to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

9:01 | 02.06.2023

Διεθνή

Το αμερικανικό Κογκρέσο απέτρεψε την χρεοκοπία εγκρίνοντας την αναστολή του ορίου χρέους

Αποφεύχθηκε η στάση πληρωμών από τις Ηνωμένες Πολιτείες που ήταν αναγκασμένες να κηρύξουν στις 5 Ιουνίου αν το Κογκρέσο δεν ψήφιζε άρση του ανώτατου ορίου χρέους της κυβέρνησης


Το αμερικανικό Κογκρέσο, σε κούρσα με τον χρόνο, απέτρεψε οριστικά το βράδυ της Πέμπτης, (τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα ώρα Ελλάδας) τον κίνδυνο οι ΗΠΑ να αναγκαστούν να κηρύξουν στάση πληρωμών την 5η Ιουνίου.

Η αμερικανική Γερουσία ενέκρινε την Πέμπτη διακομματική νομοθεσία με την υποστήριξη του προέδρου Τζο Μπάιντεν, η οποία αίρει το ανώτατο όριο χρέους της κυβέρνησης ύψους 31,4 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, αποτρέποντας αυτό που θα ήταν η πρώτη χρεοκοπία στην ιστορία.

Η Γερουσία ψήφισε 63-36 για να εγκρίνει το νομοσχέδιο που είχε εγκριθεί την Τετάρτη από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, καθώς οι νομοθέτες έτρεχαν με το χρόνο μετά από μήνες κομματικών διαφωνιών μεταξύ Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων.

Πλέον μένει απλώς να το κυρώσει ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν.

Το Υπουργείο Οικονομικών είχε προειδοποιήσει ότι δεν θα ήταν σε θέση να πληρώσει όλους τους λογαριασμούς του στις 5 Ιουνίου, εάν το Κογκρέσο δεν ενεργούσε μέχρι τότε.

«Αποφεύγουμε τη χρεοκοπία απόψε», δήλωσε την Πέμπτη ο ηγέτης της πλειοψηφίας της Γερουσίας Τσακ Σούμερ, καθώς οδηγούσε τη νομοθεσία μέσα από την αίθουσα των 100 μελών του.

Ο Μπάιντεν εξήρε την έγκαιρη δράση του Κογκρέσου. «Αυτή η διακομματική συμφωνία είναι μια μεγάλη νίκη για την οικονομία μας και τον αμερικανικό λαό», ανέφερε σε δήλωσή του ο Δημοκρατικός πρόεδρος, προσθέτοντας ότι θα την υπογράψει σε νόμο το συντομότερο δυνατό. Είπε ότι θα προβεί σε πρόσθετη δήλωση την Παρασκευή στις 7 μ.μ. EDT (2300 GMT).

Ο Μπάιντεν συμμετείχε άμεσα στις διαπραγματεύσεις για το νομοσχέδιο με τον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Κέβιν Μακάρθι.

Ενώ αυτή η μάχη έληξε, ο επικεφαλής των Ρεπουμπλικανών στη Γερουσία Μιτς Μακόνελ δεν έχασε χρόνο για να επισημάνει την επόμενη μάχη για τον προϋπολογισμό. «Τους επόμενους μήνες, οι Ρεπουμπλικάνοι της Γερουσίας θα συνεχίσουν να εργάζονται για την κοινή άμυνα και τον έλεγχο των αλόγιστων δαπανών των Δημοκρατικών της Ουάσινγκτον», ανέφερε σε δήλωσή του.

Ο Μακόνελ αναφερόταν στα 12 νομοσχέδια που θα επεξεργαστεί το Κογκρέσο κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού για τη χρηματοδότηση των κυβερνητικών προγραμμάτων κατά το οικονομικό έτος που αρχίζει την 1η Οκτωβρίου, τα οποία θα υλοποιήσουν επίσης τις ευρείες οδηγίες του νομοσχεδίου για το όριο του χρέους.

Η υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν, εν τω μεταξύ, έδωσε κάποιες αιχμηρές συμβουλές λέγοντας: «Συνεχίζω να πιστεύω ακράδαντα ότι η πλήρης πίστη και πίστωση των Ηνωμένων Πολιτειών δεν πρέπει ποτέ να χρησιμοποιείται ως διαπραγματευτικό χαρτί», όπως έκαναν οι Ρεπουμπλικάνοι τους τελευταίους μήνες.

Πηγή: Reutes

tags: ΗΠΑ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)