to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:02 | 30.10.2019

Πολιτική

«Άμεση αποκατάσταση της κοινοβουλευτικής τάξης» ζητεί ο Αλ. Τσίπρας από τον πρόεδρο της Βουλής

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας, απέστειλε σήμερα επιστολή στον πρόεδρο της Βουλής, Κωνσταντίνο Τασούλα


Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας, στην επιστολή του προς τον πρόεδρο της Βουλής, Κωνσταντίνο Τασούλα, αναφέρεται στην «εξαίρεση» των μελών της Προανακριτικής,  Παύλου Πολάκη και Δημήτρη Τζανακόπουλου, τονίζοντας ότι «η απόφαση της Ολομέλειας με την οποία συγκροτήθηκε η επιτροπή εμπεριέχει και την απόφανση της Βουλής περί της ορθής συγκρότησης της. Μετά απ’ αυτήν, η χωρίς τη συναίνεση των βουλευτών μελών της εξαίρεση, κατ’ ουσίαν έκπτωσή τους, απ’ αυτή συνιστά βάναυση στέρηση κοινοβουλευτικών δικαιωμάτων των ίδιων των βουλευτών και του προέδρου της κοινοβουλευτικής ομάδας στην οποίαν ανήκουν, για τα οποία δικαιώματα (συμμετοχής σε επιτροπής και υπόδειξης των μελών τους) ούτε ο Κανονισμός της Βουλής ούτε το Σύνταγμα προβλέπουν ή επιτρέπουν οποιονδήποτε περιορισμό του είδους που η επιτροπή επέβαλε με την απόφαση "εξαίρεσης"».

Επισημαίνει μάλιστα ότι «υπάρχει εξάλλου κίνδυνος να δημιουργηθεί ένα ιδιαίτερα αποδιοργανωτικό και εν γένει βλαπτικό για τη λειτουργία των Επιτροπών της Βουλής νομολογιακό προηγούμενο, δυνάμει του οποίου η εκάστοτε πλειοψηφία θα μπορούσε να καταστρατηγεί τα δικαιώματα της μειοψηφίας και του προέδρου κάθε κοινοβουλευτικής ομάδας».

Ο Αλέξης Τσίπρας καλεί τον πρόεδρο της Βουλής να μεριμνήσει «για την άμεση αποκατάσταση της κοινοβουλευτικής τάξης και την εφαρμογή της απόφασης της Ολομέλειας της Βουλής».

Αναλυτικά η επιστολή του Αλέξης Τσίπρα προς τον πρόεδρο της Βουλής:

Αθήνα, 30/10/2019

Αγαπητέ κύριε Πρόεδρε,

Στις 29 Οκτωβρίου 2019 η Ειδική Κοινοβουλευτική Επιτροπή για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης αποφάσισε κατά πλειοψηφία την «εξαίρεση» των μελών της, βουλευτών της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Παύλου Πολάκη και Δημήτρη Τζανακόπουλου.

Η επιτροπή συγκροτήθηκε από την Ολομέλεια της Βουλής, με την απόφαση της 19ης Οκτωβρίου 2019, με την οποία ορίστηκαν κατά τρόπο δεσμευτικό τα μέλη της, μεταξύ των οποίων και οι βουλευτές Πολάκης και Τζανακόπουλος, με τη νόμιμη διαδικασία που προβλέπει ο Κανονισμός. Η απόφαση που έλαβε η επιτροπή για την «εξαίρεση» μελών της είναι, ως εκ τούτου, ευθέως παράνομη και διασαλεύει την κοινοβουλευτική τάξη, καθότι παραβιάζει απόφαση της Ολομέλειας της Βουλής.

Ανήκει εκ του Κανονισμού στην ευθύνη σας να διασφαλίζετε την τήρηση και εφαρμογή των αποφάσεων της Βουλής και να μεριμνάτε ώστε οι επιτροπές που συγκροτεί η Βουλή να μην ενεργούν καθ’ υπέρβαση της εξουσίας που η Βουλή τους απονέμει.

