to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:38 | 30.11.2017

Πολιτική

Εξεταστική: Τα πολυτελή «Jeep Cherokee» του ΚΕΕΛΠΝΟ και η προσπάθεια της ΝΔ για «μαύρο» στις καταθέσεις μη πολιτικών προσώπων

Για δεύτερη φορά πέρασε το κατώφλι της Εξεταστικής Επιτροπής για τα σκάνδαλα στην Υγεία ο υπόδικος πρώην διευθυντής του ΚΕΕΛΠΝΟ, Θ. Παπαδημητρίου - Ο βουλευτής της ΝΔ, Γ. Γεωργαντάς, έθεσε ζήτημα μη αναμετάδοσης των καταθέσεων μη πολιτικών προσώπων από το κανάλι της Βουλής προκαλώντας την έντονη αντίδραση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και όχι μόνο


Οι ηχογραφημένες συνομιλίες μεταξύ του γραφείου του Άδωνι Γεωργιάδη και του ΚΕΕΛΝΟ που κατέθεσε στην Εξεταστική για την Υγεία ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης, βρέθηκαν και πάλι την Πέμπτη στο επίκεντρο της Εξεταστικής Επιτροπής για τα σκάνδαλα στο χώρο της Υγείας, στην οποία κατέθεσε για δεύτερη φορά ο πρώην διευθυντής του ΚΕΕΛΠΝΟ, Θ. Παπαδημητρίου.

Αίσθηση προκάλεσαν οι ενστάσεις που εξέφρασε ο βουλευτής της ΝΔ Γ. Γεωργαντάς, λίγο πριν το τέλος της συνεδρίασης για την τηλεοπτική αναμετάδοση των καταθέσεων μη πολιτικών προσώπων στην Εξεταστική καθώς «προσβάλλονται τα ατομικά τους δικαιώματα». Έντονη ήταν η αντίδραση της Αν. Καββαδία (ΣΥΡΙΖΑ) η οποία επικαλέστηκε το δικαίωμα του ελληνικού λαού στην ενημέρωση. «Η ΝΔ θέτει ζήτημα οι καταθέσεις κομβικών προσώπων να μη γίνονται κτήμα του ελληνικού λαού», τόνισε.

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Σπ. Λάππας υπενθύμισε ότι οι μάρτυρες δεν έρχονται ως κατηγορούμενοι και άρα δεν ευσταθεί το ζήτημα που θέτει η ΝΔ καθώς υπέρτερο δικαίωμα είναι η ενημέρωση της κοινής γνώμης. Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και η τοποθέτηση του κ. Παπαχριστόπουλου των ΑΝΕΛ που θύμισε τη σημασία της μετάδοσης των καταθέσεων και στην εξεταστική για τα «θαλασσοδάνεια» σε κόμματα και ΜΜΕ.

Μετά τις οξείες αντιδράσεις, ο Γ. Γεωργαντάς έκανε λόγο για «απλό προβληματισμό» ανακαλώντας κατά κάποιο βαθμό το προηγούμενο αίτημά του.

Λόγω αιτήματος του μάρτυρα, ο οποίος επικαλέστηκε δυσφορία λόγω των προβλημάτων υγείας που αντιμετωπίζει, η συνεδρίαση διακόπηκε λίγο μετά τις 14:30, νωρίτερα από την προβλεπομενη ώρα και η κατάθεση του Θ. Παπαδημητρίου θα συνεχιστεί την Τετάρτη 6/12.

Την ίδια ημέρα αναμένεται να προσέλθει ως μάρτυρας στην Επιτροπή και η πρώτην υφυπουργός Υγείας. Φ. Σκοπούλη η οποία έχει δηλώσει ότι είναι στη διάθεση της Εξεταστικής. 

Ο κ. Παπαδημητρίου κατά την έναρξη της Εξεταστικής Επιτροπής, δήλωσε ότι σήμερα το πρωί πήγε στο νοσοκομείο με ισχαιμικό άλγος και τους συνέστησαν εισαγωγή. Για το λόγο αυτό ζήτησε η εξέτασή του να μην είναι πολύωρη.

