to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:57 | 07.06.2013

Κοινωνία

Alter Summit: Οι λαοί της Ευρώπης ενάντια στη λιτότητα (αναλυτικό ρεπορτάζ)

Φωτογραφίες, βίντεο και στιγμιότυπα από την την Εναλλακτική Σύνοδο των Ευρωπαϊκών Κινημάτων που ξεκίνησε την Παρασκευή, στο Ποδηλατοδρόμιο του ΟΑΚΑ και ολοκληρώθηκε το Σάββατο με την ευρωπαϊκή διαδήλωση στην Αθήνα, με κεντρικό σύνθημα «αντίσταση στα μέτρα λιτότητας και τη φασιστική απειλή»


Σάββατο 8/6

Ολοκληρώθηκε η διαδήλωση των ευρωπαϊκών κινημάτων με παλμό, συνθήματα σε όλές τις γλώσσες και πολλά happenings. Στο Σύνταγμα συνάντησε τη συγκέντρωση αλληλεγγύης στην Τουρκία και το Athens Pride δημιουργώντας ένα πολύχρωμο μωσαϊκό. Δείτε το βίντεο:

 

20:30 Στο Σύνταγμα η διαδήλωση των ευρωπαϊκών κινημάτων, με πολλά happenings από τους συμμετέχοντες. Συναντήθηκε με το Athens Pride και τη συγκέντρωση αλληλεγγύης στην Τουρκία (#occupyfear). Συνέχεια της ενημέρωσης ΕΔΩ.

19:55  Πλησιάζουν προς Σύνταγμα με παλμό και συνθήματα

19:50 Μερικά από τα μπλοκ:

 

 

 

19:45 Η πορεία έχει σημαντικό έυρος καθώς η κεφαλή πλησιάζει στη γωνία Ακαδημίας και Ιπποκράτους και τα τελευταία μπλοκ βρίσκονται ακόμη στην Κάνιγγος. Συνεχίζεται με παλμό,συνθήματα σε όλες τις γλώσσες, κόρνες και τύμπανα με τελικό προορισμό το Σύνταγμα

19:35 Με δυναμισμό από τη Γαλλία! 

  Σε εξέλιξη η πορεία του Alter Summit

19:20 Ξεκίνησε η πορεία με τελική κατεύθυνση το Σύνταγμα. Πολλά πανό από Γαλλία (CGT, Combass) και άλλες χώρες με κεντρικό σύνθημα: «Europe against austerity». Γεμάτη η πατησίων με σημαίες, πανό και κόσμο που φωνάζει διαρκώς συνθήματα κατά της λιτότητας. Δυναμικό το μπλοκ των νέων ΣΥΡΙΖΑ με το πανό: «Λισαβόνα, Σύνταγμα, Ταξίμ , οι λαοί παλεύουν για Δημοκρατία και Δικαιοσύνη»

18:00: Οι εργασίες του Alter Summit στο Ποδηλατοδρόμιο έχουν ολοκληρωθεί, μετά από μια μέρα γεμάτη συζητήσεις και τοποθετήσεις από όλη την Ευρώπη. Μια ασθενής βροχή ανάγκασε σε ένα γρήγορο μάζεμα στο προαύλιο του Ποδηλατοδρομίου, αλλά δεν πτόησε κανέναν. Οι ξένες αντιπροσωπείες κατευθύνονται προς το Μουσείο για τη διαδήλωση που έχει ως ώρα έναρξης τις 6.30 μ.μ. 

Νωρίτερα: Με μεγάλη συμμετοχή οι τρεις συνελεύσεις (Φτώχεια, κοινά αγαθά, εργασία) στις αίθουσες του Alter Summit, και η συνέλευση για την αλληλεγγύη στην «αρένα» του ποδηλατοδρομίου - όπου παρουσιάστηκε και η πρωτοβουλία του Ελληνογαλλικού Δικτύου Αλληλεγγύης με προσφορά εξοπλισμού (για ένα πλήρες οδοντιατρείο) στα ελληνικά κοινωνικά ιατρεία.