Η επίκληση παλαιότερης γνωμοδότησης του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής, που επικαλείται την αυτονόητη ισχύ της αρχής της μεροληψίας κατά τη συγκρότηση των κοινοβουλευτικών επιτροπών, είναι εμφανώς προσχηματική και σε κάθε περίπτωση παντελώς αβάσιμη, δεδομένου ότι μόνο το αποφασίζον όργανο, η Ολομέλεια της Βουλής, θα μπορούσε να εξετάσει σχετικό ζήτημα πριν λάβει την απόφασή της για συγκρότηση της επιτροπής.

Η απόφαση της Ολομέλειας με την οποία συγκροτήθηκε η επιτροπή εμπεριέχει και την απόφανση της Βουλής περί της ορθής συγκρότησης της. Μετά απ’ αυτήν, η χωρίς τη συναίνεση των βουλευτών μελών της εξαίρεση, κατ’ ουσίαν έκπτωσή τους, απ’ αυτή συνιστά βάναυση στέρηση κοινοβουλευτικών δικαιωμάτων των ίδιων των βουλευτών και του προέδρου της κοινοβουλευτικής ομάδας στην οποίαν ανήκουν, για τα οποία δικαιώματα (συμμετοχής σε επιτροπής και υπόδειξης των μελών τους) ούτε ο Κανονισμός της Βουλής ούτε το Σύνταγμα προβλέπουν ή επιτρέπουν οποιονδήποτε περιορισμό του είδους που η επιτροπή επέβαλε με την απόφαση «εξαίρεσης».

Με την απόφαση της πλειοψηφίας της ως άνω Επιτροπής υπάρχει εξάλλου κίνδυνος να δημιουργηθεί ένα ιδιαίτερα αποδιοργανωτικό και εν γένει βλαπτικό για τη λειτουργία των Επιτροπών της Βουλής νομολογιακό προηγούμενο, δυνάμει του οποίου η εκάστοτε πλειοψηφία θα μπορούσε να καταστρατηγεί τα δικαιώματα της μειοψηφίας και του προέδρου κάθε κοινοβουλευτικής ομάδας.

Δημιουργεί δε ιδιαίτερη ανησυχία το γεγονός ότι οι Επιτροπές που αναλαμβάνουν να φέρουν εις πέρας το ιδιαίτερα σημαντικό έργο της προκαταρκτικής εξέτασης για ορισμένη υπόθεση μετά από μια τέτοια απόφαση θα μπορούσαν να οδηγούνται σε μη νόμιμη λειτουργία που θα μπορούσε στο μέλλον να οδηγήσει σε δικονομικές ακυρότητες μετά από έλεγχο των δικαστηρίων για την τήρηση των κανόνων που αφορούν τη λειτουργία της Επιτροπής, οδηγώντας στην απώλεια κρίσιμου διαδικαστικά χρόνου και κρίσιμων στοιχείων.

Κύριε Πρόεδρε,

Προσβλέποντας στην αρμοδιότητά σας, δυνάμει του άρθρου 11 παρ. 2 του Κανονισμού της Βουλής, και εκτιμώντας ότι ως Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων διαισθάνεστε την ευθύνη να λειτουργήσετε ως Πρόεδρος όχι μόνο της πλειοψηφίας, αλλά όλης της Εθνικής Αντιπροσωπείας, σας καλώ να μεριμνήσετε για την άμεση αποκατάσταση της κοινοβουλευτικής τάξης και την εφαρμογή της απόφασης της Ολομέλειας της Βουλής.

Με εκτίμηση

Ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης

Αλέξης Τσίπρας

Δείγμα του τι σημαίνει Δεξιά έδωσαν χθες στη Βουλή η Ν.Δ. και το ΚΙΝ.ΑΛΛ.

Δείγμα του τι σημαίνει Δεξιά έδωσαν χθες στη Βουλή η Ν.Δ. και το ΚΙΝ.ΑΛΛ. Τα δύο κόμματα -και μόνον αυτά- μεθόδευσαν την εξαίρεση του Δημήτρη Τζανακόπουλου και του Παύλου Πολάκη από την Προκαταρκτική Επιτροπή για τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο. Αντίθετα σιώπησαν για την περίπτωση του Θάνου Πλεύρη, ο οποίος ομολόγησε αυτοβούλως ότι συναντιόταν με τον μάρτυρα Νίκο Μανιαδάκη...

