to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:47 | 08.03.2013

Κοινωνία

Άλλο ένα νεκρό παιδί μετά το «λουκέτο» στο «Αγία Σοφία»

Τις ζωές οκτώ παιδιών έχει στοιχίσει μέχρι στιγμής το «λουκέτο» στο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο του νοσοκομείου Παίδων «Αγία Σοφία», όπως καταγγέλλουν οι γονείς.


 Το τελευταίο θύμα, ο μικρός Ηλίας, πέθανε στις 27 Φεβρουαρίου, 16 μέρες αφότου χειρουργήθηκε δωρεάν από γιατρό στη Γενεύη. Οι γονείς κατηγορούν το Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο για ολιγωρία, τονίζοντας παράλληλα πως αν το Κέντρο του «Αγία Σοφία» είχε παραμείνει ανοιχτό, το παιδί τους θα είχε σωθεί.


Οι γονείς του παιδιού κατέθεσαν μηνυτήρια αναφορά ενώπιον της Εισαγγελίας Πλημμελειοδικών Αθηνών, καταγγέλλοντας ότι ο Ηλίας έπεσε θύμα της ολιγωρίας του Ωνάσειου, το οποίο δεν αντιμετώπισε έγκαιρα το περιστατικό, ενώ δεν έδωσε και την άδεια να μεταβεί από την Ελβετία εξειδικευμένος γιατρός για να το χειρουργήσει.
 


Ο ειδικός παιδοκαρδιοχειρουργός, διευθυντής του καρδιοχειρουργικού κέντρου του Νοσοκομείου Παίδων της Γενεύης, καθηγητής Αυξέντιος Καλαγκός, έχει προθυμοποιηθεί και άλλες φορές να χειρουργεί δωρεάν παιδιά έστω και αν χρειάζεται να ταξιδέψει με δικά του έξοδα στην Ελλάδα. Ο κ. Καλαγκός χειρούργησε τελικά τον μικρό Ηλία στις 11 Φεβρουαρίου στη Γενεύη. Ο ίδιος ανέφερε στους γονείς του παιδιού ότι το χειρουργείο αυτό θα έπρεπε να είχε γίνει τουλάχιστον ένα με δύο χρόνια πριν, ώστε να μην είχε επιβαρυνθεί η υγεία του τόσο πολύ.
 


Το Ωνάσειο απορρίπτει τις κατηγορίες των γονιών, σημειώνοντας πως η σπάνια πάθηση του μικρού ασθενή δεν ήταν δυνατόν να αντιμετωπισθεί στην Ελλάδα. Για τον λόγο αυτό, «χορήγησε στην οικογένεια τα απαραίτητα δικαιολογητικά ώστε να μεταβεί το παιδί σε ειδικό κέντρο της αλλοδαπής με δαπάνες του οικείου ασφαλιστικού φορέα». Απαντά επίσης πως είχε θέσει στην διάθεση του κ. Καλαγκού, ο οποίος ήταν επιλογή των γονέων, τις εγκαταστάσεις και το προσωπικό του για τη διεξαγωγή της επέμβασης, που ωστόσο δεν κατέστη δυνατή λόγω έλλειψης τράπεζας ανθρώπινων ομοιομοσχευμάτων στην Ελλάδα.
 


Σημειώνεται πως από τον Οκτώβριο 2011, οπότε ανεστάλη η λειτουργία της Καρδιοχειρουργικής Μονάδας του «Αγία Σοφία», όλα τα περιστατικά που αναλάμβανε παραπέμπονται στο Ωνάσειο.
 


Οι γονείς επιμένουν στην ολιγωρία του Ωνασείου, επισημαίνοντας πως σε άλλες δύο περιπτώσεις έχουν αναγκαστεί να στείλουν εξώδικα για να προχωρήσουν οι διαδικασίες και να χειρουργηθούν παιδιά που αντιμετωπίζουν πρόβλημα. «Και τα δύο παιδιά κατέληξαν από την αμέλεια του Ωνασείου. Δεν έπαιρναν καν το πρώτο παιδί, που ήταν από την Αλβανία, επειδή ήταν ανασφάλιστο. Κι ενώ υπήρχε χαρτί που έλεγε ότι ήταν κατεπείγουσα η επέμβασή του. Τελικά το πήραν μετά το εξώδικο και το παιδί πέθανε. Το δεύτερο παιδί το κρατούσαν σε νοσηλεία χωρίς να λένε τι θα κάνουν με το μωρό. Ήταν τόσο κακή η επικοινωνία με τους γιατρούς, που αναγκαστήκαμε να στείλουμε εξώδικο για να μας πουν τι θα γίνει με το παιδί. Όταν αποφάσισαν τελικά να το στείλουν έξω, κατά τη διάρκεια των διαδικασιών, το παιδί απεβίωσε. Αυτά τα προβλήματα δεν υπήρχαν όταν λειτουργούσε το Κέντρο του Αγία Σοφία», τονίζει στο tvxs.gr η δικηγόρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Παιδιών με Συγγενείς Καρδιοπάθειες, κ. Χρυσάνθη Κουλοχέρη.
 