O Giansandro Merli, από τη Μητροπολιτική Συνέλευση της Ρώμης, από τη συνέλευση με θέμα «Κρίση, ευρωπαϊκά κινήματα και κοινωνικοί αγώνες» που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Ένα μικρό απόσπασμα από την παρέμβαση του Τομ. Φατόρι στο Alter Summit, Σάββατο 8/6/2013, όπου αναφέρεται στην υπόθεση της ιδιωτικοποίησης της ΕΥΑΘ και τα αντίστοιχα παραδείγματα πετυχημένων αγώνων στην Ευρώπη. H συνέλευση για τα δημόσια αγαθά, απ' όπου και το απόσπασμα, ξεκίνησε πριν λίγο (κατά τις 2.20 μ.μ.)

1.30 μ.μ.: Εχουν ολοκληρωθεί οι πρωινές συνελεύσεις και πλέον βρίσκονται σε εξέλιξη τα εργαστήρια της Συνόδου. - Πανευρωπαϊκό αντιφασιστικό δίκτυο αποφάσισαν να συγκροτήσουν οι εκπρόσωποι των κινημάτων στο Alter Summit

Δείτε:  H 1η μέρα του Alter Summit στην Αθήνα με τον φακό του left.gr

11.30 π.μ.:  Με αυξανόμενη συμμετοχή οι συνελεύσεις. Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρακολούθησαν οι συμμετέχοντες την εισήγηση της ομιλήτριας από την Rossia Montana στη Ρουμανία, περιοχή που επίσης απειλείται από ένα τεράστιο έργο εξόρυξης χρυσού. Παρακολουθήστε και ένα μικρό, ερασιτεχνικό βίντεο από την εισήγηση του βρετανού καθηγητή Chris Jones στη συζήτηση για τη φτώχεια, προ ολίγου:

<Π>

10.30 π.μ.: Εχουν ξεκινήσει, με μικρή καθυστέρηση, οι σημερινές συνελεύσεις, για την ακροδεξιά (στην «αρένα»), τις τράπεζες, το μιλιταρισμό, τη φτώχεια και το κράτος πρόνοιας, την καταστροφή της φύσης (εξορύξεις και μεγάλα έργα).

Δείτε βίντεο από χθες: Η πορτογαλική αντιπροσωπεία τραγουδά το Grândola, Vila Morena // Ο Πέδρο Παέζ στο βήμα του Alter Summit (ο χαιρετισμός του πρώην υπουργού Οικονομικών του Ισημερινού στην κεντρική εκδήλωση -βίντεο)

 Το σημερινό πρόγραμμα

Πρωί Σαββάτου στο Alter Summit

9.30 – 12.30 θεματικές συνελεύσεις

► Ακροδεξιά, ναζισμός και νέος φασισμός στην Ευρώπη – κράτος εξαίρεσης και καταστολής (αίθουσα 2, αρένα)

► Χρεωμένοι λαοί – Παράδεισος για τις Τράπεζες (αίθουσα 6)

► Στρατιωτικές επεμβάσεις & μιλιταρισμός – κινήματα για ειρήνη με κοινωνική δικαιοσύνη (αίθουσα 1)

► Αγώνας ενάντια στη Φτώχεια και αντίσταση στη διάλυση του κράτους πρόνοιας στην Ευρώπη: Κοινωνικά Δικαιώματα για όλους/όλες (αίθουσα 3)

► Καταστροφή της φύσης και του περιβάλλοντος (εξορύξεις και μεγάλα έργα): εμπορευματοποίηση και κερδοσκοπία (αίθουσα 4)

13.30 - 16.30 θεματικές συνελεύσεις

► Αλληλεγγύη εν δράσει: Η Ευρώπη των από κάτω στο Προσκήνιο (αίθουσα 2, αρένα)

► Χρεωμένοι λαοί – Παράδεισος για τις Τράπεζες (αίθουσα 6)

► Ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις των κοινών αγαθών και τη λεηλασία των φυσικών πόρων (αίθουσα 3)

► Συρρίκνωση της δημοκρατίας, συνταγματοποίηση του νεοφιλελευθερισμού και μορφές άμεσης και συμμετοχικής δημοκρατίας (αίθουσα 1)

► Εργασία – επισφάλεια – ανεργία: τα δικαιώματα που χάνονται, οι εξαιρέσεις που έγιναν κανόνας και η οργάνωση της αντίστασης (αίθουσα 4)

Στις 6.30 μ.μ.  θα γίνει η ευρωπαϊκή διαδήλωση στην Αθήνα (με συγκέντρωση στο Μουσείο), με σύνθημα αντίσταση στα μέτρα λιτότητας και τη φασιστική απειλή. 

