to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Αλληλεγγύη στην Κύπρο με πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική

«Πορευόμενος στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει επεξεργαστεί και θα παρουσιάσει προεκλογικά ένα κυβερνητικό πρόγραμμα ειρήνης, το οποίο θα διεκδικήσουμε με συνέπεια, τόσο για την ευρύτερη περιοχή μας, όσο και στο πλαίσιο της ΕΕ»



 

Σ’ Ελλάδα, Κύπρο και ντουνιά

Ν΄ αντισταθούμε σε νέα δεινά

Χαμόγελο  ν΄ ανθίσει

Σ΄ Ανατολή και Δύση.

(από Πρωτοχρονιάτικα «Κάλαντα Ανατροπής»)

Αφήνοντας πίσω μας το 2014 και προσβλέποντας σε μια καλύτερη νέα χρονιά για την Ελλάδα και την Κύπρο, συμπεριλάβαμε την παραπάνω στροφή στα πρωτοχρονιάτικα κάλαντα, τα οποία ονομάσαμε «Κάλαντα Ανατροπής».

Τόσο η Ελλάδα όσο και η Κύπρος υφίστανται τις οδυνηρές συνέπειες των μνημονιακών πολιτικών, τις οποίες καλούμαστε να ανατρέψουμε, ενώ και ο διεθνής μας περίγυρος δοκιμάζεται από πολέμους, ή βρίσκεται αντιμέτωπος με απειλές πολέμων, καθώς και από νέες φασιστικές  απειλές.

Στην καρδιά της Ευρώπης, η Ουκρανία εξακολουθεί να ματώνει ως αποτέλεσμα ωμών ξένων επεμβάσεων, ενώ στο σύνολο της Ευρώπης επιχειρείται η κατεδάφιση των κοινωνικών και δημοκρατικών δικαιωμάτων των εργαζομένων, τα οποία κατακτήθηκαν με αγώνες και αίμα στη διάρκεια πολλών δεκαετιών.  

Την ίδια ώρα, η λεγόμενη μόνη υπερδύναμη επιμένει να κρατεί την Ευρώπη στο άρμα του ατλαντισμού μέσω και της επέκτασης του ΝΑΤΟ μέχρι τα σύνορα της Ρωσίας., προκαλώντας νέες διαιρέσεις στην ήπειρό μας. Δυστυχώς, η ηγεσία της ΕΕ δεν θέλει να αντιληφθεί ότι ευρωπαϊκή ασφάλεια δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς τη Ρωσία και πολύ περισσότερο εναντίον της.  

Αντιθέτως, οι αριστερές δυνάμεις της Ευρώπης, διεκδικούν την μη επέκταση του ΝΑΤΟ στην προοπτική διάλυσης του στρατιωτικού αυτού συνασπισμού, που αποτελεί κατάλοιπο του ψυχρού πολέμου, υποστηρίζοντας την ενίσχυση και την αναβάθμιση του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), από τον οποίο μπορεί να προκύψει ένα πανευρωπαϊκό σύστημα ειρήνης και ασφάλειας με τη συμμετοχή και της Ρωσίας.

Στην περιοχή μας εξακολουθεί να ματώνει ο παλαιστινιακός λαός, αλλά νέες χώρες,   προστέθηκαν, το 2014, στον κατάλογο εκείνων που έχουν αναγνωρίσει το Κράτος της Παλαιστίνης. Παράλληλα, η επέλαση των ισλαμιστών τζιχαντιστών απειλεί την ίδια την υπόσταση κρατών, όπως το Ιράκ, η Συρία και η Λιβύη.  Οι λεγόμενοι «πόλεμοι για τη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα» των κυβερνήσεων των ΗΠΑ, ιδιαίτερα της κυβέρνησης Μπους, έχουν καταστεί μπούμεραγκ τόσο για την πολιτική της Δύσης όσο και για τους λαούς της περιοχής.  

Ας θυμηθούμε, λοιπόν, μια που το 2015 συμπληρώνονται 60 χρόνια από το θάνατο του   μεγάλου Άλμπερτ Αϊνστάιν μια σπουδαία ρήση του, «Ο πόλεμος δεν μπορεί να γίνει ανθρώπινος, μόνο να καταργηθεί μπορεί».

Το 2015, έχει χαρακτηριστεί χρονιά ελπίδας για την Ελλάδα και κατ’ επέκταση, χρονιά ελπίδας και για την Κύπρο. Η μεγάλη ελπίδα είναι ότι οι επικείμενες εκλογές στην Ελλάδα θα αναδείξουν κυβέρνηση της αριστεράς με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ. Μια κυβέρνηση που θα ακολουθήσει με συνέπεια πολυδιάστατη και ενεργητικά φιλειρηνική εξωτερική πολιτική. Πολιτική ουσιαστικής αναβάθμισης της διεθνούς θέσης και του ρόλου της χώρας, ώστε να είναι πιο ικανή να συμπαρασταθεί και στον αγώνα του λαού της Κύπρου – ελληνοκυπρίων και τουρκοκυπρίων – για τον τερματισμό της κατοχής και την επανένωση του νησιού στο πλαίσιο μιας δικοινοτικής, διζωνικής ομοσπονδίας, με μία κυριαρχία, μία ιθαγένεια και μία διεθνή προσωπικότητα.

Ευχόμαστε, λοιπόν,  η επανέναρξη των διακοινοτικών συνομιλιών υπό την αιγίδα του ΟΗΕ (μετά την αποχώρηση του «Μπαρμπαρός» από την κυπριακή ΑΟΖ), να καρποφορήσουν, οδηγώντας στο αποτέλεσμα που προαναφέραμε. Ένα αποτέλεσμα που θα αποβεί προς όφελος και των δύο κοινοτήτων και του συνόλου του λαού της Κύπρου, του οποίου διακαής πόθος είναι η ειρήνη και η οικοδόμηση ενός νέου κοινού «Κυπριακού Σπιτιού» στη βάση της συνανάπτυξης και της κοινής ασφάλειας, μακριά από ξένες επεμβάσεις, εγγυήτριες δυνάμεις, εθνικισμούς και πολιτικές του «διαίρει και βασίλευε», όπως προτείνουν και αγωνίζονται οι αριστερές και προοδευτικές δυνάμεις, τόσο στην ελληνοκυπριακή όσο και την τουρκοκυπριακή κοινότητα, με πρωτεργάτη το ΑΚΕΛ.

Πορευόμενος στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει επεξεργαστεί και θα παρουσιάσει προεκλογικά ένα κυβερνητικό πρόγραμμα ειρήνης, το οποίο θα διεκδικήσουμε με συνέπεια, τόσο για την ευρύτερη περιοχή μας, όσο και στο πλαίσιο της ΕΕ.

H χώρα μας, που ακόμα και στη διάρκεια του ψυχρού πολέμου,  συμμετείχε σε διεθνείς πρωτοβουλίες για την ειρήνη και τον πυρηνικό αφοπλισμό, δεν πρέπει να απουσιάζει από αυτό το πεδίο. Μέσα σε ένα διεθνές κλίμα, όπου πολλαπλασιάζονται οι περιφερειακές συγκρούσεις, οι αγώνες για την ειρήνη αποκτούν κρίσιμη προτεραιότητα για τα  εθνικά μας θέματα, πρωτίστως για το Κυπριακό και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.   



 

Ο Πάνος Τριγάζης είναι συντονιστής του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων και Θεμάτων Ειρήνης του ΣΥΡΙΖΑ  




 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)