Στο Ωνάσειο, «για τα ανασφάλιστα παιδιά απαιτείται μια περαιτέρω διαδικασία. Όταν αυτή κάπου κολλά υπάρχει σοβαρό πρόβλημα. Δεν είναι το ίδιο να πας σε ένα κέντρο, όπου θα γίνεις δεκτός αμέσως, και να πρέπει να περάσεις από μια χρονοβόρα διαδικασία. Στην καρδιά και μια μικρή καθυστέρηση μπορεί να αποβεί μοιραία», σημειώνει στο tvxs.gr και η πρόεδρος του Συλλόγου, κ. Χρυσάνθη Κοκολάκη.
 


Από την πλευρά του, το Ωνάσειο υποστηρίζει πως καλύπτει τα περιστατικά που παραπέμπονται από αυτό, ανεξαρτήτως αν είναι ασφαλισμένα ή ανασφάλιστα, χωρίς καμία απολύτως οικονομική επιβάρυνση των γονέων, παρέχοντας τους τις υψηλού επιπέδου υπηρεσίες που προσφέρει σε όλους τους ασθενείς του. Ειδικότερα, σημειώνει, έως και την 31 Δεκεμβρίου 2012, έχουν παραπεμφθεί 87 παιδιά, εκ των οποίων 39 ανασφάλιστα ή άπορα, το συνολικό κόστος της νοσηλείας των οποίων έχει ανέλθει σε 448.815,12 ευρώ.
 


Ζητούν επαναλειτουργία του Κέντρου του «Αγία Σοφία»
 


Οι γονείς υποστηρίζουν πως εάν το Καρδιοχειρουργικό Κέντρο του «Αγία Σοφία» ήταν ανοικτό, το παιδί θα μπορούσε να είχε σωθεί. Και ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, σε ανακοίνωση που εξέδωσε, τονίζει πως το άτυχο νήπιο αποτελεί την όγδοη περίπτωση παιδιού που έπεσε θύμα του εγκληματικού κλεισίματος του κέντρου που αποφασίσθηκε τον Οκτώβριο του 2011. Εκφράζει επίσης την αγανάκτησή του για το δράμα που ζούνε χιλιάδες οικογένειες που έχουν καρδιοπαθή παιδιά.
 


Το ειδικό Κέντρο του Αγία Σοφία έχει κλείσει εδώ και περίπου 2 χρόνια με το επιχείρημα ότι οι γιατροί του τμήματος διαπληκτίζονταν μεταξύ τους με συνέπεια να κινδυνεύουν οι ζωές των μικρών ασθενών. Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Παιδιών με Συγγενείς Καρδιοπάθειες καταγγέλλει το κλείσιμο του κέντρου «χωρίς κανέναν ουσιαστικό λόγο». Oι γονείς στηρίζουν απόλυτα τους γιατρούς και η δική τους μαρτυρία είναι αυτή που θα έπρεπε να λαμβάνεται υπόψη, τονίζει η κ. Κοκολάκη. «Εμείς ζήσαμε αυτό το κέντρο, εμείς είχαμε τα παιδιά μας εδώ, που χειρουργήθηκαν από αυτούς τους ανθρώπους», συμπληρώνει.
 


«Παρά τα όσα λένε για τα προβλήματα που είχε, ότι μαλώνανε κτλ, το κέντρο λειτουργούσε. Έκανε τη δουλειά του με τον καλύτερο τρόπο. Οι γονείς είναι όλοι υπέρ των γιατρών και του κέντρου», σημειώνει η κ. Κουλοχέρη.
 


Σημειώνεται πως με αφορμή τις καταγγελίες των γονιών, εισαγγελέας διέταξε το Φεβρουάριο προκαταρκτική εξέταση για την υπόθεση, ώστε να αναζητηθεί η βασιμότητα των καταγγελιών και ενδεχόμενη τέλεση αυτεπαγγέλτως αξιοποίνων πράξεων.

Πηγή: tvxs

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)