Η αρχή της συνεδρίασης της Πέμπτης 30/11

Πριν ξεκινήσει η δεύτερη εξέταση του Θ. Παπαδημητρίου, ο πρόεδρος της Εξεταστικής, Αντ. Μπαλωμενάκης, ανακοίνωσε στο Σώμα πως έστειλε επιστολή στο Δ.Σ. του ΚΕΕΛΠΝΟ, ζητώντας να γνωστοποιηθεί στην Επιτροπή η «τυχόν υπάρχουσα ένσταση της παρούσας διοίκησης εναντίον του προστίμου για τα πλαστά τιμολόγια», κάτι που είχε αναφέρει την Τρίτη ο Θ. Παπαδημητρίου.

Ζήτησε, επίσης, να αποσταλούν στην Επιτροπή τα πρακτικά της πρόσληψης των 23 διορισμένων επί Γεωργιάδη στο υπουργείο Υγείας ή αν υπάρχουν οι συμβάσεις έργων τους. Στην πρώτη του κατάθεση, ο πρώην διευθυντής του διευθυντής του ΚΕΕΛΠΝΟ «άδειασε» την πρώην πρόεδρο του ΚΕΕΛΠΝΟ, Τζένη Κρεμαστινού, λέγοντας πως συζητήθηκαν στο Δ.Σ. οι προσλήψεις. Η δήλωση αυτή είναι εκ διαμέτρου αντίθετη απ' όσα είχε ισχυριστεί η κ. Κρεμαστινού, η οποία ξεκαθάριζε πως δεν πέρασαν ποτέ από το Διοικητικό Συμβούλιο του ΚΕΕΛΠΝΟ.

Ο πρόεδρος της Εξεταστικής Επιτροπής αιτήθηκε επίσης να δοθούν από το ΚΕΕΛΠΝΟ διευκρινίσεις για το αν υπάρχει «ειδικό ταμείο που έμπαιναν τα χρήματα από χορηγίες τρίτων φορέων» και αν όντως υπάρχει κάτι τέτοιο, τότε προοικονόμησε πως η Επιτροπή θα ελέγξει τη ροή των χρημάτων που υπήρχαν στο χορηγικό λογαριασμό.

Ενημέρωσε ακόμα ότι προώθησε στη Διεύθυνση Προσωπικού του υπουργείου Υγείας ερωτήματα για τον τρόπο πρόσληψης και αμοιβών των διορισμένων αλλά και τον τρόπο και τόπο εργασίας τους, ενώ παράλληλα αιτήθηκε να σταλούν στην Επιτροπή τα παρουσιολόγια που αποδεικνύουν ότι οι διορισμένοι έδιναν το «παρών» ή όχι στην εργασία τους.

Τα υπερπολυτελή οχήματα και οι «δύσβατες περιοχές»

Όπως υπογραμμίσει το Documento, το πάρτι που γινόταν με την ενοικίαση υπερπολυτελών αυτοκινήτων από στελέχη του ΚΕΕΛΠΝΟ καταδείχτηκε κατά την εξέταση του μάρτυρα από τον βουλευτή της Ένωσης Κεντρώων, Αριστείδης Φωκά. Αρχικά, ο κ. Φωκάς ρώτησε τον Θεόδωρο Παπαδημητρίου για το «πολυτελές και θηριώδες» Jeep Cherokee κόστους 35.000 ευρώ ετησίως που είχε ενοικιαστεί με leasing, με τον μάρτυρα να απαντά πως τα τζιπ αυτά χρησιμοποιούνταν για να τραβούν τα τροχόσπιτα για τις ενημερωτικές καμπάνιες και συγκεκριμένα όταν επρόκειτο για καμπάνια σε «περιοχές δύσβατες».

