to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:57 | 10.05.2017

Κοινωνία

Άλλαξε η ημερομηνία των φοιτητικών εκλογών - Bloco: Αυτοχρίστηκαν «ΕΦΕΕ» οι υπόλοιπες παρατάξεις!

Όπως καταγγέλλει το Bloco, εμφανίσθηκε ένα χαρτί με τις υπογραφές ΔΑΠ-ΠΚΣ-ΠΑΣΠ-ΕΑΑΚ-ΑΡΕΝ, το οποίο «αποτυπώνει την πιο σάπια γραφειοκρατική πραγματικότητα του παλιού φοιτητικού συνδικαλισμού, όχι γιατί υπάρχει κοινή τοποθέτηση σχετικά με την ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών, αλλά γιατί το συγκεκριμένο έγγραφο φέρει την υπογραφή και τη σφραγίδα του ΑΠΕΡΧΟΜΕΝΟΥ ΚΕΝΤΡΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΕΦΕΕ, ένα όργανο δηλαδή το οποίο έχει να συνεδριάσει από τον προηγούμενο αιώνα (!)»


Λόγω της γενικής απεργίας της 17ης Μαΐου, εκπρόσωποι συνδικαλιστικών οργανώσεων των φοιτητών αποφάσισαν την αλλαγή ημερομηνίας των φοιτητικών εκλογών οι οποίες τελικά θα διεξαχθούν στις 24/5. Όπως όμως αναφέρει η αριστερή παράταξη Bloco φοιτητών, η ορθή αυτή απόφαση συνοδεύτηκε από ένα χαρτί που φέρει την υπογραφή όλων των υπόλοιπων παρατάξεων και τη σφραγίδα της ΕΦΕΕ η οποία όμως έχει να συνεδριάσει από τον προηγούμενο αιώνα (!), όταν με ευθύνη της ΠΑΣΠ δεν πραγματοποιήθηκε το Πανσπουδαστικό συνέδριο της Εθνικής Φοιτητικής Ένωσης και το Κεντρικό της Συμβούλιο δεν επανεξελέγη και δεν συνεδρίασε ποτέ ξανά!

Όπως σχολιάζει σκωπτικά το Bloco, «από την ΔΑΠ και την ΠΑΣΠ δεν περιμέναμε φυσικά κάτι διαφορετικό… Είναι γνωστή η στάση απαξίωσης που έχουν απέναντι στα όργανα των φοιτητικών συλλόγων, στις γενικές συνελεύσεις και στα διοικητικά συμβούλια. Η Πανσπουδαστική Κ.Σ, η ΕΑΑΚ και η Αριστερή Ενότητα -που κατά τα άλλα-αγωνίζονται (ή τουλάχιστον αυτό υπερασπίζονται) για τη δημοκρατία στις σχολές και υπερασπίζονται τις ανοιχτές διαδικασίες των συλλόγων και την ανάγκη ύπαρξης εκλεγμένων οργάνων που θα λογοδοτούν στους φοιτητές, βάζουν τζίφρες, χαρακτηρίζοντας τον εαυτό τους εκλεγμένους αντιπροσώπους των φοιτητών και μέλη του απερχόμενου Κεντρικού Συμβουλίου της ΕΦΕΕ… Άραγε από ποιο Πανσπουδαστικό Συνέδριο εκλέχθηκαν;»...

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Bloco:

«Στις 9 Μάη, στην ΑΣΟΕΕ, εκπρόσωποι συνδικαλιστικών οργανώσεων συναντήθηκαν για να διαβουλευθούν σχετικά με την αλλαγή ημερομηνίας των φοιτητικών εκλογών. Μετά από συζήτηση αποφασίσθηκε, ορθώς, η αλλαγή της ημερομηνίας για την Τετάρτη, στις 24 Μάη λόγω της Γενικής Απεργίας που κήρυξαν τα συνδικάτα στις 17 Μάη, ενόψει της ψήφισης του πολυνομοσχεδίου που κατατίθεται στη βουλή στο πλαίσιο της ολοκλήρωσης της 2ης αξιολόγησης. Από την πλευρά μας θεωρούμε ότι οι φοιτητικοί σύλλογοι πρέπει να λάβουν αγωνιστικές αποφάσεις και να συμμετέχουν στο συλλαλητήριο τη συγκεκριμένη ημερομηνία.