 Για το πρόγραμμα, το Μανιφέστο και όλες τι σχετικές πληροφορίες, στο έτερο κεντρικό μας θέμα - δείτε και νέα βίντεο από την παρουσίαση στον Πολυχώρο την Τετάρτη.

Η κεντρική εκδήλωση, ξεκίνησε στις 7.30 μ.μ. και έκλεισε σε πανηγυρικό κλίμα κατά τις 11 το βράδυ. Το ραντεβού ανανεώνεται για το Σάββατο, από τις 9.30 το πρωί.

http://left.gr/sites/left.gr/files/enarxi-as1.jpg

Άποψη του χώρου, στην «αρένα» του Ποδηλατοδρομίου, όπου και εξελίσσεται από τις 7.30 μ.μ. η εκδήλωση έναρξης του Alter Summit -παρουσίασης του Μανιφέστου των λαών

http://left.gr/sites/left.gr/files/kleisimo-as1.jpg

Το κλείσιμο της κεντρικής εκδήλωσης, με όλο τον κόσμο να τραγουδά το «Είμαστε δυο, είμαστε τρεις» με υψωμένες γροθιές και τους ευρωπαίους συμμετέχοντες να πρωτοστατούν. Το ραντεβού ανανεώνεται για αύριο!

10.40 μ.μ.: Κλείσιμο από τον Φελίπε Βαν Κέιρσμπιλκ και την Μιριάμ Μπούργκι με την επικύρωση του Μανιφέστου. Το Alter Summit συνεχίζεται αύριο, από τις 9.30 μ.μ. με συνελεύσεις ως το απόγευμα και τη διαδήλωση στην Αθήνα, στις 6.30 μ.μ.

10.22 μ.μ.: Η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στην Εναλλακτική Σύνοδο:

Συντρόφισσες και Σύντροφοι,

Φίλες και Φίλοι,

Η Εναλλακτική Σύνοδος, η μεγάλη συνάντηση των κινημάτων είναι εδώ για να στείλει ένα μήνυμα στους λαούς της Ευρώπης και ολόκληρου του κόσμου.

Ένα μήνυμα αλληλεγγύης, ενότητας και αντίστασης.

Το μέλλον αυτού του κόσμου δεν ανήκει στον χρεοκοπημένο καπιταλισμό των αγορών. Δεν ανήκει στους διεθνείς τοκογλύφους και τους τραπεζίτες.

Το μέλλον αυτού του κόσμου ανήκει στους λαούς. Και θα είναι ένα μέλλον με ελευθερία, δημοκρατία και αξιοπρέπεια.

Παλιότερα το σύνθημά μας έλεγε ότι ένας άλλος κόσμος είναι εφικτός. Η κρίση που ζούμε σήμερα, μας παρακινεί να γίνουμε πιο αποφασιστικοί. Ένας άλλος κόσμος δεν είναι απλώς εφικτός. Είναι αναγκαίος. Αυτό πρέπει να είναι το σύνθημά μας από εδώ και πέρα.

Είναι αναγκαίος για να υπερασπιστούμε το παρόν και το μέλλον από την δικτατορία των αγορών.

Είναι αναγκαίος για να δώσουμε ένα τέλος στον εφιάλτη της λιτότητας και της κοινωνικής καταστροφής.

Είναι αναγκαίος για να υπερασπιστούμε το κοινωνικό κράτος και την αλληλεγγύη απέναντι στη βαρβαρότητα.

Είναι αναγκαίος για να μπορέσουμε να ονειρευτούμε ξανά μια κοινωνία με δικαιοσύνη, ισότητα, σεβασμό στα δημόσια αγαθά και το περιβάλλον. 

Συντρόφισσες και Σύντροφοι,

Ο νεοφιλελευθερισμός επέβαλλε την παγκόσμια κυριαρχία του υποσχόμενος μια ανάπτυξη με βασικό εργαλείο την κερδοσκοπία του παρασιτικού κεφαλαίου. Δημιούργησε πλούτο για τους ελάχιστους. Σκόρπισε δυστυχία, ανισότητα και διαφθορά σε ολόκληρο τον υπόλοιπο κόσμο.