«Η κόρη του κ. Ευσταθίου με ποιο τζιπ κυκλοφορούσε;» ήταν η επόμενη ερώτηση του κ. Φωκά, με τον κ. Παπαδημητρίου να αρνείται πως η κόρη του πρώην προέδρου του ΕΚΕΠΥ έκανε χρήση του οχήματος αυτού. «Μία μηχανή BMW ποιος την οδηγούσε;» ξαναρώτησε ο κ. Φωκάς. «Είχαμε μία μηχανή για να πηγαίνει στην κυκλοφορία, είχαμε μία μηχανή» απάντησε ο κ. Παπαδημητρίου, με τον κ. Φωκά να επισημαίνει πως πρόκειται για μηχανή «σκοτώστρα» και όχι για όχημα που ενδείκνυται για την αποφυγή της κίνησης.

Κατά την πρώτη του κατάθεση ο Θεόδωρος Παπαδημητρίου χαρακτήρισε μεν το ηχητικό υλικό που τον παρουσιάζει να διευθετεί ρουσφέτια με διορισμούς στο ΚΕΕΛΠΝΟ ως προϊόν μοντάζ και συρραφής, δεν αρνήθηκε όμως πως η δική του φωνή ακούγεται στο καταγεγραμμένο υλικό. Επίσης, παρέθεσε δύο παραμέτρους που δεν ήταν γνωστοί μέχρι τη συνεδρίαση της Τρίτης στην Επιτροπή. Αφενός ότι οι 23 διορισθέντες πληρώθηκαν με μπλοκάκι και αφετέρου πως υπάρχει «χορηγικό ταμείο», από το αποθεματικό του οποίου πληρώθηκαν οι μισθοί των διορισμένων. Για το τελευταίο, ο μάρτυρας δεσμεύτηκε πως θα παρέχει σήμερα διευκρινίσεις. Σχετικά με την αρτιότητα του ηχητικού υλικού και για το κατά πόσο θα αξιοποιηθεί από την Εξεταστική Επιτροπή αναμένεται σχετική απάντηση από τη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών της ΕΛ.ΑΣ..

*ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Εξεταστική του παραλόγου: Γιατί πλήρωνε τις δημοσκοπικές εταιρείες το ΚΕΕΛΠΝΟ; (βίντεο)

Η συνεδρίαση της Τρίτης 28/11

Ο μάρτυρας, κατά την συνεδρίαση της Τρίτης, αναφορικά με τις ηχητικές συνομιλίες που τον εκθέτουν, ισχυρίστηκε ότι ότι η ηχογράφηση έγινε σε φυσικό χώρο, χωρίς να ξέρει από ποιόν κι ότι τα επίμαχα ντοκουμέντα είναι προϊόν μοντάζ. Πιο συγκεκριμένα δεν αρνήθηκε πως η φωνή του ακούγεται στο ηχητικό υλικό, υποστήριξε ωστόσο ότι το υλικό είναι παραποιημένο και αποτελεί συρραφή συνομιλιών του.

*ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ο Π. Πολάκης για το όργιο διασπάθισης δημόσιου χρήματος στο ΚΕΕΛΠΝΟ

Αναλυτικά το ρεπορτάζ από την πρώτη ημέρα κατάθεσης του Θ. Παπαδημητρίου:

Μετά το τελεσίγραφο της προηγούμενης εβδομάδας, ο κ. Παπαδημητρίου δεν είχε άλλη επιλογή από το να προσέλθει και να καταθέσει όσα γνωρίζει κυρίως για τις 23 ύποπτες προσλήψεις που έγιναν επί θητείας Άδωνη Γεωργιάδη στο υπουργείο Υγείας. Συγκεκριμένα, την προηγούμενη εβδομάδα, μετά τις εξετάσεις που υποβλήθηκε ο μάρτυρας, δέχτηκε την τελευταία κλήση από την Εξεταστική Επιτροπή με την αυστηρή προειδοποίηση πως αν και πάλι δεν προσέλθει, θα διαταχθεί βίαιη προσαγωγή εναντίον του, κάτι που τελικά δεν κατέστη απαραίτητο αφού ο μάρτυρας εμφανίστηκε οικειοθελώς. 

Οι συνομιλίες του γραφείου Γεωργιάδη – ΚΕΕΛΠΝΟ στο επίκεντρο

Οι ηχογραφημένες συνομιλίες μεταξύ του γραφείου του Άδωνι Γεωργιάδη και του ΚΕΕΛΝΟ που κατέθεσε στην Εξεταστική για την Υγεία ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης, βρέθηκαν στο επίκεντρο στην αρχή της σημερινής συζήτησης.

