to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:57 | 05.09.2022

Οικονομία

Άλμα 45,5% για το πετρέλαιο θέρμανσης - Αύξηση 100% σε σχέση με το 2020

Στα 1,6 ευρώ/λίτρο αναμένεται να ξεκινήσει φέτος η διάθεση στα αστικά κέντρα - Το 2020 είχε διατεθεί στα 0,8 ευρώ/λίτρο και πέρυσι στα 1,1 ευρώ/λίτρο


«Μαύρα μαντάτα» για τους πολίτες που ψάχνουν τρόπο να μην παγώσουν φέτος το χειμώνα αποτελούν οι εκτιμήσεις στις οποίες προχώρησε μιλώντας στο ΣΚΑΪ η πρόεδρος των βενζινοπωλών της Αττικής Μαρία Ζάγκα.

Η διάθεση πετρελαίου θέρμανσης φέτος αναμένεται να ξεκινήσει στις 15 Οκτωβρίου. Πέρυσι η τιμή είχε ξεκινήσει από το 1,1 ευρώ ανά λίτρο και φέτος με βάση τα μέχρι τώρα δεδομένα, όπως εκτίμησε η κα Ζάγκα θα ξεκινήσει από τα 1,6 ευρώ, δηλαδή 45% ψηλότερα.

Σημειώνεται ότι και πέρυσι οι πληθωριστικές πιέσεις στα καύσιμα ήταν ήδη εμφανείς, καθώς το 1,1 ευρώ ανά λίτρο ήταν αυξημένο κατά 37,5% σε σχέση με τα 0,8 ευρώ ανά λίτρο το 2020. Συνολικά, σε σχέση με το 2020, το πετρέλαιο θέρμανσης αναμένεται να διατεθεί φέτος τον Οκτώβριο αυξημένο κατά 100%.

Νωρίτερα η Μ. Ζάγκα επανέλαβε το αίτημα για μείωση της φορολογίας στα καύσιμα, υπογραμμίζοντας την άρνηση της κυβέρνησης Μητσοτάκη να «ακούσει» τι λέει η αγορά. «Στείλαμε αίτημα στον πρωθυπουργό για μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης και του ΦΠΑ. Η κυβέρνηση δεν θα το κάνει. Άκουσα σήμερα τον υπουργό Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη να λέει ότι δεν θα μειωθεί ο ΕΦΚ γιατί είναι οριζόντιος και "θα ωφεληθούν αυτοί που κάνουν μεγάλη κατανάλωση". Λάθος η σκέψη τους, 100% λάθος. Γιατί αν εγώ πουλήσω περισσότερο, το κράτος θα κερδίσει και φόρο και ΦΠΑ. Ο καταναλωτής θα γεμίσει το αυτοκίνητό του και έτσι θα βρούμε και τρόπο να χτυπήσουμε το παρακράτος, που δήθεν πουλάει φτηνά ενώ στην πραγματικότητα δημιουργεί προβλήματα».

«Θα ήταν μια καλή λύση η κυβέρνηση να έρθει πιο κοντά στο θέμα, πραγματικά πιο κοντά», συνέχισε η κα Ζάγκα, «γιατί αυτά που λένε για τρίτη "άυλη κάρτα" δεν είναι σημαντική βοήθεια. Η δεύτερη δεν έπιασε πολύ. Ο κόσμος δυσκολεύεται, πήγε στην τράπεζα, έδωσε το IBAN, αλλά τα λεφτά αυτά δεν τα πάει για βενζίνη, τα χρησιμοποιεί για άλλες υποχρεώσεις. Άρα, ο στόχος για την διαφορά της αύξησης στη βενζίνη δεν έχει επιτευχθεί. Θα πιάσει, αν κάνει κάτι στην αντλία».

Πηγή: avgi.gr // Φωτογραφία αρχείου - Eurokinissi

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)