Σήμερα βυθίζεται σε μια κρίση που τον κάνει ακόμα πιο επιθετικό, ακόμα πιο αρπακτικό ακόμα πιο καταστροφικό. Κοινωνίες στραγγαλίζονται για να στηριχτούν οι τραπεζίτες. Λαοί καταδικάζονται σε μια λιτότητα χωρίς τέλος, από τα κερδοσκοπικά παιχνίδια των χρηματαγορών. Η πλειοψηφία των ανθρώπων εξωθείται στην ανεργία, τη φτώχεια και την ανασφάλεια, την ώρα που ο πλούτος ξανασυγκεντρώνεται στα χέρια μιας ελάχιστης ολιγαρχίας. Η δημοκρατία απειλείται.

Η Ελλάδα ήταν το πρώτο πειραματόζωο αυτής της ιστορικής στροφής. Εδώ δοκιμάζεται σε όλη της την ένταση η στρατηγική της λεηλασίας και την κοινωνικής οπισθοδρόμησης. Εδώ καταργείται το ιστορικό κοινωνικό συμβόλαιο, διαλύεται το κοινωνικό κράτος, ξεπουλιέται στους καπιταλιστές το σύνολο των παραγωγικών πόρων της χώρας.

Το πείραμα αυτό είναι ήδη έτοιμο για εξαγωγή στην υπόλοιπη Ευρώπη. Οι χώρες του Νότου, σύρονται ήδη από τα μνημόνια και τον κίνδυνο της χρεωκοπίας προς αυτή την κατεύθυνση.

Η δημοκρατία απειλείται και αυτή, μπροστά στην ανάγκη μιας ολοκληρωτικής επιβολής του κεφαλαίου πάνω στις κοινωνίες. Η δημοκρατία περισσεύει και ενοχλεί, όταν είναι να θεσμοθετηθεί η κοινωνική λεηλασία, και να επιβληθεί ως μόνη εναλλακτική απέναντι στην κρίση.

Και το χειρότερο, η άρχουσα τάξη, μια χούφτα τραπεζιτών, ολιγαρχών του χρήματος και των πολιτικών τους συνεργατών, έχει βρει τον τρόπο να επωφελείται από την κρίση που ή ίδια δημιουργεί. Και να χρησιμοποιεί την λιτότητα για να επιβάλλει ακόμα περισσότερη λιτότητα. Να επικαλείται την ανεργία για να προκαλέσει ακόμα περισσότερη ανεργία. Να κλαίει με δάκρια κροκοδείλου για την παραγωγική καταστροφή, για να καταστρέψει ακόμα περισσότερο την πραγματική οικονομία και την παραγωγή.

Απέναντι σε αυτή την τεράστιας κλίμακας επίθεση, οι λαοί δεν έχουν κάτσει με σταυρωμένα τα χέρια.

Μηνύματα αντίστασης έρχονται από παντού. Από τις απεργίες και τις διαδηλώσεις των συνδικάτων. Από τα πλήθη των αγανακτισμένων στις πλατείες. Από την αυτοοργάνωση των τοπικών κοινωνιών. Από τις κινητοποιήσεις του κινήματος «Occupy», που επεκτείνει τον αγώνα από την περιφέρεια στις μητροπόλεις. Η Ευρώπη συγκρούεται με τη λιτότητα. Ο πλανήτης συγκρούεται με τον νεοφιλελευθερισμό. Οι λαοί του κόσμου, με ξεχωριστό παράδειγμα αυτών των ημερών την μεγάλη κοινωνική εξέγερση στην Τουρκία, συγκρούονται με τον αυταρχισμό και την κοινωνική αδικία.

Και να παραφράσουμε ένα τραγούδι: Αν η μισή μας καρδιά είναι εδώ πέρα στο Alter Summit η άλλη μισή στην πλατεία Ταξίμ βρίσκεται!

Η Εναλλακτική Σύνοδος έχει ένα έργο να επιτελέσει. Να συγκεντρώσει την εμπειρία των αγώνων κοινωνικής αντίστασης από όλον τον κόσμο. Να καθορίσει έναν πρόγραμμα δράσης που θα συνδέει και θα ενώνει τους αγώνες αυτούς σε ένα τεράστιο κοινό απελευθερωτικό μέτωπο. ΝΑ τσακίσει τον ρατσισμό και τον φασισμό, Και τέλος να ανοίξει τον δρόμο για έναν εναλλακτικό πρόγραμμα που θα κάνει την δικτατορία των αγορών και τον καταναγκασμό του κέρδους παρελθόν.