Και ξαφνικά… Ένα χαρτί εμφανίσθηκε με τις υπογραφές ΔΑΠ-ΠΚΣ-ΠΑΣΠ-ΕΑΑΚ-ΑΡΕΝ. Ένα χαρτί το οποίο αποτυπώνει την πιο σάπια γραφειοκρατική πραγματικότητα του παλιού φοιτητικού συνδικαλισμού, όχι γιατί υπάρχει κοινή τοποθέτηση σχετικά με την ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών, αλλά γιατί το συγκεκριμένο έγγραφο φέρει την υπογραφή και τη σφραγίδα του «ΑΠΕΡΧΟΜΕΝΟΥ ΚΕΝΤΡΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΦΟΙΤΗΤΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ (ΕΦΕΕ)». Ένα όργανο το οποίο έχει να συνεδριάσει από τον προηγούμενο αιώνα (!), όταν με ευθύνη της ΠΑΣΠ δεν πραγματοποιήθηκε το Πανσπουδαστικό συνέδριο της Εθνικής Φοιτητικής Ένωσης και το Κεντρικό της Συμβούλιο δεν επανεξελέγη και δεν συνεδρίασε ποτέ ξανά!

Η ιστορία της ΕΦΕΕ είναι βαριά στο πέρας των χρόνων και συνδέεται με τις πιο λαμπρές ημέρες των αγώνων του φοιτητικού κινήματος. Κάποτε, η ΕΦΕΕ είχε κύρος στην ελληνική κοινωνία και παράλληλα αποτελούσε πόλο δημοκρατίας και αγωνιστικής δράσης για χιλιάδες φοιτητές και φοιτήτριες σε όλη την Ελλάδα.

Σήμερα, αυτόκλητοι εκπρόσωποι των φοιτητών/-τριών, με γραφειοκρατικού τύπου συμφωνίες, χωρίς να είναι εκλεγμένοι και να λογοδοτούν σε κάποιο πανελλαδικό φοιτητικό όργανο βάζουν υπογραφές, χαρακτηρίζοντας τους εαυτούς τους Απερχόμενο Κεντρικό Συμβούλιο της ΕΦΕΕ…

Από την ΔΑΠ και την ΠΑΣΠ δεν περιμέναμε φυσικά κάτι διαφορετικό… Είναι γνωστή η στάση απαξίωσης που έχουν απέναντι στα όργανα των φοιτητικών συλλόγων, στις γενικές συνελεύσεις και στα διοικητικά συμβούλια.

Η Πανσπουδαστική Κ.Σ, η ΕΑΑΚ και η Αριστερή Ενότητα -που κατά τα άλλα-αγωνίζονται (ή τουλάχιστον αυτό υπερασπίζονται) για τη δημοκρατία στις σχολές και υπερασπίζονται τις ανοιχτές διαδικασίες των συλλόγων και την ανάγκη ύπαρξης εκλεγμένων οργάνων που θα λογοδοτούν στους φοιτητές, βάζουν τζίφρες, χαρακτηρίζοντας τον εαυτό τους εκλεγμένους αντιπροσώπους των φοιτητών και μέλη του απερχόμενου Κεντρικού Συμβουλίου της ΕΦΕΕ… Άραγε από ποιο Πανσπουδαστικό Συνέδριο εκλέχθηκαν;

Στις φετινές φοιτητικές εκλογές να μην επιτρέψουμε στις δυνάμεις του χρεοκοπημένου φοιτητικού συνδικαλισμού να οδηγήσουν σε περαιτέρω παρακμή τις διαδικασίες των φοιτητικών συλλόγων. Οι φοιτητικές εκλογές έχουν νόημα όταν μαζικά υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματα μας, όταν μαζικά επιλέγουμε να πάρουμε θέση για τα προβλήματα των σχολών μας, για την καθημερινότητα και τις σπουδές μας.

Ας μην αποδεχτούμε να είμαστε θεατές σε άλλο ένα θέατρο γραφειοκρατίας στημένο από γνωστούς φοιτητοπατέρες που αυτοανακηρύσσονται Κεντρικό Συμβούλιο της ΕΦΕΕ. Να τους γυρίσουμε την πλάτη! Να γίνουν οι εκλογές όπλο στα χέρια των πολλών για να αλλάξει πορεία το παρακμασμένο φοιτητικό κίνημα. Να μην αποφασίσουν άλλοι για εμάς. Να τελειώνουμε με τον σάπιο φοιτητικό συνδικαλισμό. Να ξαναβάλουμε την πολιτική στο επίκεντρο, να πάρουμε θέση για τις ζωές μας, για τις σπουδές μας, για τα δικαιώματα μας, για τους φοιτητικούς μας συλλόγους και τη δημοκρατία στις σχολές μας.

Στις 24 Μάη στρέφουμε τον δείκτη αριστερά! Υπερασπιζόμαστε τη ΓΝΩΣΗ και τη ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ. Διεκδικούμε ένα δημόσιο, δωρεάν, δημοκρατικό, ποιοτικό πανεπιστήμιο. Ας το δημιουργήσουμε, τελειώνοντας με την παρακμή και τη γραφειοκρατία.

Στις 24 Μάη ψηφίζουμε BLOCO Ριζοσπαστικής ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ!».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)