to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:33 | 01.01.2013

Διεθνή

Αμέλεια στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ καταλογίζει η Γερουσία για την επίθεση στη Βεγγάζη

Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών διέπραξε «μέγα σφάλμα» αρνούμενο να κλείσει την διπλωματική αποστολή του στη Βεγγάζη, παρά την επιδείνωση της κατάστασης ασφαλείας στη Λιβύη, αποφαίνεται έκθεση της Γερουσίας για τις συνθήκες που οδήγησαν στην επίθεση κατά του προξενείου της και στη δολοφονία του πρέσβη Κρίστοφερ Στίβενς και άλλων τριών μελών της διπλωματικής αποστολής, στις 11 Σεπτεμβρίου 2012.


Από την πυρπόληση του προξενείου των ΗΠΑ στη Βεγγάζη της Λιβύης


Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, κατά την έκθεση, επέλεξε να διατηρήσει ανοικτό το προξενείο «παρά τη δεδηλωμένη αδυναμία της λιβυκής κυβέρνησης να εγγυηθεί την προστασία του και το αυξανόμενα απειλητικό περιβάλλον που περιέγραφαν οι υπηρεσίες πληροφοριών», υπογραμμίζεται στην έκθεση.

Η έκθεση δημοσιεύεται λίγες εβδομάδες μετά την ολοκλήρωση εσωτερικής έρευνας στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, η οποία κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα μέτρα ασφαλείας στο προξενείο ήσαν «σε μεγάλο βαθμό ανεπαρκή». 

Οι Αμερικανοί γερουσιαστές συνιστούν στο υπουργείο εξωτερικών της χώρας να είναι έτοιμο εφεξής για τέτοιου είδους επιθέσεις, ακόμη και όταν δεν προδιαγράφεται άμεσος κίνδυνος.

Εάν μία χώρα δεν είναι σε θέση να εκπληρώσει την υποχρέωση να προστατεύσει τις αμερικανικές διπλωματικές αποστολές, τότε το υπουργείο Εξωτερικών υποχρεούται να θέσει σε εφαρμογή «πρόσθετα μέτρα ασφαλείας», να προσπαθήσει να ενισχύσει τις δυνάμεις ασφαλείας της χώρας εκείνης, ή απλώς «να αποφασίζει να κλείσει» την εν λόγω αποστολή, επισημαίνεται στην έκθεση.

Επιπλέον, οι γερουσιαστές καλούν την κυβέρνηση «να μιλά ευθαρσώς και με ευκρινή τρόπο» σε περίπτωση τρομοκρατικών επιθέσεων.



Πηγή: in.gr

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)