to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:18 | 01.07.2017

Πολιτική

Αλλαγή του νόμου Ραγκούση μελετάει ο Π. Σκουρλέτης: «Η αποκομιδή των απορριμμάτων πρέπει να μείνει έξω από τους κανόνες της αγοράς»

Ο υπουργός Εσωτερικών, σε συνέντευξή του στις «Ειδήσεις», σημειώνει ότι μελετάται η αλλαγή του νόμου Ραγκούση, που δίνει τη δυνατότητα στους δήμους να αναθέτουν σε ιδιώτες την αποκομιδή των απορριμμάτων, λέγοντας ότι το πεδίο αυτό δεν προσφέρεται για κερδοσκοπική δραστηριότητα, καθώς «πρόκειται για μια κοινωνική υπηρεσία που πρέπει να μείνει έξω από τους κανόνες της αγοράς»


Τη μετάθεση των αυτοδιοικητικών εκλογών για λίγους μήνες, δηλαδή από τον Μάιο του 2019 για το φθινόπωρο του ίδιου έτους, λόγω της αποσυσχέτισής τους από τις ευρωεκλογές, μελετά η κυβέρνηση, όπως αναφέρει ο υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "Ειδήσεις Σαββατοκύριακο".

«Σκεφτόμαστε την αποσυσχέτιση των αυτοδιοικητικών εκλογών από τις ευρωεκλογές. Κάτι τέτοιο, εάν τελικώς επιλεγεί, θα οδηγήσει στη μετάθεση των αυτοδιοικητικών εκλογών για λίγους μήνες», λέει ο κ. Σκουρλέτης, ενώ εκφράζει την άποψη πως η ημερολογιακή ταύτιση των δύο αυτών εκλογών «αλλοιώνει τον χαρακτήρα τους».

Ο υπουργός σημειώνει ότι μελετάται, επίσης, η αλλαγή του νόμου Ραγκούση, που δίνει τη δυνατότητα στους δήμους να αναθέτουν σε ιδιώτες την αποκομιδή των απορριμμάτων, λέγοντας ότι το πεδίο αυτό δεν προσφέρεται για κερδοσκοπική δραστηριότητα, καθώς «πρόκειται για μια κοινωνική υπηρεσία που πρέπει να μείνει έξω από τους κανόνες της αγοράς».

Ασκεί, μάλιστα, κριτική στη ΝΔ που τάσσεται υπέρ της ιδιωτικοποίησης, τονίζοντας ότι η πρότασή της για το θέμα «συνιστά μία ακόμα ένδειξη μιας άκαμπτης και δογματικά νεοφιλελεύθερης τοποθέτησης».

Αναφέρει ότι τους επόμενους μήνες η κυβέρνηση θα παρουσιάσει την πρωτοβουλία της για διακομματική συνεννόηση στο θέμα της μετατροπής των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου, όσων εργάζονται για πολλά χρόνια στην ίδια θέση και καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες. «Η ομηρία που επέβαλαν η πολιτεία και το παλαιό πολιτικό σύστημα πρέπει να αποτελέσει παρελθόν», τονίζει.

Κληθείς να σχολιάσει την άρνηση της Φώφης Γεννηματά για προγραμματικό διάλογο με τον ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Σκουρλέτης καλεί την επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης να τολμήσει κάτι τέτοιο «αν θέλει να βάλει το αποτύπωμά της στο χώρο του οποίου ηγείται», ενώ συμπληρώνει λέγοντας ότι «όσο παραμένει όμηρος προσώπων που κατ' ουσίαν έχουν πολιτικά απαξιωθεί και βαρύνονται με τις επιλογές που μάς έφεραν μέχρι εδώ, θα αναπαράγει και απλά θα παρακολουθεί την κρίση ταυτότητας του χώρου της».

Υπεγράφη η εγκύκλιος για την πρόσληψη μονίμου προσωπικού στην καθαριότητα των δήμων

Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή υπεγράφη από τον υπουργό Εσωτερικών η εγκύκλιος του υπουργείου που έχει ως αποδέκτες τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις και τους δήμους της χώρας, με Οδηγίες για την εφαρμογή του άρθρου 24 του ν. 4479/2017 (Α’ 94) - «Πρόσληψη μονίμου προσωπικού στις ανταποδοτικές υπηρεσίες καθαριότητας των ΟΤΑ α΄ βαθμού και τα νομικά τους πρόσωπα – Παροχή των αντίστοιχων υπηρεσιών, μέχρι την κατάρτιση των προσωρινών πινάκων διοριστέων στις θέσεις αυτές.»

Ολόκληρη η συνέντευξη του υπουργού Εσωτερικών, στην εφημερίδα «Ειδήσεις» και  στον  δημοσιογράφο Βασίλη Σκουρή:

Γιατί κατηγορήσατε τη Ν.Δ. ότι είχε σχέδιο να δυναμιτίσει τη συμφωνία στην καθαριότητα; Η τελική εξέλιξη νομίζετε ότι σας δικαιώνει;

Απολύτως. Η αντίθεση της Ν.Δ. στη συμφωνία φάνηκε σε δυο σημεία. Πρώτα από όλα με τη διαφωνία της στη διενέργεια διαγωνισμού για την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού μέσω ΑΣΕΠ, προκρίνοντας την παράδοση της καθαριότητας των δήμων σε ιδιώτες αλλά και την απόλυση των μέχρι τώρα συμβασιούχων. Και, δεύτερον, με την εντολή στη ΔΑΚΕ να υποστηρίξει τη συνέχιση της κινητοποίησης κατά την προηγούμενη συνεδρίαση της ΠΟΕ -  ΟΤΑ. Η αποκάλυψη  του όλου σχεδιασμού της και η κοινωνική πίεση την οδήγησε τελικώς σε αναδίπλωση.

