to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

20:21 | 02.08.2012

πηγή: https://left.gr/98

Διεθνή

Αλληλοκατηγορίες ΗΠΑ και Συρίας για την παραίτηση Ανάν

Την παραίτησή του είχε υποβάλλει νωρίτερα ο κοινός ειδικός απεσταλμένος των Ηνωμένων Εθνών και του Αραβικού Συνδέσμου για τη Συρία, Κόφι Ανάν, ενημερώνοντας τους προαναφερθέντες οργανισμούς ότι δεν προτίθεται να ανανεώσει τη θητεία του, η οποία λήγει στις 31 Αυγούστου 2012.


Σύμφωνα με τον κ. Ανάν, η απόφασή του να παραιτηθεί επηρεάστηκε από τις αλληλοκατηγορίες και τους προσβλητικούς χαρακτηρισμούς στο Συμβούλιο Ασφαλείας. "Δεν έλαβα όλη την υποστήριξη που άξιζε αυτό το θέμα (...) Υπάρχει διάσταση απόψεων στους κόλπους της διεθνούς κοινότητας. Όλα αυτά περιπλέκουν το καθήκον μου", είπε σε συνέντευξη Τύπου που οργανώθηκε την τελευταία στιγμή στην έδρα του ΟΗΕ στη Γενεύη.

Ο Άναν διορίστηκε στη θέση αυτή στις 23 Φεβρουαρίου όμως το ειρηνευτικό σχέδιο των έξι σημείων που συνέταξε, το οποίο προέβλεπε την κατάπαυση του πυρός στη Συρία και την πολιτική μετάβαση, δεν εφαρμόστηκε ποτέ.

Ο Λευκός Οίκος υποστήριξε σήμερα ότι η παραίτηση του Κόφι Άναν από τη θέση του κοινού ειδικού απεσταλμένου του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και του Αραβικού Συνδέσμου για τη Συρία αντανακλά και υπογραμμίζει την άρνηση του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ να σεβαστεί και να εφαρμόσει το ειρηνευτικό του σχέδιο και την "συστηματική" πρακτική της Ρωσίας και της Κίνας που απέτρεψαν το ενδεχόμενο ο Άσαντ να λογοδοτήσει, ασκώντας βέτο στα σχέδια αποφάσεων που προτάθηκαν στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

"Ο πρόεδρος Άσαντ, παρά την υπόσχεσή του να συμμορφωθεί προς το σχέδιο του Κόφι Άναν, συνεχίζει να δολοφονεί βάρβαρα τον ίδιο το λαό του", ανέφερε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζέι Κάρνεϊ στους δημοσιογράφους στο προεδρικό αεροσκάφος.

Ο Κάρνεϊ είπε επίσης ότι ο Λευκός Οίκος συνεχίζει να πιστεύει ότι "ο Άσαντ πρέπει να φύγει", ενώ σημείωσε ότι το να σταλούν περισσότερα όπλα στη Συρία θα συμβάλλει σε μια ειρηνική επίλυση της κρίσης.

Σε αντίστοιχο τόνο και η απάντηση της Δαμασκού, η οποία αφού εξέφρασε τη λύπη της για την παραίτηση, κατηγόρησε "τα κράτη που επιδιώκουν να αποσταθεροποιήσουν τη Συρία" ότι παρεμπόδισαν την αποστολή του Άναν, υπονοώντας, χωρίς να τις κατονομάζει, τις δυτικές χώρες, την Τουρκία και τις χώρες του Κόλπου που έχουν τηρήσει επικριτική στάση απέναντι στο καθεστώς του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.


Ρεπορτάζ: ΑΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)