to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Άμεσα, χωρίς προσχήματα, με εικόνα και ήχο

Χρειάστηκε να βρεθούν εικόνα και ήχος, να δούμε δηλαδή και να ακούσουμε, για να πιστέψουμε ότι το νούμερο δύο της κυβέρνησης συνομιλεί, όχι μεταφορικά, αλλά διά ζώσης και στον ενικό, με το νούμερο δύο της νεοναζιστικής συμμορίας.



 

Αυτό που μετρά για την ακροδεξιά περισσότερο από τη σκέψη και την ανάλυση, είναι η πίστη και η εντύπωση: «Οι κόκκινοι σκέφτονται, εμείς πιστεύουμε», συνήθιζε να λέει ο Χουάν Αντόνιο Πρίμο Ντε Ριβέρα, ιδρυτής της ισπανικής φασιστικής Φάλαγγας

Αντίστοιχα δε, η αμεσότητα του μηνύματος της ακροδεξιάς και η ικανότητά της να δημιουργεί εικόνες, δηλαδή εντυπώσεις, που δεν απαιτούν τον κόπο και το χρόνο της ανάλυσης για να αφομοιωθούν, εξηγούν ως ένα βαθμό την επιτυχία της. Εκεί που η επιτυχία γίνεται απειλή, είναι εκεί που η ακροδεξιά επιβάλλει τον κώδικα αυτό στους αντιπάλους της.

Όσα κι αν γράφτηκαν, λοιπόν, ένα χρόνο τώρα για το φιλοναζισμό του γενικού γραμματέα της συγκυβέρνησης (για τα σχέδια περί συγκυβέρνησης ΝΔ-Χρυσής Αυγής, την υπονόμευση του Κώδικα Μετανάστευσης, τον πρωτόγονο αντικομμουνισμό του), δεν προκάλεσαν ούτε μια δήλωση αποδοκιμασίας σε βάρος του από τον πρωθυπουργό ή τους κυβερνητικούς συνεταίρους. Τι σημασία είχαν όλα αυτά μπροστά στη συνοχή της κυβέρνησης, δηλαδή τη σωτηρία της χώρας; 

Χρειάστηκε να βρεθούν εικόνα και ήχος, να δούμε δηλαδή και να ακούσουμε, για να πιστέψουμε ότι το νούμερο δύο της κυβέρνησης συνομιλεί, όχι μεταφορικά, αλλά διά ζώσης και στον ενικό, με το νούμερο δύο της νεοναζιστικής συμμορίας. Χρειάστηκε εικόνα και ήχος, ώστε το νούμερο δύο της κυβέρνησης να εγκαταλείψει επιτέλους τα καθήκοντα που του εμπιστεύτηκε το νούμερο ένα, λες και δεν ήξερε ή δεν ξέραμε σε ποιο νούμερο τα εμπιστευόταν.

Προφανώς, άλλο να το ξέρεις και άλλο να το βλέπεις. Όσοι όμως ξαναανακαλύπτουν την Αμερική, σκίζουν τα ρούχα τους και μαλλιοτραβιούνται για το επίμαχο βίντεο, όσοι από την πρώτη κιόλας στιγμή της δημοσιοποίησής του πασχίζουν να αποφευχθούν οι (εύλογοι) συνειρμοί και οι (προφανείς) γενικεύσεις, για να ξαναγυρίσουμε στην καταρρακωμένη πια θεωρία των άκρων, και βέβαια όσοι ανοήτως ή ιδιοτελώς θεωρούν ακόμα τη Χρυσή Αυγή «αντισυστημική», ας κάνουν τον κόπο, κι ας ανατρέξουν στο νόμο 4147 του 2013. Εκεί θα βρουν τις αρμοδιότητες του μέχρι χτες γενικού γραμματέα της κυβέρνησης, συνομιλητή και εξομολογούμενου του νεοναζί Κασιδιάρη: «Αποδέχεται και προσυπογράφει υπουργικές τροπολογίες, νομοτεχνικές βελτιώσεις, προσθήκες, διορθώσεις ή οποιαδήποτε άλλη παρέμβαση στα κατατεθειμένα νομοσχέδια, άλλως οι ως άνω παρεμβάσεις δεν παραλαμβάνονται από τις υπηρεσίες της Βουλής. Θεωρούνται ως μη γενόμενες και δεν εισάγονται ως ψήφιση στην Ολομέλεια». Στην πράξη, βεβαίως, δεν «αποδέχεται» απλώς: συντονίζει, υπαγορεύει, επιβάλλει ή απαγορεύει κατά το (ακροδεξιό) δοκούν.

Εκεί λοιπόν που το νούμερο δύο της κυβέρνησης, αυτός χωρίς τον οποίο γρανάζι δεν γυρνά, συνομιλεί με το (υπόδικο) νούμερο δύο μιας νεοναζιστικής συμμορίας, δεν μιλάμε ούτε για μεμονωμένο περιστατικό και προσωπικές ευθύνες, ούτε για ατυχή επιλογή υπουργικού ή πρωθυπουργικού συμβούλου, ούτε μόνο για τα εσωτερικά της Δεξιάς. Κυρίως, όμως, δεν μιλάμε για δημοκρατία. Αν όσα συνέβαιναν σε αστυνομικά μυθιστορήματα ή σε μπανανίες συμβαίνουν σήμερα στην Ελλάδα της μνημονιακής εθνικής σωτηρίας, αυτό σημαίνει λιγότερα για τον Μπαλτάκο και περισσότερα για την εθνική σωτηρία και την κυβέρνηση που την υλοποιεί. 

Η κυβέρνηση αυτή, ως σύνολο, πολιτευόταν μέχρι χτες υπό την αιγίδα του φιλοναζιστή γενικού γραμματέα της - εξ ου και μέχρι προχτές εξασφάλιζε πολιτική ασυλία και πλήρη ατιμωρησία σε μια ναζιστική συμμορία που σήμερα υποδύεται την πολιτικά διωκόμενη. Μ΄ αυτή την κυβέρνηση, που άλλοτε καλύπτει και άλλοτε διώκει τη συμμορία ενσωματώνοντάς τη, δρώντας δηλαδή ως συμμορία η ίδια, πρέπει να τελειώνουμε το συντομότερο. 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)