Όπως σημείωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Σπύρος Λάππας , ο Άρειος Πάγος έχει αποφανθεί ότι η Δικαιοσύνη ορθώς λαμβάνει υπόψη ανάλογα τεκμήρια παρότι αποτελούν προϊόντα παράνομης μαγνητοσκόπησης, στην περίπτωση που αυτά αφορούν υποθέσεις που άπτονται του δημόσιου συμφέροντος και δεν αφορούν στην προσωπική και ιδιωτική σφαίρα των συνομιλητών. Κατέθεσε μάλιστα στην Επιτροπή σειρά αποφάσεων στις οποίες έχει συμβεί αυτό.

Τελικά, η Επιτροπή συμφώνησε να αποστείλει στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών το CD με τις συνομιλίες του Θ. Παπαδημητρίου με τον διευθυντή του γραφείου του Άδωνι Γεωργιάδη, προκειμένου να αποφασίσει αν μπορεί ή όχι να γίνει χρήση του από την Επιτροπή.. Σύμφωνα με τον εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ Σπύρο Λάππα θα πρέπει «για να έχουμε την ασφάλεια για το υλικό, να πάει σε μια υπηρεσία που να ξέρουμε ότι η καταγραφή του θα έχει φερεγγυότητα και αξιοπιστία». Από την δική του πλευρά, ο εισηγητής της ΝΔ Γιώργος Γεωργαντάς ανέφερε ότι: «Θα πρέπει να γίνει ταυτοποίηση του υλικού, τεχνικός έλεγχος και να διευρενηθεί η δυνατότητα αν μπορούμε να κάνουμε χρήση, καθώς αυτό μπορεί να γίνει μόνο υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Θα πρέπει να ενημερωθεί ο εισαγγελέας σε κάθε περίπτωση». 

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Αντώνης Μπαλωμενάκης ενημέρωσε επίσης το Σώμα ότι απέστειλε επιστολή προς τη διοίκηση του ΟΠΑΠ, σχετικά με τις επιχορηγούμενες «23 προσλήψεις στο ΚΕΕΛΠΝΟ» για τις οποίες ο αν. υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης έχει ισχυριστεί ότι επρόκειτο για «ρουσφέτια» του Άδ. Γεωργιάδη επί υπουργίας του. Ο κ. Μπαλωμενάκης ζήτησε από τον οργανισμό τα πρακτικά με τα οποία εγκρίθηκαν οι επίμαχες συμβάσεις και ότι στοιχεία υπάρχουν για το πως διανεμήθηκαν τα χρήματα τους.

Σε πρόσφατες δηλώσεις του στον ρ/σ «Στο Κόκκινο», ο Σπύρος Λάππας υποστήριξε ότι ο Θ. Παπαδημητρίου «ομολόγησε ότι πρέπει να γίνουν οι προσλήψεις γιατί έρχονται εκλογές και άλλα φοβερά, για βαλίτσες με μαύρο χρήμα και λοιπά και λοιπά», πρόσθεσε. «Είναι αυτός που «υπογράφει όλες τις συμβάσεις, όλες τις προσλήψεις. Το ΚΕΕΛΠΝΟ είχε 200 εκατ. δάνεια για εκστρατείες ενημέρωσης του κοινού, αυτά έχουν πάει σε φίλους, κουμπάρους, πολιτικά τζάκια και πολιτικές οικογένειες, αδερφούς, εγγόνια, ανίψια, θείους, παππούδες» τόνισε το μέλος της Επιτροπής . Σημειώνεται ότι τα μέλη της Επιτροπής δεν έχουν πρόσβαση στο περιεχόμενο των συνομιλιών αλλά υπάρχει μία περίληψη του τι περιλαμβάνουν σε δημοσίευμα του Τύπου.

* ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Προκλητική σιγή ιχθύος από στέλεχος του ΚΕΕΛΠΝΟ - Κατέρρευσε το επιχείρημα για τις πληρωμές των «23» επί Γεωργιάδη

Μιλάει μεν, «μοντάζ» δε...