Αυτό ακριβώς αποτυπώνεται και στις διεργασίες της Εναλλακτικής Συνόδου. Και θα ήθελα στο σημείο αυτό, ως αντιπρόεδρος του Κόμματος «Ευρωπαϊκή Αριστερά», να εκφράσω την αμέριστη στήριξη του ΚΕΑ στην πλατιά αυτή και δημοκρατική διαδικασία, καθώς και στο περιεχόμενο του Μανιφέστου των Λαών για μια δημοκρατική, οικολογική και φεμινιστική Ευρώπη.

Συντρόφισσες και Σύντροφοι, Φίλες και Φίλοι

Η κοινωνία έχει το δίκαιο με το μέρος της.

Δεν υπάρχει μέλλον χωρίς δικαιοσύνη, δημοκρατία και αλληλεγγύη.

Και δεν υπάρχει δικαιοσύνη, δεν υπάρχει δημοκρατία, δεν υπάρχει και αλληλεγγύη, χωρίς έναν διαρκή και ασυμβίβαστο κοινωνικό αγώνα. Δεν θα μας τα χαρίσει κανείς αυτά.

Πρέπει να τα κερδίσουμε.

Είμαστε, λοιπόν, παρόντες σε αυτή την πρόκληση. Είμαστε το 99%. Και υπερασπιζόμαστε το δίκαιο. Παίρνουμε δύναμη και αισιοδοξία από τους κοινωνικούς αγώνες. Και στέλνουμε σε όλη την Ευρώπη, σε όλον τον κόσμο αυτό το μήνυμα: ο κόσμος δεν θα γυρίσει πίσω. Ο κόσμος θα προχωρήσει μπροστά. Θα είμαστε εκεί, σε κάθε μέτωπο, μικρό η μεγάλο, ενωμένοι, δυνατοί και αποφασισμένοι μέχρι τέλους.

Για να ξεκολλήσουμε το μέλλον από τη λάσπη. ΘΑ ΝΙΚΗΣΟΥΜΕ!

10.15 μ.μ.:  Χαιρετίζει η Sonja Ablinger του Σοσιαλιστικού Κόμματος, μέλος του αυστριακού Κοινοβουλίου, μόνη βουλευτής στην Αυστρία που καταψήφισε το δημοσιονομικό σύμφωνο. Σε λίγο θα μιλήσει ο Αλέξης Τσίπρας, πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ.

10.05 μ.μ.: Στο βήμα ο Φιλίπ Λαμπέρτ, βέλγος Ευρωβουλευτής των Πρασίνων, μόνος που έχει εκφράσει την αντίθεσή του στο Δημοσιονομικό Συμφωνο.Οπως τονίζει, «καμιά χώρα μόνη της δεν μπορεί να αντισταθεί στις πολιτικές της λιτότητας. Χρειάζεται ενότητα και κοινή δράση».

9.54 μ.μ.:  Στο βήμα ο Πέδρο Πάεζ, οικονομολόγος και πρώην υπουργός του Ισημερινού, με πανηγυρικό χαιρετισμό.

http://left.gr/sites/left.gr/files/tsirpas-as-7jun13.jpg

Ο Αλέξης Τσίπρας, στην εκδήλωση στο Αlter Summit, όπου θα απευθύνει και σύντομο χαιρετισμό. (φωτ. Αγγελος Καλοδούκας)

9.44 μ.μ.: Ο Μπαρίς Ινσέ, Τούρκος δημοσιογράφος, μετάφερει στην Εναλλακτική Σύνοδο το κλίμα της εξέγερσης: τον αγώνα ενάντια στην καταστολή, ενάντια στην καταστροφή της πλατείας Ταξίμ, συμβόλου εργατικών αγώνων, ενάντια στο νόμο κατά της κατανάλωσης αλκοόλ. Έναν αγώνα που μετατράπηκε σε κίνημα αντίστασης. Το μήνυμά του είναι η ανάγκη δημιουργίας ενός μεγάλου κινήματος αντίστασης και ενός άλλου μοντέλου κοινωνικής οργάνωσης.

9.38 μ.μ.: To βίντεο για την εξέγερση στην Τουρκία.

9.32 μ.μ.: Η Μey Ann Tabaghin από τις Φιλιππίνες, μετανάστρια 2ης γενιάς στην Ελλάδα, από την οργάνωση Kasapi.  Ισχυρό χειροκρότημα στην αναφορά της για τους εργάτες στη Μανωλάδα και την εργοδοτική βία εναντίον τους.

