to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Αλ.Μεϊκόπουλος: Εμπαιγμός και ψεύδη της κυβέρνησης για το LNG στη Μαγνησία

«Εμπαιγμός κατά συρροήν ή επικίνδυνη άγνοια. Δεν γνωρίζουμε τι από τα δύο ισχύει, όταν πρόκειται για στελέχη της κυβέρνησης της ΝΔ, ωστόσο στην περίπτωση της επένδυσης κατασκευής μονάδας υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στη Μαγνησία μέσα στον κλειστό κόλπο του Παγασητικού, οι αρμόδιοι πράττουν σίγουρα το ένα από τα δύο» αναφέρει ο Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος σε ανακοίνωση του.


Και συνεχίζει ο Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Μαγνησίας: «Ας δούμε τι έλεγε πριν από λίγες μόλις μέρες, στις αρχές Νοεμβρίου, ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος κ. Αμυράς στη Βουλή, κατά τη συζήτηση της Επίκαιρης Ερώτησης που κατέθεσα για το ζήτημα. «Μέχρι στιγμής η όλη συζήτηση αφορά μόνο προθέσεις από την πλευρά της εταιρείας … Σε κάθε περίπτωση το θεσμικό πλαίσιο της χώρας είναι επαρκές για να αξιολογήσει την όποια επένδυση … Η μόνη άδεια που έχει λάβει η επένδυση είναι αυτή για τη χωροθέτηση στα Πευκάκια και μέχρι στιγμής δεν έχει υποβληθεί κανένα αίτημα τροποποίησης από την εταιρεία».

Ένα σχεδόν μήνα μετά, ο τοπικός τύπος  καταγράφει ότι η εταιρεία Mediterranean Gas που έχει αναλάβει την επένδυση, φαίνεται πως προχωρά κανονικά στον σχεδιασμό για την κατασκευή πλωτού σταθμού LNG στην περιοχή του παλιού λατομείου της ΑΓΕΤ, στον Σωρό Μαγνησίας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας ολοκληρώθηκε με επιτυχία, στις 19 Δεκεμβρίου 2022, η πρώτη φάση του Market Test για την εκδήλωση ενδιαφέροντος και δέσμευση δυναμικότητας στον τερματικό σταθμό ΑRGO FSRU στο Βόλο. Εκδήλωση ενδιαφέροντος υπέβαλαν ελληνικές και διεθνείς εταιρείες, με το οποίο υπερκαλύφθηκε η συνολική δυναμικότητα του τερματικού σταθμού, ενώ οι ποσότητες που δηλώθηκαν είναι για περίοδο έως και 25 έτη. Ιδιαίτερα αυξημένη ήταν και η ζήτηση για επιπλέον αποθηκευτικό χώρο στον τερματικό σταθμό.

Όλα αυτά, ενώ σύσσωμη η τοπική κοινωνία, οι επιστημονικοί φορείς της πόλης, η Περιφέρεια Θεσσαλίας και η πλειοψηφία του πολιτικού προσωπικού, έχουν σαφώς ταχθεί ενάντια σε μία τέτοιας κλίμακας επένδυση στη Μαγνησία και οπουδήποτε μέσα στον Παγασητικό

Κόλπο, για λόγους περιβαλλοντικούς, οικιστικούς, πολιτιστικούς και κοινωνικούς».

Για να καταλήξει: «Η κυβέρνηση αδυνατεί να απαντήσει στο πώς μία εταιρεία διενεργεί «επιτυχημένο market test», προσελκύοντας μάλιστα πληθώρα ενδιαφερόμενων επενδυτών, για μία επένδυση η οποία δεν έχει καν αδειοδοτηθεί για το συγκεκριμένο σημείο χωροθέτησης (σ.σ. Σωρός). Δεν έχει καν υποβάλει προς έγκριση, σύμφωνα πάντα με τα λεγόμενα του αρμόδιου Υπουργού, την άκρως απαραίτητη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.

Φαίνεται πως στη ΝΔ, η αξιολόγηση της νομιμότητας και βιωσιμότητας μίας επένδυσης είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με το επενδυτικό ενδιαφέρον. Όσο περισσότεροι οι επενδυτές, τόσο λιγότερα τα περιβαλλοντικά και λοιπά προαπαιτούμενα…

Όσο για την εκφρασμένη άποψη της κοινωνίας και την ανάπτυξη που θέλει για τον τόπο της, πάει και αυτή περίπατο μπροστά στο πολυπόθητο "επενδυτικό ενδιαφέρον"».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)