to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:14 | 04.11.2019

πηγή: 105,5 Στο Κόκκινο

Κοινωνία

«Αλληλεγγύη α λα καρτ στο Ναύπλιο»: Θέλουν μια «αμόλυντη» από πρόσφυγες πόλη

Όταν ο αντιδήμαρχος Ραφαήλ Μπαρού στο Ναύπλιο μίλησε για μετανάστες που σουβλίζουν σκύλους, σχεδόν κανείς δεν αντέδρασε.


«Δυστυχώς επικρατεί Φθινόπωρο και στην κοινωνία μας» είπε μιλώντας την 1η Νοεμβρίου στην εκπομπή «ιστορίες που γράφουν Ιστορία» Στο Κόκκινο και στην Τζούλυ Τσίγκα, ο Μπάμπης Αντωνιάδης, πρώην δημοτικός σύμβουλος. Χωρίς να μασάει τα λόγια του μίλησε για εκείνους που θέλουν να μείνει το Ναύπλιο «αμόλυντο» από πρόσφυγες και μετανάστες.


Η ειρωνεία είναι ότι ο συγκεκριμένος είναι αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής και πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου της περιοχής εδώ και περίπου 30 χρόνια. Έχει φτιάξει έναν μηχανισμό προσωπικής προβολής και έχει εξελιχθεί σε σημαντικό παράγοντα στην περιοχή αλλά και στη ζωή μας, εφόσον χειρίζεται ως πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου και εργασιακά θέματα.

Υπάρχει έλλειψη μιας κινηματικής κατάστασης στην περιοχή μας, δυστυχώς και γιατί υπάρχουν διαμάχες μέσα στο προοδευτικό κομμάτι της κοινωνίας μας.

Για την ιστορία, υπάρχει ένα στρατόπεδο στο Ναύπλιο που πρόκειται να κλείσει. Ακούγεται λοιπόν εδώ και καιρό ότι θα μεταφερθούν εκεί πρόσφυγες και μετανάστες. Γράφεται συχνά στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης και φοβικά.

Στο πρόσφατο Δημοτικό Συμβούλιο, λοιπόν, η αντιπολίτευση έβαλε θέμα να μην δεχθούμε στην περιοχή μας πρόσφυγες και μετανάστες. Ο Μπαρού, ο οποίος ανήκει στην πλειοψηφούσα παράταξη, ξέρει πολύ καλά το επικοινωνιακό παιχνίδι και έκανε τις ακραίες δηλώσεις του γνωρίζοντας ότι θα παίξουν παντού. Εξάλλου γι’ αυτό τις έκανε, για να ακουστούν, δεν του ξέφυγε. Δυστυχώς απευθύνεται σε ένα μεγάλο κοινό, σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της κοινωνίας μας, επιχειρώντας να δημιουργήσει φοβικό κλίμα ακόμη και για τους ξενοδόχους που, ενδεχομένως, θα ήθελαν να φιλοξενήσουν πρόσφυγες.

Το Ναύπλιο και ως τουριστικός προορισμός προβάλλεται ως η πρώτη πρωτεύουσα του ελληνικού κράτους, ως κάτι ξεχωριστό. Υπάρχει η νοοτροπία ότι «εμείς εδώ πρέπει να μείνουμε ‘αμόλυντοι’». Αντιθέτως, εγώ είπα στη συνεδρίαση ότι δε μπορεί κι εμείς να μην πάρουμε έναν αριθμό προσφύγων, αυτό που μας αντιστοιχεί σε αυτή την κατανομή.

Τελικά πέρασε το σκληρό συντηρητικό ψήφισμα «ότι δεν δεχόμαστε πρόσφυγες και μετανάστες» και πέρασε από όλες τις παρατάξεις, πλην του ΚΚΕ που το καταψήφισε.

Υπάρχει μια αλληλεγγύη α λα καρτ. Συμπαραστεκόμαστε μόνο στους δικούς μας που μπορεί να αντιμετωπίζουν προβλήματα ή να έχουν ανάγκη βοήθειας. Στους πρόσφυγες όμως όχι. Και είναι εντυπωσιακό, που ενώ τις ακραίες ρατσιστικές δηλώσεις τις έκανε ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου της περιοχής, κανένα κόμμα δεν έβγαλε μία ανακοίνωση να τις καταδικάσει.

Θέλω να ελπίζω ότι υπάρχουν δυνάμεις που μπορούν να ενεργοποιηθούν σε μια διαφορετική κατεύθυνση από αυτήν.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)