to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:12 | 30.10.2019

Διεθνή

Β. Συρία: Συνεχίζονται οι συγκρούσεις μεταξύ συριακών δυνάμεων και τούρκικων

Συνεχίζονται οι συγκρούσεις που ξεκίνησαν από χθες μεταξύ συριακών και τουρκικών δυνάμεων - Ρωσοτουρκικές περιπολίες θα επιτρέψουν «σύντομα» να επιβεβαιωθεί αν οι Κούρδοι μαχητές έχουν όντως απομακρυνθεί από την περιοχή


Συριακά κυβερνητικά στρατεύματα έχουν εμπλακεί σήμερα σε σφοδρές συγκρούσεις με τουρκικές δυνάμεις στην ύπαιθρο γύρω από τη μεθοριακή πόλη Ρας αλ-Άιν, σε μια περιοχή όπου η Άγκυρα διεξάγει στρατιωτική επίθεση με στόχο να δημιουργήσει μια «ασφαλή» ζώνη, μετέδωσαν κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Δεν έγιναν γνωστές λεπτομέρειες ωστόσο υποστηριζόμενοι από την Τουρκία αντάρτες δήλωσαν πως συγκρούσεις λαμβάνουν χώρα κατά διαστήματα τις τελευταίες ημέρες με συριακά στρατεύματα νότια της Ρας αλ-Άιν, η οποία ελεγχόταν από τις δυνάμεις των Κούρδων της Συρίας και κατελήφθη.

Κατόπιν συμφωνίας των κουρδικών δυνάμεων, συριακά στρατεύματα έχουν προωθηθεί για καταλάβουν θέσεις στην περιοχή.

Χθες, στις συγκρούσεις έξι στρατιώτες του συριακού καθεστώτος σκοτώθηκαν.

Οι πέντε στρατιώτες σκοτώθηκαν από «πυρά πυροβολικού» και ένας «εκτελέσθηκε» από Σύρους αντάρτες που υποστηρίζουν τον τουρκικό στρατό σε συγκρούσεις έξω από το χωριό Αλ-Ασαντίγια που βρίσκεται κοντά στα σύρο-τουρκικά σύνορα, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Επίσης το τηλεοπτικό δίκτυο Al Arabiya, επικαλούμενο κουρδικές πηγές, μετέδωσε ότι κατά την διάρκεια των συγκρούσεων ο τουρκικός στρατός και φιλοτουρκικές ένοπλες συριακές ομάδες αιχμαλώτισαν 14 Σύρους στρατιώτες στην κατοικημένη περιοχή Τελ –Ταμέρ.

Περιπολίες τουρκικών και ρωσικών δυνάμεων

Ρωσοτουρκικές περιπολίες θα επιτρέψουν «σύντομα» να επιβεβαιωθεί αν οι Κούρδοι μαχητές έχουν όντως απομακρυνθεί από την περιοχή, όπως έχει ανακοινώσει η Μόσχα, δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ (φωτογραφία παρακάτω) χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις. «Η Ρωσία έδωσε στις αρμόδιες αρχές μας πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες οι τρομοκρατικές ομάδες έχουν αποσυρθεί εντελώς» από τις μεθοριακές περιοχές με την Τουρκία, στη νοτιοανατολική Συρία, επεσήμανε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε ομιλία του από την Άγκυρα που μεταδόθηκε από την τηλεόραση.

Βάσει της συμφωνία στην οποία κατέληξαν την προηγούμενη εβδομάδα ο Ερντογάν και ο Ρώσος ομόλογός του Βλαντίμιρ Πούτιν, η YPG είχε διορία μέχρι χθες στις 17:00 ώρα Ελλάδας για να απομακρυνθεί από τις θέσεις της στη μεθόριο μεταξύ Τουρκίας και Συρίας.