Λαμβάνοντας τον λόγο ο Θ. Παπαδημητρίου επικαλέστηκε εκ νέου λόγους υγείας για την άρνηση του να εμφανιστεί στην Εξεταστική Επιτροπή, που θα μπορούσαν να τον εκθέσουν... στην τηλεόραση. Ως προς το θέμα υγείας που αντιμετωπίζει, διευκρίνισε πως πάσχει από «καρδιολογικό θέμα» και συγκεκριμένα από «νεφρογενή υπέρταση δηλαδή κακοήθη υπέρταση», επισημαίνοντας πως «οι αυξομειώσεις της πίεσης του λόγω στρες μπορούν να επιφέρουν βλάβες στην υγεία του».  Επέκρινε επίσης  την επίσκεψη δύο περιπολικών κάτω από το γραφείο του.

Αναφορικά με τις ηχητικές συνομιλίες που τον εκθέτουν, ισχυρίστηκε ότι ότι η ηχογράφηση έγινε σε φυσικό χώρο, χωρίς να ξέρει από ποιόν κι ότι τα επίμαχα ντοκουμέντα είναι προϊόν μοντάζ. Πιο συγκεκριμένα δεν αρνήθηκε πως η φωνή του ακούγεται στο ηχητικό υλικό, υποστήριξε ωστόσο ότι το υλικό είναι παραποιημένο και αποτελεί συρραφή συνομιλιών του.

«Αμαρτωλές» προσλήψεις κι «αμαρτωλές» καμπάνιες

Ξεκινώντας την εξέταση του μάρτυρα ο Σπύρος Λάππας ρώτησε τον πρώην διευθυντή του ΚΕΕΛΠΝΟ για τις 23 προσλήψεις που απασχόλησαν την προηγούμενη συνεδρίαση της Επιτροπής. Υπενθυμίζεται ότι από την κατάθεσή της προϊσταμένης Οικονομικής διαχείρισης του ΚΕΕΛΠΝΟ, Κ. Πολύζου σε προηγούμενη συνεδρίαση της Εξεταστικής, βγήκε το συμπέρασμα ότι οι 23 προσλήψεις που εξετάζει η Επιτροπή επί υπουργίας Γεωργιάδη, δεν πληρώθηκαν από χορηγία της Estee Lauder («η χορηγία αυτή δεν ήταν για προσωπικό», ανέφερε η κ. Πολύζου), όπως διατείνονταν υπηρεσιακοί παράγοντες του ΚΕΕΛΠΝΟ, αλλά από χορηγίες του ΟΠΑΠ το 2007 και το 2008, χορηγίες τα χρήματα των οποίων αξιοποιήθηκαν το 2013 και 2014. 

Ο Θ. Παπαδημητρίου, σε φανερή σύγχυση, υποστήριξε ότι επρόκειτο για αποζημιώσεις έργου μέσω χορηγιών κι όχι συμβάσεις εργασίας. Όταν ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ του υπενθύμισε ότι σύμφωνα με τον νόμο σταθερός μισθός και ωράριο για πάνω από 2 μήνες συνιστά σταθερή σχέση εργασίας πράγμα που αποδεικνύεται και από τα επίσημα έγγραφα που έχει στην κατοχή της η Επιτροπή, εκείνος επέμεινε ότι πρόκειται για αποζημιώσεις έργου, καταγγέλοντας μάλιστα ως πλαστή την κατατεθείσα σύμβαση εργασίας δημοσιογράφου που υπάρχει στη δικογραφία. Αρνήθηκε επίσης ότι γινόντουσαν προεκλογικές προσλήψεις, όπως φέρεται να προκύπτει από τα σχετικά ηχητικά ντοκουμέντα από τις συνομιλίες του με τον διευθυντή του γραφείου του τότε υπουργού Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη.

