to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Αλλού τα κακαρίσματα

Το ΚΙΝ.ΑΛΛ. με νέα ηγεσία φιλοδοξεί να βρει χώρο, χωρίς να είναι σε επαφή ούτε με το δεξιό και ακροδεξιό κοινό, αλλά ούτε και με τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ


Γίνεται το τελευταίο διάστημα μια συζήτηση για το αν η ανάδειξη νέας ηγεσίας του ΚΙΝ.ΑΛΛ. θα μπορούσε να νεκραναστήσει και να αποκαταστήσει το ΠΑΣΟΚ στο πολιτικό στερέωμα.

Αναπτύσσονται διάφορα επιχειρήματα με αντι-Τσίπρες κ.λπ. που τά 'χουμε ξανακούσει, αλλά το γεγονός και μόνο ότι εκφράζεται βεβαιότητα πως οι επόμενες εκλογές θα έχουν μόνον το ΚΙΝ.ΑΛΛ. ως παιζόμενο παράγοντα προσπερνά τις αλλαγές που συμβαίνουν στην κοινωνία, τις νέες διαιρέσεις και τις μετατοπίσεις των αξόνων. Η ίδια η πανδημία, καθώς διαψεύστηκαν οι προβλέψεις ότι θα ήταν υπόθεση περαστική και σύντομη, αφήνει το δικό της έντονο σημάδι. Δηλαδή δεν φαίνεται να γίνεται κατανοητό το πόσο σημαντική και πόσο δεξιόστροφη κρίση εκπροσώπησης επελαύνει στην κοινωνία.

Η Ν.Δ. δεν είναι σε θέση να διαχειριστεί το τέρας που εξέθρεψε ταΐζοντας τον σκοταδισμό, τον τσίγκινο πατριωτισμό, θεωρίες συνωμοσίας και φόβο. Περισσότερο το προσεταιρίζεται παρά το πολεμάει. Η ακροδεξιά τάση που έχει την ηγεμονία στη Ν.Δ. βλέπει στη σούπα του ανορθολογισμού έναν λειμώνα, την ύπαρξη του οποίου ήδη καλοβλέπουν διάφορα σχήματα που ξεφυτρώνουν στα δεξιά της.

Το ΚΙΝ.ΑΛΛ. με νέα ηγεσία φιλοδοξεί να βρει χώρο, χωρίς να είναι σε επαφή ούτε με το δεξιό και ακροδεξιό κοινό, αλλά ούτε και με τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι απέδειξαν το 2019 την πολιτική αντοχή τους. Δύσκολα ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ του 2019 θα σκεφτούν τώρα ότι ο Τσίπρας τούς πέφτει υπερβολικά αριστερός και ότι πρέπει να στραφούν προς το ΚΙΝ.ΑΛΛ.. Προφανώς θα γίνει κάποιο μιντιακό πουσάρισμα, αλλά δύσκολα θα αποδώσει.

Εκτός πια αν κάποιος θεωρήσει ότι το ΠΑΣΟΚ, επειδή ακριβώς είναι τόσο παλαιό και ξεχασμένο, ίσως υπό προϋποθέσεις θα μπορούσε να σερβιριστεί ως κάτι νέο. Δύσκολα, ιδίως καθώς φαίνεται να επανακάμπτει πολιτικά το ηγετικό και στελεχιακό δυναμικό της περιόδου Σαμαρά - Βενιζέλου, αυτοί δηλαδή που στείλανε το ΠΑΣΟΚ στο 5%. Η πολιτική νοσταλγία έχει τα όριά της. Ενδεχομένως η ανασυσκευασία του ΚΙΝ.ΑΛΛ. να μπορεί όμως να προσελκύσει κάποιους απογοητευμένους από τη δεξιά κατρακύλα της Ν.Δ. κεντροδεξιούς και πολιτισμένους αντι-ΣΥΡΙΖΑ φάιτερς.

Εάν ισχύουν αυτά, ο ΣΥΡΙΖΑ - Π.Σ. δεν θα πρέπει να επαναπαυθεί. Η κατάσταση στην Αριστερά κάθε άλλο παρά ρόδινη είναι, συνεπώς ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να θεωρεί πως έχει τα νώτα του καλυμμένα. Αν είχε τη δυνατότητα να πείσει και να κινητοποιήσει τους παλαιούς ψηφοφόρους του, θα είχε νικήσει ενδεχομένως και το 2019. Δεν υπάρχει κάποιος αυτοματισμός ότι η εμπειρία της διακυβέρνησης Μητσοτάκη οδηγεί στην κάλπη του ΣΥΡΙΖΑ. Πρέπει να δείξει ότι απέκτησε εμπειρία, αλλά δεν ενσωματώθηκε μέσα από την κυβερνητική τριβή, και να πείσει ότι η γενική στρατηγική του δικαιώθηκε. Οι αριστεροί είναι απαιτητικοί πολίτες. Αν κατορθώσει να τους πείσει για την ορθότητα των επιλογών και της πολιτικής του, αν είναι σταθερός και σοβαρός, τότε μπορεί να πάρει και ένα μπόνους: Να κερδίσει μεγάλη μερίδα κοινωνικά ανήσυχων σοβαρών ανθρώπων που υπάρχουν σκόρπιοι και δεν χωράνε πουθενά στη σημερινή πολιτική πραγματικότητα.

tags: άρθρα

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)