to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:21 | 30.09.2014

Κοινωνία

Άλλη μια «εθελούσια» έξοδος… του φόβου!

Η Νομαρχιακή Επιτροπή Χρηματοπιστωτικού Τομέα του ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλει τη διοίκηση της Alpha Bank, αξιώνοντας να βάλει αμέσως τέρμα στην ολομέτωπη εκστρατεία εκφοβισμού των εργαζομένων στην τράπεζα. Μια εκστρατεία που στόχο έχει την επιτυχία του αντεργατικού πλάνου της δήθεν εθελούσιας αποχώρησης 2.250 εργαζομένων στην Alpha Βank.


Οι δημόσιες καταγγελίες από τον Σύλλογο Εργαζομένων ΕΝ.Α.Σ. ότι «όχι μόνο πιέζουν αλλά εκβιάζουν ωμά, ακόμη κι αν δεν θεμελιώνουν δικαίωμα συνταξιοδότησης για βίαιη αποχώρηση» καθώς και από τη  συνδικαλιστική παράταξη Ενιαία Αγωνιστική Συσπείρωση  ότι «είναι τέτοιος ο κατατρεγμός των εργαζομένων στην τράπεζα, η ηθική και ψυχολογική εξόντωσή τους, η εκδίωξη και υποχρεωτική παραίτηση ανεξάρτητα από θέση ευθύνης, ηλικία, οικογενειακή κατάσταση, ψυχική και σωματική υγεία, στην οποία ωθούνται, που ίσως πρόκειται για πρωτοφανές, στα χρονικά των τραπεζών, σχέδιο “αναδιαρθρώσεως”!» συνοψίζουν το κλίμα που βιώνουν οι εργαζόμενοι, τόσο οι προερχόμενοι από την πρώην Πίστεως, από την πρώην Ιονική όσο και από την πρώην Εμπορική.

• Στεκόμαστε αλληλέγγυοι στους εργαζόμενους.

• Αξιώνουμε να  παύσει  η επίθεση της διοίκησης.

Η αντεργατική σκυτάλη των προγραμμάτων «εθελούσιας αποχώρησης» στις συστημικές τράπεζες είναι αλυσίδα με πολλούς κρίκους. Έχουν προηγηθεί, ως γνωστόν, οι Διοικήσεις της Πειραιώς, της Eurobank, της Εθνικής. Τώρα τη σκυτάλη την έχει στα έμπειρα χέρια της η Διοίκηση της Alpha Βank. Έμπειρα, καθώς έχει προηγηθεί ανάλογο πρόγραμμα σε βάρος των εργαζομένων της πρώην Ιονικής. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι το πρόγραμμα «εθελούσιας» εξόδου ευθυγραμμίζεται με τις δεσμεύσεις της Alpha Bank για μείωση λειτουργικών δαπανών στο σχέδιο αναδιάρθρωσης και εξορθολογισμού της τράπεζας, το οποίο εγκρίθηκε από τη  Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν, ώστε να συνάδει με τις κρατικές ενισχύσεις! Από τη μείωση μάλιστα του προσωπικού μέσω της «εθελούσιας» αποχώρησης αναμένεται η επίτευξη του 54% της μείωσης του λειτουργικού κόστους. Ουσιαστικά δηλαδή η τράπεζα ενισχύεται μέσω του ΤΧΣ, το οποίο πληρώνουν οι εργαζόμενοι για να βρεθούν τελικά  εκτός εργασίας.

Το «πρόγραμμα εκβιασμών» έχει όμως και άλλη αντεργατική όψη:

Η τράπεζα δεν εκπληρώνει τις νόμιμες υποχρεώσεις της (άρθρο 69 του νόμου 3371/2005) για κάλυψη από την ίδια των επιβαρύνσεων που υφίστανται τα Ασφαλιστικά Ταμεία από τα προγράμματα εθελούσιων αποχωρήσεων. Συνέπεια  αυτής της αντεργατικής στάσης είναι οι εκβιαζόμενοι σε  «οικειοθελή» αποχώρηση να αντιμετωπίζουν οξύτατα προβλήματα, τόσο ως προς το δικαιούμενο εφάπαξ, όσο,  κυρίως, ως προς την άγνωστη προοπτική της σύνταξής  τους.

Η Νομαρχιακή Επιτροπή Χρηματοπιστωτικού Τομέα του ΣΥΡΙΖΑ καλεί όλους τους εργαζόμενους να υψώσουν μέτωπο αλληλεγγύης στους εργαζόμενους της Alpha Βank. Σε συνεργασία με την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ  προχωρεί σε ευρύτερο πρόγραμμα δράσεων με στόχο:

• Την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων.

• Την άμεση εκπλήρωση των νόμιμων υποχρεώσεων της Alpha Βank (ν. 3371/2005) απέναντι στα Ασφαλιστικά Ταμεία.

 

2022 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)