to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Αμαζόνιος: Ένας ακόμα αυτόχθονας ακτιβιστής δολοφονήθηκε

Τη στιγμή που πυρκαγιές και υλοτομία καταστρέφουν με ρυθμούς ρεκόρ τον «πνεύμονα» της γης, Αμαζόνιο, με την κυβέρνηση Μπολσονάρο να κάνει τα… στραβά μάτια, αποτροπιασμό προκαλεί η είδηση της δολοφονίας του Μασιέλ Περέιρα ντος Σάντος, ο οποίος εργαζόταν για την υπεράσπιση των αυτοχθόνων λαών και της γης τους στην ευρύτερη περιοχή.


Την είδηση του θανάτου ανακοίνωσε το Εθνικό Ινστιτούτο για την Προστασία των Αυτοχθόνων (FUNAI), εκφράζοντας, παράλληλα, τη θλίψη του για τη δολοφονία του γνωστού ακτιβιστή.

Ο Περέιρα ντος Σάντος εργαζόταν εδώ και πάνω από 12 χρόνια για το FUNAI, αναλαμβάνοντας αποστολές «προστασίας και προώθησης των δικαιωμάτων των αυτοχθόνων λαών». Η περιοχή Βάλε ντο Τζαβαρί, όπου είναι συγκεντρωμένος «ο μεγαλύτερος αριθμός απομονωμένων αυτοχθόνων στον κόσμο», γίνεται συχνά στόχος «λαθροθήρων, χρυσοθήρων και παράνομων υλοτόμων», σύμφωνα με την Indigenistas Associados.

Σύμφωνα με την ένωση Indigenistas Associados, στην οποία ανήκουν συνεργάτες του FUNAI, το θύμα δολοφονήθηκε από ένοπλο «μπροστά στην οικογένειά του».

Μάλιστα, οι  Indigenistas Associados κάνουν λόγο για ξεκάθαρες ενδείξεις πως η δολοφονία διαπράχθηκε εξαιτίας του αγώνα κατά των παράνομων πρακτικών στην περιοχή αυτοχθόνων Βάλε ντο Τζαβαρί».

Σημειώνεται ότι στην περιοχή Βάλε ντο Τζαβάρι, όπου είναι συγκεντρωμένος ο μεγαλύτερος αριθμός απομονωμένων αυτοχθόνων στον κόσμο παρατηρούνται αρκετά συχνά λαθροθηρίες, παράνομες υλοτομικές δραστηριότητας, αλλά και χρυσοθηρία.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)