to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

20:12 | 08.10.2016

πηγή: Η Αυγή

Οικονομία

Alpha Bank: Τρεις κρίσιμοι παράγοντες για την ενίσχυση της ανάπτυξης

Τους παράγοντες που θα προσδιορίσουν το μέγεθος και τη διάρκεια της ανάκαμψης, η οποία είναι ήδη παρούσα, καταγράφει σχετική έκθεση της Alpha Bank.


“Καθώς η ελληνική οικονομία εξέρχεται από την ύφεση στο δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, με τον ρυθμό ανάπτυξης να λαμβάνει εκ νέου θετικό πρόσημο, σε ετήσια βάση, μετά από τέσσερα τρίμηνα που κινήθηκε σε αρνητικό έδαφος, είναι σκόπιμο να αναλύσουμε τους παράγοντες που θα προσδιορίσουν τόσο το μέγεθος όσο και τη διάρκεια της ανακάμψεως” σημειώνει η Alpha Bank στο εβδομαδιαίο της δελτίο.

Πρώτον, η πορεία της ιδιωτικής επενδυτικής δαπάνης και κυρίως η ευαισθησία της στις θετικές μεταβολές του επιχειρηματικού κλίματος που αναμένεται στους επόμενους μήνες. Η περαιτέρω βελτίωση του τελευταίου προϋποθέτει την υλοποίηση μιας αλληλουχίας γεγονότων στο άμεσο χρονικό διάστημα όπως: α) η ταχεία ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, ει δυνατόν, μέχρι το τέλος του Νοεμβρίου, β) η ενεργοποίηση των βασικών βραχυπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του χρέους, γ)η παράλληλη συμφωνία και περαιτέρω εξειδίκευση των μεσοπρόθεσμων μέτρων για να συμμετάσχει το ΔΝΤ στο πρόγραμμα δ) η απόφαση της ΕΚΤ για τη συμπερίληψη των ελληνικών κρατικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης το 2017.

Δεύτερον, η βελτίωση των συνθηκών ρευστότητας στην αγορά καθώς και η ενίσχυση της συνολικής ενεργού ζήτησης στην ελληνική οικονομία. Μετά την εκταμίευση της υποδόσης του Ιουνίου, ξεκίνησε η σταδιακή αποκλιμάκωση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων που αναμένεται να επιταχυνθεί στους επόμενους μήνες. Σημειώνεται ότι ποσό ύψους 1,8 δισ. ευρώ από το συνολικό ποσό των 7,5 δισ. ευρώ έχει διατεθεί για την εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών, ενώ αναμένονται επιπλέον 1,7 δισ. ευρώ για τον ίδιο σκοπό (από τα 2,8 δισ. ευρώ που αναμένονται να εισπραχθούν από τη δεύτερη υποδόση της πρώτης αξιολόγησης).

Τρίτον, η μεταστροφή της δομής του εγχώριου ακαθάριστου προϊόντος από τα μη διεθνώς εμπορεύσιμα προς τα διεθνώς εμπορεύσιμα αγαθά θα προσδιορίσει σε μεγάλο βαθμό τη διάρκεια αυτής της νέας αναπτυξιακής δυναμικής.

Γ.Α.

tags: alpha bank

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)