9.24 μ.μ.: Ο Philippe Lattaud, έλος του Εθνικού Συμβουλίου της συνομοσπονδίας των γαλλικών συνδικάτων -  CGT: «Μια άλλη Ευρώπη είναι εφικτή, ενάντια στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές της λιτότητας».

9.18 μ.μ.: Η Judite Fernandes, από την Παγκόσμια Πορεία Γυναικών, στο βήμα. «Οδηγούν την κοινωνία μας σε μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης (...)»

9.12 μ.μ.: Η Τζένι Γιούγκι, εκπρόσωπος των κινημάτων για την τροφική ανεξαρτησία, χαιρετίζει την Εναλλακτική Σύνοδο. «να εφτιάξουμε νέους τρόπους, νέους δρόμους, να ξεκινήσουμε από τις μικρές μας δράσεις. Ας φυτέψουμε ένα σπόρο, πρώτα στην καρδιά μας».

9.04 μ.μ.: Το μήνυμα από τον Jan Willem Goudrian, από το EPSU (ένωση 64 συνδικάτων)

9.05  μ.μ.: Ορθιο το κοινό σε αρένα και κερκίδες τραγουδά το Bella Ciao!

9.02 μ.μ. Μόλις ακούσαμε τον γ.γ. του Commisiones Obreras της Ισπανίας, σε μαγνητοσκοπημένο μήνυμα για το Αλτερ Σάμιτ.

 9.00 μ.μ.: Επαιξε μόλις το βίντεο για τη ΒΙΟΜΕ, ξεσηκώνοντας χειροκρότημα. Δείτε το:

8.50 μ.μ.: Ο γερμανός Hans Jürgen Urban – από το Europa neu begründen, στο βήμα του Ποδηλατοδρομίου, με μήνυμα για μια άλλη Ευρώπη και με προτροπή να είναι η Εναλλακτική Σλυνοδος το έναυσμα κοινών αγώνων.

8.40 μ.μ.: Η Ραφαέλα Μπολίνι από το ARCI, το Παγκόσμιο Κοινωνικό Φόρουμ: Οι πολίτες δεν μπορεί να γίνουν σκλάβοι.

8.37 μ.μ.: Μέσα σε έντονα χειροκροτήματα έφτασε ο Αλέξης Τσίπρας στο Ποδηλατοδρόμιο.

8.32 μ.μ. Η Μ. Ζαλουάρ, εκπρόσωπος του κινήματος των επισφαλώς εργαζομένων της Πορτογαλίας, αναφέρθηκε στην επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα. 

8.27 μ.μ.: Το βίντεο για τους αγώνες των κατοίκων της Χαλκιδικής ενάντια στις εξορύξεις καταχειροκροτήθηκε.

8.19 μ.μ.: Η Μαρία Γιελιάζκοβα από τη Βουλγαρία, πανεπιστημιακός και εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Δικτύου κατά της Φτώχειας πήρε το λόγο: Οι πολιτικές αποκλεισμού, η φτώχειαμε θύμα τον ευρωπαϊκό πολιτισμό και τον ανθρωπισμό. Οι επικίνδυνες νεοφιλελεύθερες πολιτικές δημιούργησαν κρίσεις και απέτυχαν. Η απάντηση είναια γώνας για κατανομή των πόρων στην κοινωνία, χωρίς αποκλεισμούς. Η πρόταση είναι ο κοινός αγώνας των ευρωπαϊκών κινημάτων για κοινωνική δικαιοσύνη.

8.13 μ.μ.: Ο Γκιόργκι Κάρολι στο βήμα, εκπρόσωπος των ουγγρικών συνδικάτων, χαιρετίζει τους εργαζόμενους της Ευρώπης και τους αγώνες ενάντια στη φτώχεια και τη λιτότητα.

8.00 μ.μ.: Στο βήμα η Νάγια Νικολάου από το ΕΚΑ, εκ μέρους της ελληνική οργανωτικής επιτροπής του Alter Summit. Η ανεργία και η διάλυση του κοινωνικού κράτους, η επιδρομή στα εργασιακά δικαιώματα και η εκμετάλλευση των μεταναστών στο επίκεντρο. Οι κοινωνικές αγώνες και το κίνημα των πλατειών, οι μεγάλες αντιμνημονιακές κινητοποιήσεις η απάντηση του κόσμου της εργασίας στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές. Η αναφορά στη ΒΙΟΜΕ ξεσήκωσε το κοινό. «Οι σύντροφοί μας στην Τουρκία μας εμπνέουν και μαςδείχνουν τον δρόμο της ανατροπής»: η αναφορά από τη Ν. Νικολάου που προκάλεσε βεβαίως παρατεταμένο χειροκρότημα.