Η Τουρκία σκοπεύει να δημιουργήσει στην περιοχή μια «ζώνη ασφαλείας» βάθους 30 χιλιομέτρων κατά μήκος των συνόρων της προκειμένου να τη χωρίζει από τους Κούρδους μαχητές, τους οποίους χαρακτηρίζει «τρομοκράτες». Πριν τον Ερντογάν ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου είχε επισημάνει χθες Τρίτη ότι ολοκληρώθηκε η απομάκρυνση των κουρδικών δυνάμεων.

Απειλές Ερντογάν - Δεν έχουν φύγοι οι Κούρδοι

Η κουρδική πολιτοφυλακή Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) δεν έχει ολοκληρώσει την απόσυρσή της σε απόσταση τουλάχιστον 30 χιλιομέτρων από την τουρκική μεθόριο στην βορειοανατολική Συρία, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, παρά τις διαβεβαιώσεις της Ρωσίας ότι έχει αποχωρήσει.

Η Τουρκία επιφυλάσσεται του δικαιώματός της να εξαπολύσει κι άλλη επιχείρηση κατά της YPG στην περιοχή, σημείωσε ο Τούρκος πρόεδρος και πρόσθεσε ότι η Άγκυρα και η Μόσχα θα αρχίσουν από την Παρασκευή κοινές περιπολίες στη Συρία εντός μιας ζώνης 7 χιλιομέτρων από τα σύνορα.

Συνταγματική επιτροπή για το μέλλον της Συρίας

Η Συνταγματική Επιτροπή της Συρίας, η οποία αποτελείται από μέλη της συριακής κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης, συναντήθηκε σήμερα για πρώτη φορά κάνοντας το πρώτο βήμα σε έναν δρόμο προς την πολιτική συμφιλίωση που αναμένεται να είναι μακρύς, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Ωστόσο ειδικοί αμφισβητούν σοβαρά αν η κυβέρνηση του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ θα είναι διατεθειμένη να κάνει αρκετές παραχωρήσεις στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων μετά την παγίωση του στρατιωτικού της ελέγχου στο πεδίο.

Το 150μελές σώμα, το οποίο συγκάλεσε ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Συρία Γκέιρ Πέντερσεν με την υποστήριξη μεγάλων δυνάμεων, πραγματοποίησε τελετή έναρξης των εργασιών του σε αίθουσα στην ευρωπαϊκή έδρα του ΟΗΕ στην Γενεύη.

"Είναι μια ιστορική στιγμή", δήλωσε σήμερα απευθυνόμενος στους παρευρισκόμενους ο Πέντερσεν, εγκαινιάζοντας την πρώτη συνεδρίαση της Συνταγματικής Επιτροπής, η οποία αποτελείται από αντιπροσώπους της κυβέρνησης, της αντιπολίτευσης και της κοινωνίας των πολιτών της Συρίας.

Η συριακή κυβέρνηση και η αντιπολίτευση βρίσκονται στο ίδιο τραπέζι για πρώτη φορά έπειτα από οκτώμισι χρόνια εμφυλίου πολέμου με στόχο την κατάρτιση νέου Συντάγματος, με τη Δαμασκό ωστόσο να είναι πιο ισχυρή από ποτέ και καθόλου διατεθειμένη να κάνει υποχωρήσεις, όπως εκτιμούν αναλυτές.

Τεχεράνη και Μόσχα επέκριναν την αμερικανική στρατιωτική παρουσία κοντά στις πετρελαιοπηγές

Την ίδια στιγμή, Ιράν και η Ρωσία επέκριναν την απόφαση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να διατηρήσει αμερικανικά στρατεύματα κοντά σε πετρελαιοπηγές στη βορειοανατολική Συρία, με τον Ρώσο υπουργό των Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ να δηλώνει ότι οποιαδήποτε προσπάθεια εκμετάλλευσης τους θα είναι παράνομη.

