, με εντολή του κ. Καπάκη, ενεργοποιήθηκε χθες το μεσημέρι από τη Διεύθυνση Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της Γενικης Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, η υπηρεσία Copernicus/Emergency Management Service-Mapping της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με σκοπό τη λεπτομερή καταγραφή σε χάρτες όλων των δεδομένων που αφορούν τη Θάσο και ειδικότερα τις πληγείσες περιοχές από την πυρκαγιά.

 

Το αίτημα της ΓΓΠΠ, έγινε αμέσως δεκτό από την ΕΕ και αναμένεται άμεσα η διάθεση χαρτογραφικών δεδομένων και προϊόντων, που προκύπτουν από ανάλυση δορυφορικών εικόνων, για τις περιοχές οι οποίες έχουν πληγεί.

 

Είναι πολύ πιθανό, αυτά τα δεδομένα ή τουλάχιστον κάποια από αυτά να είναι διθέσιμα μέσα σε 24 ώρες και οι πληροφορίες θα δοθούν σε όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες και υπουργεία, για να έχουν ακριβέστατη εικόνα της έκτασης που κάηκε και των υποδομών και περιουσιών που καταστράφηκαν, ώστε να δρομολογηθούν άμεσα οι ενέργειες για την αποκατάστασή τους και τις αποζημιώσεις των πολιτών.

 

Σημειώνεται, ότι η χαρτογράφηση των περιοχών που έχουν πληγεί στη Θάσο από την υπηρεσία Copernicus Emergency Management Service-Mapping, της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα αποτελέσει απαραίτητη πληροφορία και στον προγραμματισμό έργων και δράσεων που συνδέονται με νέους πιθανούς κινδύνους, ως επακόλουθο της πυρκαγιάς, όπως πλημμύρες, κατολισθήσεις κ.λπ.

 

Η χαρτογράφηση από τη συγκεκριμένη ευρωπαϊκή υπηρεσία και η άμεση διάθεση των δεδομένων από τη Διεύθυνση Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της ΓΓΠΠ σε όλους τους φορείς που εμπλέκονται, γίνεται εντελώς δωρεάν.


ΑΠΕ-ΜΠΕ
 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)