to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:51 | 13.01.2017

Διεθνή

Η μεταφορά της αμερικανικής πρεσβείας στην Ιερουσαλήμ «είναι επίθεση εναντίον των μουσουλμάνων»

Ο μεγάλος μουφτής της Ιερουσαλήμ προειδοποίησε τον εκλεγμένο πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ότι ενδεχόμενη μεταφορά της αμερικανικής πρεσβείας από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ θα συνιστούσε μια «επίθεση» εναντίον όλων των μουσουλμάνων.



«Η υπόσχεση της μεταφοράς της πρεσβείας δεν αποτελεί  επίθεση μόνο εναντίον των Παλαιστινίων αλλά και εναντίον όλων των Αράβων και όλων των μουσουλμάνων, οι οποίοι δεν θα σιωπήσουν» δήλωσε ο μεγάλος μουφτής Μουχάμαντ Άχμαντ Χουσέιν στο κήρυγμά του μετά την προσευχή της Παρασκευής στην Πλατεία των Τεμενών.

Ο μεγάλος μουφτής, ο οποίος αρμόδιος για τους ιερούς τόπους των μουσουλμάνων στην Ιερουσαλήμ -συμπεριλαμβανομένου και του τεμένους Αλ Ακσά- έκανε τη δήλωση αυτή ενώπιον 30.000 πιστών.

Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του ο Τραμπ υποσχέθηκε ότι θα αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ και θα μεταφέρει την αμερικανική πρεσβεία από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ. 

Μια τέτοια ενέργεια θα ερχόταν σε πλήρη αντίθεση με την πολιτική που ακολουθεί η διεθνής κοινότητα στη μεγάλη της πλειοψηφία αλλά και με την «παράδοση» που τηρούν μέχρι σήμερα όλοι οι Αμερικανοί πρόεδροι.

Πολλοί πολιτικοί έχουν προειδοποιήσει τον Τραμπ για τις συνέπειες που θα μπορούσε να έχει αυτή η κίνησή του και ο απερχόμενος υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι έκανε λόγο για κίνδυνο «απόλυτης έκρηξης στην περιοχή».

«Η μεταφορά της πρεσβείας θα παραβίαζε τις διεθνείς συμβάσεις που αναγνωρίζουν την Ιερουσαλήμ ως κατεχόμενη πόλη» από το Ισραήλ, υπενθύμισε ο μεγάλος μουφτής στο κήρυγμά του από την Πλατεία των Τεμενών (ή Όρος του Ναού, όπως την αποκαλούν οι Ισραηλινοί) που βρίσκεται στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, το παλαιστινιακό τμήμα της πόλης που κατέλαβε το Ισραήλ το 1967.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)