to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:55 | 08.11.2014

πηγή: Καθημερινή

Οικονομία

Αλλεπάλληλα σκάνδαλα πλήττουν το παγκόσμιο τραπεζικό σύστημα

Στις βρετανικές αρχές αλλά και στην αμερικανική Δικαιοσύνη καλούνται να απολογηθούν κάποιες από τις ισχυρότερες τράπεζες του κόσμου για τον ρόλο που έχουν διαδραματίσει στο διεθνές σκάνδαλο συμπαιγνίας και χειραγώγησης των αγορών συναλλάγματος.


 Ο ημερήσιος τζίρος των αγορών συναλλάγματος ανέρχεται στα 5,3 τρισ. δολάρια. Στο σκάνδαλο εμπλέκονται πάνω από 30 διαπραγματευτές των HSBC, Deutsche Bank, JPMorgan, Standard Chartered, Lloyds, UBS, Royal Bank of Scotland και Citigroup.

Επειτα από αποζημιώσεις άνω των 100 δισ. δολαρίων για καταχρηστικές πρακτικές πριν και στη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2007-09, πρόστιμα 6 δισ. δολαρίων για τη χειραγώγηση της διατραπεζικής αγοράς Libor και χρηματική ποινή 8,97 δισ. δολαρίων μόνον στην BNP Paribas για την παραβίαση κυρώσεων των ΗΠΑ εις βάρος του Σουδάν, του Ιράν και της Κούβας, έρχεται η σειρά του σκανδάλου χειραγώγησης των αγορών συναλλάγματος. Μόνον για τις έρευνες που διεξάγονται από την Αρχή Χρηματοοικονομικής Συμμόρφωσης στη Βρετανία (Financial Conduct Authority, FCA), οι Royal Bank of Scotland, Barclays, Citigroup, UBS, Deutsche Bank και JPMorgan έχουν ανακοινώσει προβλέψεις για νομικά έξοδα της τάξεως των 7 δισ. δολαρίων, συνολικά. Οι τράπεζες αυτές είναι αντιμέτωπες με έρευνες από τις αρχές τριών ηπείρων –ΗΠΑ, Ευρώπη και Ασία– με το συνολικό κόστος αποζημιώσεων σε πελάτες και προστίμων από τις αρχές να εκτιμάται στα 41 δισ. δολάρια, σύμφωνα με αναλυτές που μίλησαν στο πρακτορείο Bloomberg.

Αναλυτές της αγοράς τονίζουν πως τέτοιας φύσεως δαπάνες απορροφούνται από τους τραπεζικούς γίγαντες, ιδιαίτερα εάν αναλογιστεί κανείς ότι η χρηματιστηριακή αξία της HSBC, για παράδειγμα, εκτιμάται στις 120 δισ. στερλίνες. Παρά την οικονομική ισχύ τους, οι διοικήσεις τους βρίσκονται σε εγρήγορση. Το προσωπικό της HSBC στον τομέα «κανονιστικής συμμόρφωσης» ή compliance, όπως αποκαλείται, θα φθάσει τα 7.000 άτομα μέχρι τα τέλη του έτους, ανακοινώνοντας προσλήψεις ακόμη 1.400 στελεχών. Η JPMorgan ανακοίνωσε πως θα χρειαστεί 5,9 δισ. δολάρια για να καλύψει ενδεχόμενες ζημίες πέραν των αποθεμάτων για νομικά ζητήματα από τα αντίστοιχα 1,3 δισ. δολάρια που είχαν προβλεφθεί τέλη Ιουνίου. «Αυτές οι ενέργειες (ήτοι οι ποινικές διώξεις της αμερικανικής κυβέρνησης) προκαλούν αλυσιδωτές αντιδράσεις στο υποκείμενο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα, συμπεριλαμβανομένης της απώλειας πελατών και δραστηριοτήτων», αναφέρεται σε σημείωμα της JPMorgan.

Ο ημέρησιος τζίρος των αγορών συναλλάγματος ανέρχεται στα 5,3 τρισ. δολάρια. Στο σκάνδαλο εμπλέκονται πάνω από 30 διαπραγματευτές των HSBC, Deutsche Bank, JPMorgan, Standard Chartered, Lloyds, UBS, Royal Bank of Scotland και Citigroup που έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα, αναγκαστική άδεια, απολύθηκαν ή αποχώρησαν οικειοθελώς έπειτα από εσωτερικές έρευνες. Αυτοί που ασκούσαν τη μεγαλύτερη επιρροή ήταν στο Λονδίνο, το δίκτυό τους απλωνόταν μέχρι τη Νέα Υόρκη, το Τόκιο και το Μπουένος Αϊρες. Το δίκτυο αυτό ήταν γνωστό ως η «Μαφία» αν και μέχρι σήμερα δεν έχουν απαγγελθεί κατηγορίες από τις αρχές σε κανέναν από αυτούς. Οι έρευνες, μάλλον, εστιάζουν σε τεχνικές διορθώσεις με στόχο την αφαλέστερη λειτουργία των αγορών, υποστηρίζουν οι αρχές. Μέχρι να βρεθεί το επόμενο «παραθυράκι», εκτιμούν οι ειδήμονες.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)