7.55 μ.μ.: «Η πιο επείγουσα προτεραιότητά μας είναι οικοδομήσουμε την Ευρώπη στη βάση της ισότητας, της αλληλεγγύης και της αυθεντικής δημοκρατίας». 

7.40 μ.μ.: Η Ελιζαμπέτ Γκοτιέ και ο Ασμπγιορν Βαλ, μαζί με τον Πίτερ Ντάμο και την Μπριντ Μπρέναν παρουσιάζουν το Μανιφέστο των Λαών.

7.38 μ.μ.: Η Κυριακή Κλοκίτη συντονίζει την εκδήλωση. Η Αλεξάνδρα Στρίκνερ, ο Σρέτσκο Χόρβατ, και ο Χάρης Γολέμης παρουσιάζουν το κεντρικό γεγονός.

 

7.35 μ.μ.: Αμέσως μετά την έναρξη, ενός λεπτού σιγή για τον 18χρονο που έπεσε θύμα φασιστικής επίθεσης στο Παρίσι.

7:00 μ.μ.: Η αρένα του Ποδηλατοδρομίου γεμίζει κόσμο. Σε λίγο αρχίζει η μεγάλη γιορτή των ευρωπαϊκών λαών με την παρουσίαση του Μανιφέστου.

6.15 μ.μ.: Ολοκληρώνονται σιγά σιγά οι μεσημεριανές συνελεύσεις, ενώ αυξάνεται ο κόσμος στο προαύλιο του Ποδηλατοδρόμιου όπου και τα σταντ των οργανώσεων, το καφενείο και η συλλογική κουζίνα.

Στη συναυλία που ακολουθεί, θα συμμετάσχουν τα συγκροτήματα Antenat (Κροατία), Revolutionary, Choir (Πορτογαλία), Diether Dehm & Michael Letz (Γερμανία), Penny and the Swingin' Cats, Champagne & Reefer (Cast A Blast), Baildsa, Sugahspank! & the Swinging Shoes, What the Funk (Ελλάδα)

5:40 μ.μ.Συνέλευση για την Παιδεία: Αναβάθμιση της δημόσιας παιδείας – Σχολεία για όλους

Σημαντικό βήμα χαρακτήρισαν οι συμμετέχοντες στην συνέλευση της παιδείας τη διαμόρφωση του manifesto, στο οποίο εμπεριέχονται βασικά αιτήματα και θέση για το πως πρέπει να είναι η εκπαίδευση σε όλη την Ευρώπη. Οι συμμετέχοντες προέταξαν το αίτημα για δωρεάν δημόσια παιδεία, κατήγγειλαν τις πολιτικές λιτότητας και αντάλλαξαν εμπειρία για τις κινηματικές δράσεις, που διεξάγονται σε όλη την Ευρώπη.

Μεταξύ άλλων διαπιστώθηκε η ανάγκη να αναπτυχθεί η συμμετοχική διαδικασία και να υπάρξει διάδραση μεταξύ γονέων και δασκάλων/καθηγητών, με σκοπό να διαμορφωθεί ένα καλύτερο εκπαιδευτικό σύστημα. Αυτό το αίτημα τέθηκε με αφορμή τα όσα συνέβησαν στην Ελλάδα με την κυβέρνηση να επιστρατεύει τους εκπαιδευτικούς και ταυτόχρονα να μην έχει διαμορφωθεί ένα αρραγές μεταξύ των εκπαιδευτικών και των γονέων, ενόσω οι μαθητές Λυκείου ετοιμάζονταν για τις πανελλαδικές εξετάσεις.

Ένα ακόμη θέμα που τέθηκε είναι ότι η ιδιωτική εκπαίδευση αποτελεί παθογένεια του παρόντος εκπαιδευτικού συστήματος και ότι πρέπει να ενταθούν οι πιέσεις προς τις κυβερνήσεις για να αναβαθμιστεί η δημόσια παιδεία.

