to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

20:31 | 08.11.2019

πηγή: Στο Κόκκινο

Κοινωνία

Α.Μ. Σαββίδου: «Να μην σιωπούμε, να ξαναδείξουμε την αλληλεγγύη μας στους πρόσφυγες»

Η Αννα Μαρία Σαββίδου, δημοσιογράφος και μέλος της «Εθελοντικής Ομάδας Γιαννιτσών & περιχώρων ‘Αλληλεγγύη στους πρόσφυγες’» μίλησε στο Κόκκινο και την Αλέκα Ζουμή για το περιστατικό της πορείας από ομάδα μαθητών ενάντια στους πρόσφυγες αλλά και για την αλληλεγγύη των κατοίκων της πόλης, μια αλληλεγγύη που επιδεικνύουν από τον καιρό της Ειδομένης μέχρι σήμερα.


Παράλληλα, η Αννα Μαρία Σαββίδου τόνισε την ανάγκη οι υγειώς σκεπτόμενοι πολίτες να συσπειρωθούν και να βγουν απέναντι στα ξενοφοβικά και ρατσιστικά φαινόμενα που εκδηλώνονται από μειοψηφίες αλλά παρουσιάζονται δυσανάλογα από τα συστημικά ΜΜΕ.

«Είναι η άλλη πλευρά που έχει τελικά φως και κάποιος πρέπει να το δείξει. Η ομάδα υπάρχει εδώ και πολλά χρόνια, μια ομάδα ανθρώπων ετερόκλητων, μερικοί δεν έχουμε γνωριστεί ποτέ, φαντάσου ότι από τα Γιαννιτσά την εποχή της Ειδομένης έφευγαν μέχρι και 3.000 μερίδες φαγητού και μάλιστα… μαμαδίστικα ετοιμασμένες, προσπαθήσαμε να βοηθήσουμε έναν κόσμο, ψυχές που τις βλέπαμε να κοιμούνται στη λάσπη και το κρύο.

Για την δημιουργία της πρωτοβουλίας: «Την εποχή της Ειδομένης έπρεπε να αναλάβουμε έναν ρόλο για κάτι που συμβαίνει δίπλα μας, είναι πάρα πολύ κοντά τα σύνορα, δεν ήμασταν μόνο εμείς, ήταν πάρα πολλές ομάδες από την Μακεδονία, οργανωθήκαμε ιδανικά και πολύ γρήγορα, μια ομάδα χιλιάδων ανθρώπων που αυτοοργανώθηκε. Επειτα τα σύνορα έκλεισαν, οι πρόσφυγες αποχώρησαν από την Ειδομένη με αποτέλεσμα να αδρανήσουν πάρα πολλές ομάδες από αυτές, κάποιοι άνθρωποι χάθηκαν, παρόλα αυτά εμείς μείναμε ως ομάδα, ένας πολύ σκληρός πυρήνας που κάναμε εκδηλώσεις, οργανώσαμε ημερίδες στα Γιαννιτσά, προσπαθήσαμε να ενημερώσουμε κόσμο όχι μόνο για το προσφυγικό αλλά για οτιδήποτε διαφορετικό. Και μέσα σ αυτό ξαναήρθε το προσφυγικό. Δεν σταματήσαμε να μαγειρεύουμε, συμμετέχουμε σε μια προσπάθεια της Θεσσαλονίκης, μαγειρεύουμε περίπου 400 μερίδες και αυτές μοιράζονται στη Θεσσαλονίκη σε πρόσφυγες και άστεγους».

Για τις ρατσιστικές φωνές που έχουν δυναμώσει το τελευταίο διάστημα: «Είναι ένα ολόκληρο σύστημα που συνειδητά σπέρνει κάτι τέτοιο γιατί ο φοβούμενος πολίτης μπορεί εύκολα να χειραγωγηθεί και να οδηγηθεί προς πάσα κατεύθυνση οπότε καλό είναι να φοβάσαι και να είσαι κλεισμένος στο σπίτι σου.

Για την πορεία… μίσους των μαθητών: «Είχαμε μια πληροφορία πως τα παιδιά ξεκινούν να κάνουν καταλήψεις και πορείες, κάτι που είχε γίνει και στην εποχή της συμφωνίας των Πρεσπών, υπάρχουν είναι η αλήθεια σε κάποια συγκεκριμένα σχολεία παιδιά που ίσως ξεσηκώνουν τους συμμαθητές τους και μέσα στο πλαίσιο του χαβαλέ χάνουμε μάθημα, κάνουμε μια πορεία χωρίς να ξέρουμε πόσο σοβαρό είναι αυτό για το οποίο διαδηλώνουμε. Κάτι ανάλογο ήταν, τελικά ήταν πολύς ο καπνός καθόλου η φωτιά, δεν συμμετείχαν ούτε τα λύκεια ούτε τα γυμνάσια της περιοχής, συμμετείχε απλώς ένα κομμάτι των μαθητών του ΕΠΑΛ, το οποίο είναι ένα από όλα τα σχολεία, ήταν τα παιδιά 30-35 και δεν ξέρω αν ήταν και ανάμεσά τους και κάποιοι πρόσφυγες που είχαν έρθει πριν από λίγα χρόνια στην πόλη».

Για το εάν υπάρχουν στην πόλη εκφρασμένες κινήσεις ακροδεξιών: «Νομίζω πως έγινε μια κίνηση μέσω του διαδικτύου, είναι συγκεκριμένα πρόσωπα, συγκεκριμένα άτομα, είναι άνθρωποι που είχαν δημιουργήσει επεισόδια όταν επισκέφθηκε την πόλη ο Κουβέλης ως υπουργός, είναι άνθρωποι που έχουν μια άλλη άποψη, το σημαντικό είναι η άλλη πλευρά να μην είναι σιωπηλή».

Για το εάν υπάρχει ανάγκη συσπείρωσης των ανθρώπων που θα σταθούν με αλληλεγγύη στους πρόσφυγες: «Νομίζω πως ναι και δεν μπορείτε να φανταστείτε πόση ανταπόκριση βρήκε αυτή η ανακοίνωση που έγινε από την Εθελοντική, τα μηνύματα που λαμβάνουμε είναι χιλιάδες από ανθρώπους από όλη την Ελλάδα αλλά και από τα Γιαννιτσά που θέλουν να βοηθήσουν, να συμμετέχουν, δεν ήξεραν ότι η κουζίνα λειτουργεί ακόμη, θέλουν να συμμετάσχουν, να γνωρίζουν τι δράσεις κάνει η Εθελοντική και αυτό είναι για μας κάτι πολύ θετικό. Υπήρξε ανακοίνωση και από την Αυτόνομη Συνδικαλιστική Κίνηση της ΕΛΜΕ η οποία λέει ότι οι καθηγητές πρέπει να έχουν ρόλο στο σχολείο, πρέπει να μιλάνε στα παιδιά, είναι πολύ θετικά που συμβαίνουν αυτά. Είχαμε γράψει σε μια προηγούμενη δημοσίευσή μας ότι η γενιά μας θα πρέπει να απολογηθεί όχι τόσο για τις κακές πράξεις που έκαναν κάποιοι αλλά γιατί οι καλοί άνθρωποι σιωπούν. Το σημαντικό είναι να μην σιωπούν.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)