to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:07 | 02.04.2020

Οικονομία

Άμεσες πρωτοβουλίες ζητά το ΤΕΕ για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του κορωνοϊού στον κλάδο

Άμεσες πρωτοβουλίες, «που θα συμβάλλουν στην αντιμετώπιση τόσο της διάδοσης του κορονοϊού όσο και -κυρίως- των επιπτώσεών του στην επαγγελματική ζωή των μηχανικών και στην οικονομία», ζητά από την Πολιτεία η Διοικούσα Επιτροπή του ΤΕΕ.


   Επίσης, το ΤΕΕ αποφάσισε να δημιουργήσει ηλεκτρονικό παρατηρητήριο καταγραφής των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι μηχανικοί κατά τη διάρκεια της κρίσης.

   Ειδικότερα, η ΔΕ του ΤΕΕ, μεταξύ άλλων, προτείνει:

   Α) Μέτρα προστασίας των εργαζομένων από τη διάδοση του κορονοϊού

   1. Σε εργοτάξια, είτε δημοσίων είτε ιδιωτικών έργων, που συνεχίζουν να λειτουργούν, απαρέγκλιτη τήρηση των κανόνων υγιεινής και ασφαλείας.

   2. Κατοχύρωση άρνησης ελέγχου για τους Ελεγκτές Δόμησης. Υποχρεωτική σύσταση για αποφυγή παρουσίας άλλων προσώπων σε διενέργεια αυτοψίας και επιτόπιου ελέγχου και παράταση χρόνου υποβολής του σχεδίου αποτύπωσης του ακινήτου.

   3. Αναστολή υποχρέωσης υποβολής Ενεργειακού Πιστοποιητικού κατά τη μίσθωση ή πώληση ακινήτου.

   4. Άμεσο κλείσιμο των γραφείων κτηματογράφησης.

   Β) Επαγγελματικά μέτρα

   1. Οριζόντια παράταση, όλων ανεξαιρέτως των προσεχών προθεσμιών, που αφορούν το σύνολο των επαγγελματικών δραστηριοτήτων των μηχανικών (αυθαίρετα, κτηματολόγιο κ.ά.).

   2. Δυνατότητα αναστολής διεξαγωγής διαγωνισμών τεχνικών έργων, μελετών και προμηθειών τεχνικών υπηρεσιών κ.λπ. από όλες τις αναθέτουσες αρχές και παράταση των προθεσμιών στους εν εξελίξει διαγωνισμούς.

   3. Παράταση προθεσμιών εκτέλεσης κάθε είδους δημοσίων έργων, πλην αυτών που έχουν σχέση με τη διαχείριση επείγουσας ανάγκης και ειδικού δημόσιου συμφέροντος.

   4. Υποχρεωτική χρήση εργαλείων τηλεργασίας και εκ περιφοράς λήψης αποφάσεων ή αναβολή συσκέψεων προόδου, συνεδριάσεων ομάδων εργασίας, επιτροπών παραλαβής εργασιών κ.λπ. σε όλες τις Αναθέτουσες Αρχές.

   5. Περιορισμό, κατά το δυνατόν, των απαιτούμενων δικαιολογητικών, όπου η υποβολή τους μπορεί να συμπληρωθεί μεταγενέστερα.

   6. Λήψη μέτρων για έγκαιρη χορήγηση ασφαλιστικής και φορολογικής ενημερότητας.

   7. Εγκρίσεις επιμετρήσεων και πιστοποιήσεων με χρήση ψηφιακής υπογραφής και ψηφιακά υποβαλλόμενα.

   8. Ψηφιακή προώθηση των πιστοποιήσεων προς πληρωμή.

   9. Όλες οι πληρωμές να γίνονται με υπηρεσίες ηλεκτρονικής τραπεζικής. 

   10. Πλήρη εφαρμογή ηλεκτρονικών διαδικασιών στις διαγωνιστικές διαδικασίες.

   11. Οι διευθύνουσες υπηρεσίες - αναθέτουσες αρχές να εγκρίνουν άμεσα τμηματικές πιστοποιήσεις ενδιάμεσων παραδοτέων.

   12. Να εξοφληθούν άμεσα όλες οι εκκρεμείς πληρωμές, ανεξαρτήτως της φυσικής παρουσίας των αρμόδιων υπαλλήλων στις υπηρεσίες τους.