Σε ερώτηση της Εύης Χριστοφιλοπούλου για το ποίος υπέγραψε τις συγκεκριμένες προσλήψεις, ο Θ. Παπαδημητρίου επικαλέστηκε την εξέταση της δικογραφίας από τη Δικαιοσύνη για να αποφύγει να απαντήσει και τελικά μετά από ερώτηση του Σπύρου Λάππα αναγκάστηκε να παραδεχτεί ότι ήταν με τη σύμφωνη γνώμητου ΚΕΕΛΠΝΟ οι συγκεκριμένες συνάψεις συνεργασίας.

«Ο υπουργός ελέγχει απολογιστικά το ΚΕΕΛΠΝΟ και μπορεί να διατάξει, όπως έχει γίνει πολλές φορές, ελέγχους από το ΣΕΥΠ ή το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους», υποστήριξε στη συνέχεια ο Θ. Παπαδημητρίου όταν ρωτήθηκε για την έκταση της εποπτείας του εκάστοτε υπουργού στον οργανισμό. Κάτι που έρχεται όμως σε αντίθεση με τα ηχητικά ντοκουμέντα στα οποία ακούγεται να μιλάει με τον διευθυντή του γραφείου του τότε υπουργού Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη, και στα οποία -σύμφωνα πάντα με δημοσιεύματα στον Τύπο- ο δεύτερος διαπραγματεύεται με τον Θ. Παπαδημητρίου ποιος υπουργός θα προσλάβει, πόσους και ποιους, με τον δεύτερο να λέει μάλιστα ότι πρέπει να γίνουν οι προσλήψεις γιατί έρχονται εκλογές.

Όταν ο μάρτυρας ρωτήθηκε για τις «αμαρτωλές» καμπάνιες του ΚΕΕΛΠΝΟ, μετά από σύντομες  υπεκφυγές , ο πρώην διευθυντής του οργανισμού παραδέχτηκε ότι αυτές ανατίθεντο σε ενδιάμεσες εταιρείες επικοινωνίας και δεν είχε να δώσει απάντηση στο γιατί δεν γινόταν απευθείας ανάθεση στα ΜΜΕ, προκειμένου να μην κατασπαταλούνται χρήματα σε μεσάζοντες. 

Περί κακοδιαχείρισης...

Στη συνέχεια, ο κ. Παπαδημητρίου απαντώντας για τα πλαστά τιμολόγια και την αμοιβή 1,4 εκατ. ευρώ σε ένα μόνο πρόσωπο, είπε ότι «η νυν διοίκηση του ΚΕΕΛΠΝΟ έχει προσφύγει στα ελληνικά δικαστήρια για τα πλαστά τιμολόγια, τονίζοντας οτι είναι αληθινά. Το σημερινό ΚΕΕΛΠΝΟ το αμφισβητεί. Έχουν στείλει τα δελτία αποστολής παντού. Οι συναλλαγές είναι πραγματικές. Είναι σε εξέλιξη η δικαστική έρευνα. Δεν εμπλέκομαι εγώ σε αυτό. Όντως καταβλήθηκαν 1,4 εκατ. ευρώ για την έκδοση αφισών και τιμολογίων. Υπάρχουν τα δελτία αποστολής σε όλα τα σημεία. Η δράση όσον αφορά το ΚΕΕΛΠΝΟ ήταν πραγματική». 

Ο Θανάσης Παπαχρηστόπουλος, των ΑΝΕΛ, ρώτησε στη συνέχεια τον επί 25 χρόνια διευθυντή του ΚΕΕΛΠΝΟ πόσο κόστισε συνολικά ο οργανισμός στον Έλληνα πολίτη κι αν αμφισβητεί το πόσο των 350 εκατ. ευρώ, με τον μάρτυρα να απαντά ότι δεν μπορεί να το υπολογίσει καθώς είναι ένα πολυπαραγοντικό ζήτημα, αλλά παραδέχτηκε ότι όντως ήταν «δραχμοφόρο».

Σε ερώτηση, τέλος, για την κακοδιαχείριση του ΚΕΕΛΠΝΟ, ο μάρτυρας έριξε το μπαλάκι της ευθύνης στη μη ύπαρξη λογιστικού ελέγχου, παρομοιάζοντας τον ευατό του ως «αλεξιβρόχιο».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)