Υπογραμμίζεται ότι μόνο Ν.Δ. και ΚΙΝ.ΑΛΛ. ψήφισαν την απόφαση, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ, που δεν αναγνωρίζει τη διαδικασία, δεν συμμετείχε στην ψηφοφορία, το ΚΚΕ καταψήφισε, ενώ η Ελληνική Λύση δήλωσε «παρών».

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το σημερινό κύριο άρθρο της «Αυγής», «στην επιτροπή οι εμπλεκόμενοι θα καλέσουν άλλους εμπλεκόμενους βάσει της γραμμής: «Ελάτε να καταθέσετε ότι οι εισαγγελείς, καθοδηγούμενοι από τον Παπαγγελόπουλο, σας πίεσαν να μας κατονομάσετε». Πρόκειται ξεκάθαρα για συμπαιγνία.

Και για να μην καταρρεύσει αυτή η συμπαιγνία χρειάστηκε να απομακρυνθούν από την Προανακριτική αυτοί που θα μπορούσαν να ξεσκεπάσουν το άθλιο παιχνίδι και να υπενθυμίζουν διαρκώς στον κόσμο ποιο είναι το πραγματικό σκάνδαλο και πόσο μας έχει κοστίσει. Με αυτό το σκεπτικό μεθοδεύτηκε η απομάκρυνση του Πολάκη και του Τζανακόπουλου από την επιτροπή.

Η άθλια αυτή μεθόδευση δείχνει την αγωνία της Ν.Δ. και του ΚΙΝ.ΑΛΛ. να μπλοκάρουν με κάθε τρόπο τη διερεύνηση της υπόθεσης. Δείχνει επίσης μέχρι πού είναι ικανοί να φτάσουν όλοι αυτοί προκειμένου να ξεπλύνουν τον εαυτό τους».

Ο  Στ. Πέτσας παρερμηνέυει τον κανονισμό της Βουλής

Την απόφαση της Προανακριτικής για τη Novartis να εξαιρέσει από μέλη της τον Δημήτρη Τζανακόπουλο και τον Παύλο Πολάκη, σχολίασε κατά τη διάρκεια του briefing ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

«Η Βουλή έχει διαδικασίες. Και αυτές που αποφασίστηκαν χθες είναι σύμφωνες με το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής. Η κοινοβουλευτική πλειοψηφία θέλει να δώσει βήμα στους ανθρώπους που φαίνονται ως μάρτυρες, όπως οι κύριοι Πολάκης και Τζανακόπουλος και όχι να τους φιμώσει. Και οι χαρακτηρισμοί του ΣΥΡΙΖΑ, ακριβώς λόγω του γελοίου, επιστρέφονται... Δεν καταλαβαίνουμε γιατί πρέπει να καταφεύγουμε σε χαρακτηρισμούς, για να τορπιλίσουμε το κλίμα και να αποπροσανατολίσουμε τη συζήτηση», ισχυρίστηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ίσες αποστάσεις από το ΚΚΕ

Τις εξελίξεις στην Επιτροπή Προκαταρκτικής Εξέτασης για τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο σχολιάζει το ΚΚΕ.

Όπως σημειώνει, Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ «στήνουν σκηνικό εκφυλισμού στην προανακριτική επιτροπή, η βάση του οποίου είναι ο νόμος περί ευθύνης υπουργών και η ανάθεση στη βουλή ανακριτικών αρμοδιοτήτων».

Σύμφωνα με το Κομμουνιστικό Κόμμα, από τη μια μεριά η Ν.Δ. «εμμένει σ’ ένα αίτημα εξαίρεσης που, παρά τους νομικούς του ισχυρισμούς, είναι ασυμβίβαστο με τη σύνθεση και λειτουργία μιας κοινοβουλευτικής επιτροπής».

Απ’ την άλλη μεριά, ο ΣΥΡΙΖΑ «αξιοποιεί την "πάσα" της Ν.Δ. για να συμβάλλει σε διαλυτικά φαινόμενα, που εμποδίζουν την ουσιαστική έρευνα, όπως είχε γίνει και στην προηγούμενη επιτροπή για τη Novartis».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)