   13. Ηλεκτρονική χορήγηση στοιχείων, οικοδομικών αδειών, σχεδίων και φωτοαντιγράφων από τις Πολεοδομίες, τα Κτηματολογικά γραφεία κλπ μετά από αίτηση των Μηχανικών.

   14. Υποχρεωτική χορήγηση βεβαίωσης χρήσης γης ηλεκτρονικά από κάθε ΥΔΟΜ.

   15. Επέκταση - θέσπιση ηλεκτρονικού πρωτοκόλλου και ηλεκτρονικής διακίνησης εγγράφων σε όλες τις υπηρεσίες και οργανισμούς του δημοσίου.

   16. Παράταση κατά 2 μήνες μετά τη λήξη των μέτρων για όλες τις προθεσμίες υποβολής απόψεων, γνωμοδοτήσεων αλλά και απαντήσεων από αδειοδοτούμενους, για τη διαδικασία έκδοσης απόφασης έγκρισης περιβαλλοντικών όρων και έγκρισης ΣΜΠΕ.

   17. Όλες οι προθεσμίες υποβολής ετήσιων ή περιοδικών στοιχείων από επιχειρήσεις, μηχανικούς, μελετητές .κλπ. να μετατεθούν τουλάχιστον μέχρι 30/6.

   18. Τη σωστή εφαρμογή των μέτρων απαγόρευσης της κυκλοφορίας όσον αφορά τους μηχανικούς.

   Γ) Οικονομικά μέτρα

   1. Άμεση ένταξη των μηχανικών - αλλά και όλων των ελευθέρων επαγγελματιών επιστημόνων - στην έκτακτη οικονομική ενίσχυση των 800 ευρώ, χωρίς ενημερότητα.

   2. Να μην αντικαθίστανται οι έκτακτες ενισχύσεις για λόγους ανωτέρας βίας, όπως η υγειονομική κρίση, με επιταγές κατάρτισης.

   3. Ένταξη των μηχανικών και των επιχειρήσεων του τεχνικού κόσμου στο μέτρο καταβολής του 60% του μισθώματος επαγγελματικής στέγης.

   4. Ενσωμάτωση στα μέτρα ενίσχυσης όλων των ΚΑΔ που αφορούν δραστηριότητες μηχανικών και τεχνικού κόσμου, χωρίς εξαιρέσεις, και στη βιομηχανία.

   5. Οριζόντια παράταση, τουλάχιστον για έξι μήνες, όλων ανεξαιρέτως των φορολογικών και ασφαλιστικών καταβολών που λήγουν το επόμενο χρονικό διάστημα (Απρίλιος, Μάιος, Ιούνιος) και αφορούν τις επαγγελματικές δραστηριότητες.

   6. Έκπτωση 25% σε ασφαλιστικές και φορολογικές υποχρεώσεις με προθεσμία πληρωμής Απριλίου και Μαΐου, ανεξαρτήτως του μήνα που αφορά, σε όσους μπορούν και εξοφλούν εντός των προθεσμιών.

   7. Αναστολή υποβολής δηλώσεων και πληρωμών ΦΠΑ.

   8. Περίοδος χάριτος για όλες τις δανειακές υποχρεώσεις επιχειρήσεων και ελευθέρων επαγγελματιών προς τράπεζες για έξι μήνες.

   9. Άμεση κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος.

   10. Άμεση διάθεση πόρων του ΕΣΠΑ σε ειδικά προγράμματα ανάπτυξης υφιστάμενων επιχειρήσεων, μηχανικών και διευκόλυνση της επιχειρηματικότητας, σε τομείς επιστήμης και καινοτομίας.

   11. Τα προγράμματα ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας, μέσω εγγυοδοσίας αλλά και της επιστρεπτέας προκαταβολής, να λαμβάνουν υπόψη τους την πραγματική κατάσταση στην οικονομία και τους όρους λειτουργίας των επιχειρήσεων.

   12. Δυνατότητα χορήγησης άτοκων δανείων κεφαλαίου κίνησης με ευέλικτους όρους από τις τράπεζες.

   Όπως έγινε γνωστό, η ΔΕ του ΤΕΕ σε συνεννόηση με τον πρόεδρο του ΤΕΕ, ενημερώνει αναλυτικά για τα ανωτέρω την κυβέρνηση και θα ζητήσει συνάντηση - ηλεκτρονική διάσκεψη με τους εκπροσώπους όλων των κοινοβουλευτικών κομμάτων.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)