Η πρόταση του Τραμπ την Κυριακή για την εμπλοκή της Exxon Mobil Corp ή άλλης αμερικανικής πετρελαϊκής εταιρίας ώστε να αναλάβει τη διαχείριση των πετρελαιοπηγών στην Συρία προκάλεσε τις επικρίσεις νομικών και ειδικών στην ενέργεια.

Οι ΗΠΑ θα ενισχύσουν τη στρατιωτική τους παρουσία στη Συρία με “μηχανοκίνητες δυνάμεις”, ώστε να αποτρέψουν μαχητές του Ισλαμικού Κράτους να καταλάβουν τις πετρελαιοπηγές και να εκμεταλλευθούν τα έσοδα από αυτές, δήλωσε την Παρασκευή ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Μαρκ Έσπερ.

Ο Ιρανός υπουργός των Εξωτερικών Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ αναφέρθηκε στο ζήτημα αυτό στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου από την Γενεύη, μετά την συνάντηση που είχε με τους ομολόγους του της Ρωσίας Λαβρόφ και της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου. “Λοιπόν, φαίνεται ότι οι ΗΠΑ παραμένουν (σ.σ. στη Συρία) για να προστατεύσουν το πετρέλαιο. Και τουλάχιστον ο πρόεδρος Τραμπ είναι ειλικρινής και λέει αυτό που σκοπεύουν να πράξουν οι ΗΠΑ”, δήλωσε ξεσπώντας σε γέλια ο Ζαρίφ.

“Το Ιράν και η Ρωσία βρίσκονται εκεί μετά από την πρόσκληση της κυβέρνησης της Συρίας, και έχουμε πρόθεση να παραμείνουμε για όσο χρονικό διάστημα το θελήσουν η κυβέρνηση και ο λαός της Συρίας”, πρόσθεσε. Ο Λαβρόφ δήλωσε ότι η επιστροφή των αμερικανικών δυνάμεων στην Συρία, μετά την μετακίνησή τους προς το Ιράκ, έγινε “με το πρόσχημα τις προστασίας των πετρελαιοπηγών από το Ισλαμικό Κράτος”.

“Η ουσία είναι ότι οποιαδήποτε παράνομη εκμετάλλευση των φυσικών πόρων μιας κυρίαρχης χώρας, χωρίς την συγκατάθεσή της, είναι παράνομη και αυτή είναι η άποψη η οποία μοιραζόμαστε”, εξήγησε ο Λαβρόφ. "Οι Αμερικανοί συνάδελφοί μας έχουν ενημερωθεί για την θέση μας και θα την υπερασπιστούμε”, πρόσθεσε.

Ο Φαχρετίν Αλτούν, ο εκπρόσωπος του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έγραψε αργότερα στο Twitter: “Οι φυσικοί πόροι της Συρίας ανήκουν στους Σύριους”. “Το πετρέλαιο ή οι άλλοι τύποι εσόδων θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν στις προσπάθειες ανοικοδόμησης, συμπεριλαμβανομένων των τοπικών υποδομών, την υποστήριξη των αμάχων, των εσωτερικά εκτοπισμένων και των προσφύγων. Όπως οι Σύροι θα πρέπει να μπορούν καθορίζουν το πολιτικό τους μέλλον, θα πρέπει επίσης να μπορούν να αποφασίζουν πώς θα χρησιμοποιούνται οι πόροι της χώρας τους”, έγραψε το Αλτούν.

Ο Αμερικανός ειδικός απεσταλμένος για τη Συρία Τζόελ Ρέιμπερν μιλώντας σε δημοσιογράφους στην Γενεύη νωρίτερα χθες εξέφρασε την ανησυχία του για “τη συνεχιζόμενη επικίνδυνη κατάσταση στη βορειοανατολική Συρία”, παροτρύνοντας όλες τις πλευρές να εργαστούν για την σταθεροποίηση της κατάστασης.

 

Πληροφορίες: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, ΑFP

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)