5.05 μ.μ.:  Συνέλευση για την υγεία: Το βασικό πρόταγμα της συνέλευσης είναι η Υγεία για όλους: ανέργους, εργαζόμενους, μετανάστες. Το δικαίωμα στην υγεία έχει συνδεθεί με την εργασία, κι έτσι η απώλεια της εργασίας -με τα εφιαλτικά ποσοστά ανεργίας, ιδίως στον ευρωπαϊκό νότο- να συνεπάγεται και απώλεια περίθαλψης. Στην Ευρώπη της λιτότητας, ο άνεργος ανεπίτρεπτα καταλήγει να είναι και δυνητικά άρρωστος χωρίς πρόσβαση στις απαραίτητες υπηρεσίες.

http://left.gr/sites/left.gr/files/_MG_2616.JPG

Tαξίμ-Ταχρίρ-Αθήνα

http://left.gr/sites/left.gr/files/_MG_2618.JPG

Η εικόνα αδικεί την αίσθηση του κόσμου, επειδή ο περισσότερος βρισκόταν την ωρα που τραβήχτηκε η φωτογραφία...

http://left.gr/sites/left.gr/files/_MG_2601.JPG

...στις κουζίνες!

4.30 μ.μ.: Σε εξέλιξη αυτή την ώρα οι συνελεύσεις, σε γεμάτες αίθουσες.

Παρακολουθήστε μερικά στιγμιότυπα από τη Φεμινιστική Συνέλευση:


Το βίντεο (2'43'') ξεκινά με τη Nicoletta Pirotta (μέλος του ευρωπαϊκού  δικτύου «Φεμινίστριες για μια Άλλη Ευρώπη» από την Ιταλία) . Από την Ελλάδα, την εισήγηση έκαναν από κοινού η Άννα Βουγιούκα  (ΔΙΟΤΙΜΑ) και η Βέρα Σιατερλή (Φεμινιστική Πρωτοβουλία για την
εξάλειψη τηs βίας κατά των γυναικών), με αιχμές την κρίση και τα εργασιακά (επισφάλεια, ανεργία κ.λπ.), τη βία κατά των γυναικών, καθώς
και τον πετυχημένο αγώνα ενάντια στη δίωξη των Οροθετικών γυναικών. (βίντεο από την υπό σύσταση ομάδα RedSquare Project)

15:30 Η βροχή σταμάτησε και ο  κόσμος συνεχίζει να συρρέει στο ποδηλατοδρόμιο. Τα βλέμματα όλων τραβάει το περίπτερο των κατοίκων από τις Σκουριές (δείτε παρακάτω φωτογραφία)

3.10 μ.μ.: Οι συνελεύσεις σε εξέλιξη.

http://left.gr/sites/left.gr/files/as1-kafedes.jpg

Φυσικά σερβίρονται και καφέδες!

2.50 μ.μ.: Με μια μικρή βροχή να χαλάει ελαφρώς τη γιορτή, συνεχίζεται η Σύνοδος, που εχει ξεκινήσει με τη Φεμινιστική Συνέλευση από τις 12 το μεσημέρι.  Το Μανιφέστο των Λαών έχει αναρτηθεί σε banner στο χώρο του Ποδηλατοδρομίου όπου το υπογράφουν οι αντιπροσωπείες και τα συνδικάτα που συμμετέχουν.

Φωτογραφίες: Βασίλης Μαθιουδάκης, Δημήτρης Σιδηροκαστρίτης

http://left.gr/sites/left.gr/files/as1-shmaies-evropi.jpg

Το κεντρικό περίπτερο με τις σημαίες των ευρωπαϊκών συνδικάτων λίγο μετά το στήσιμό του

http://left.gr/sites/left.gr/files/as1-sosxal-iglezi.jpg

Ο αγώνας στη Χαλκιδική θαναι βέβαια από τα βασικά θέματα συζήτησης. Εδώ, η Κατ. Ιγγλέζη, βουλευτής Χαλκιδικής του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ

http://left.gr/sites/left.gr/files/as1-lloa.jpg

Το περίπτερο της Λεσβιακής Ομάδας Αθήνας

http://left.gr/sites/left.gr/files/as1-xoros-ekdhlosis.jpg

Ο χώρος, εντός του Ποδηλατοδρομίου, όπου και θα γίνει η κεντρική εκδήλωση στις 7 το απόγευμα

Μείνετε συντονισμένοι για περισσότερα!

tags: alter summit

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)