to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:15 | 21.11.2018

Κοινωνία

Αλληλέγγυα Πόλη: Να αξιοποιηθεί ο «ΦιλόΔημος» για να αποκατασταθεί η Βίλα Κωνσταντινίδη

Πρόταση της Αλληλέγγυας Πόλης για την αξιοποίηση του προγράμματος «ΦιλόΔημος» με στόχο την αποκατάσταση της Βίλας Κωνσταντινίδη


Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Αλληλέγγυα Πόλη:

Πριν λίγες μέρες ανακοινώθηκαν, από το Υπουργείο Εσωτερικών, δύο νέες προσκλήσεις του προγράμματος «ΦιλόΔημος» ύψους 520 εκατ. ευρώ που αφορούν έργα αντιπλημμυρικής προστασίας και αποκατάστασης ζημιών από φυσικές καταστροφές και έργα για την επανάχρηση δημοτικών κτιρίων, την κατασκευή – ανέγερση νέων δημοτικών κτιρίων και σχολικών κτιρίων.

Συγκεκριμένα, στην πρόσκληση που αφορά την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας των δήμων της χώρας, προβλέπονται – μεταξύ άλλων – 150 εκατ. ευρώ για την επανάχρηση δημοτικών κτιρίων, αρχιτεκτονικής αξίας και πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Στόχος του προγράμματος είναι η επανάχρηση ανενεργών εμβληματικών δημοτικών κτιρίων, άνω των 100τ.μ. που βρίσκονται εντός οικισμού. Η παρέμβαση αφορά εργασίες αποκατάστασης, ανακατασκευής, στατικής ενίσχυσης, ανακαίνισης και αναστύλωσης. 

Ως «εμβληματικά κτίρια» ορίζονται τα κτίρια με «ταυτότητα» ή συμβολικό χαρακτήρα που αποτελούν για κάποιο λόγο τοπόσημο ή σύμβολο. Είναι κτίρια με ξεχωριστό κοινωνικό, ιστορικό, πολιτιστικό ενδιαφέρον, με αρχιτεκτονική μοναδικότητα ή πρωτοπόρο σχεδιασμό. Σχετίζονται με την κοινωνική ιστορία των πόλεων και έχουν συμβάλει ή επιδράσει, ως σημεία αναφοράς στην δημιουργία ή την καθιέρωση της «ταυτότητας» της πόλης. 

Ένας τέτοιος χώρος για το Ίλιον, είναι η Βίλα Κωνσταντινίδη (γνωστή και ως Πύργος Μανούσου) που βρίσκεται στη συνοικία της Ραδιοφωνίας. Ένα κτίριο συνολικής επιφάνειας 354τ.μ., μοναδικής ομορφιάς που χτίστηκε το 1928 και διαθέτει μια ιδιαίτερη αρχιτεκτονική φυσιογνωμία που συνδυάζει ελληνικά και κεντροευρωπαϊκά στοιχεία και αποτελεί μια πρωτότυπη αστικού τύπου χαρακτηριστική κατοικία της εποχής της.

Το αρχοντικό αποτέλεσε τμήμα της γεωργικής εταιρείας «Ε. και Α. Μανούσος & Κ. Σταυρίδης», που περιλάμβανε τη λειτουργία κονικλοτροφείου, πτηνοτροφείου, κτηνοτροφείου και δραστηριοποιήθηκε από το 1932 μέχρι την έναρξη του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου. Σύμφωνα με μαρτυρίες, κατά την περίοδο της Κατοχής φιλοξενήθηκαν σε αυτό αντάρτες, κατά την μετακίνησή τους από την Αθήνα στην Πάρνηθα, ενώ αργότερα, στην περίοδο της χούντας, στη Βίλα βρήκαν καταφύγιο διωκόμενοι αγωνιστές.

Το 2001, το οίκημα και το οικόπεδο πέρασαν στην κυριότητα του Δήμου Ιλίου με απευθείας αγορά έναντι 114 εκ. δραχμών, με στόχο να αναπαλαιωθεί και να λειτουργήσει σαν χώρος πολιτισμού. Παρόλα αυτά, 17 χρόνια αργότερα, η Βίλα παραμένει αναξιοποίητη και καμιά ενέργεια αποκατάστασης δεν έχει πραγματοποιηθεί. 

Αποκορύφωμα της αδιαφορίας της διοίκησης του Δήμου αποτελεί η αναφορά του δημάρχου της πόλης, Ν. Ζενέτου, το 2014, ότι το αρχοντικό έχει πολλά κτιριολογικά προβλήματα και ότι θα πρέπει να κατεδαφιστεί και στη θέση του να κατασκευαστεί ένα ακριβές αντίγραφο. Σημειώνεται ότι το κτήριο υπέστη ιδιαίτερα σοβαρές ζημιές στο σεισμό του 1999, με αποτέλεσμα να χαρακτηριστεί «κίτρινο». 

Ως «Αλληλέγγυα Πόλη» είμαστε κάθετα αντίθετοι με μια τέτοια προοπτική για τη Βίλα Κωνσταντινίδη. Η μέχρι σήμερα εγκατάλειψή της, η χαρακτηριστική ολιγωρία και η αδιαφορία της δημοτικής αρχής, αντανακλά με σαφή τρόπο μια συνολική απαξίωση προς την τοπική ιστορία και την αρχιτεκτονική που σε καμία περίπτωση δεν τιμάει τον πολιτισμό μας. Με τις παρεμβάσεις μας, όλο το προηγούμενο διάστημα, με τις ανακοινώσεις και τις δημόσιες τοποθετήσεις του επικεφαλής μας και υποψήφιου Δήμαρχου, Κώστα Κάβουρα, αναδείξαμε το θέμα και διεκδικούμε τη διάσωση αυτού του χώρου. 

Για το λόγο αυτό, προτείνουμε την αξιοποίηση, από τον δήμο Ιλίου, του προγράμματος «ΦιλόΔημος» για την αποκατάσταση της Βίλας Κωνσταντινίδη, προκειμένου να στεγάσει κοινωφελείς χρήσεις και να αποδοθεί στους πολίτες, συμβάλλοντας άμεσα και έμμεσα στην κοινωνική και οικονομική αναζωογόνηση της περιοχής.

Καλούμε τη δημοτική αρχή να αναλάβει άμεσα όλες τις αναγκαίες πρωτοβουλίες, για να μην χάσει η πόλη μας μία ακόμη ευκαιρία να διασώθει ένα εμβληματικό κτίριο, σεβόμενη την ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά της περιοχής μας.

 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)