Καταστήσατε το ζήτημα της εισόδου των ιδιωτών στην αποκομιδή των σκουπιδιών βασικό θέμα αντιπαράθεσης με τη Ν.Δ. Γιατί, όμως, τότε δεν καταργείτε τη σχετική διάταξη του νόμου Ραγκούση;

Πρέπει εξαρχής να αποσαφηνίσουμε πως μία από τις κύριες αρμοδιότητες των ΟΤΑ α’ βαθμού είναι η αποκομιδή των απορριμμάτων, όπως άλλωστε προσεγγίζεται το θέμα από το Σύνταγμα. Η υπηρεσία αυτή βασίζεται σε μια ανταποδοτική σχέση ανάμεσα στους δήμους και τους πολίτες. Αυτοί επιβαρύνονται με τα αντίστοιχα τέλη, ενώ είναι σαφές πως το πεδίο αυτό δεν προσφέρεται  ως ένα ακόμη πεδίο κερδοσκοπικής δραστηριότητας. Πρόκειται για μια κοινωνική υπηρεσία που πρέπει να μείνει έξω από τους κανόνες της αγοράς. Η διεθνής εμπειρία μας έχει δείξει ότι, όπου μπήκαν οι ιδιώτες στην αποκομιδή, είχαμε μεγαλύτερο κόστος για τους πολίτες, χειρότερες υπηρεσίες και δυσμενέστερες συνθήκες εργασίας για τους εργαζόμενους. Η πρόταση της Ν.Δ. συνιστά μία ακόμα ένδειξη μια άκαμπτης και δογματικά νεοφιλελεύθερης τοποθέτησης πάνω στο θέμα. Όσον αφορά το νόμο Ραγκούση, μελετούμε την αλλαγή του. Πρέπει επίσης να επισημανθεί πως ο συγκεκριμένος νόμος (Ραγκούση) δίνει τη δυνατότητα χρησιμοποίησης ιδιωτικών εταιρειών, αφού όμως προηγούμενα οι δήμοι αποδείξουν πως δεν μπορούν με ίδια μέσα να καλύψουν τις συγκεκριμένες υπηρεσίες.

Μήπως ήταν λάθος η κατάργηση της πολιτικής επιστράτευσης; Συζητάτε το ενδεχόμενο να την επαναφέρετε, όπως ζητούν ήδη κάποιοι βουλευτές της Ν.Δ.;

Καθόλου λάθος, ήταν μια αντεργατική διάταξη συντηρητικής έμπνευσης, κατάλοιπο άλλων εποχών.

Κατά κοινή ομολογία, οι συμβασιούχοι στην καθαριότητα είναι η κορυφή του παγόβουνου του προβλήματος. Γνωρίζει η πολιτεία επακριβώς πόσοι είναι οι συμβασιούχοι στη χώρα; Και επιπλέον, οι παλαιότεροι συμβασιούχοι πόσα έτη είναι …συμβασιούχοι;

Υπάρχουν πολλές ταχύτητες συμβασιούχων, ο συνολικός αριθμός, συμπεριλαμβανομένου του χώρου της  εκπαίδευσης, κινείται γύρω στους 75.000. Δεν είναι βέβαια όλοι με συνεχώς ανανεούμενες συμβάσεις, ενώ υπάρχουν περιπτώσεις συμβασιούχων που πληρώνονται μέσω ΕΣΠΑ. Υπάρχουν περιπτώσεις εργαζομένων που φθάνουν και τα 15 έτη με το συγκριμένο καθεστώς απασχόλησης.

Τι θα πράξετε συνεπώς για το πρόβλημα, κύριε υπουργέ; Ποια είναι η πρότασή σας;

Ήδη καταγράφουμε και κατηγοριοποιούμε την κάθε περίπτωση, ενώ ταυτοχρόνως θα διαμορφώσουμε σαφή κριτήρια έτσι ώστε να δώσουμε μια οριστική απάντηση σε αυτό το θέμα. Στόχος μας είναι με αυστηρό τρόπο να προσδιοριστούν εκείνες οι περιπτώσεις με τις οποίες θα απασχολούνται πλέον οι εργαζόμενοι μέσω συμβάσεων, ενώ σε εκείνους που καλύπτουν διαρκείς και πάγιες ανάγκες να τους αναγνωρισθεί ο πραγματικός χαρακτήρας της εργασιακής τους σχέσης. Η λύση που θα δοθεί πρέπει να κινείται εντός των  ορίων του Συντάγματος, αλλά και της ευρωπαϊκής νομοθεσίας. Η ομηρία που επέβαλαν η πολιτεία και το παλαιό πολιτικό σύστημα πρέπει να αποτελέσει παρελθόν. Έχουμε τη γνώμη πως απαιτείται μια διακομματική συνεννόηση πάνω σε αυτό το μείζον εργασιακό-κοινωνικό   ζήτημα. Πρέπει να το καταλάβουν όλοι και να αφήσουν στην άκρη τις αντιπολιτευτικές κορόνες. 

Πότε συνεπώς να αναμένουμε αυτή την πρωτοβουλία σας; Έχει υιοθετηθεί από την κυβέρνηση;

Μέσα στους επόμενους μήνες και εντός του έτους. Προφανώς για κυβερνητική πρωτοβουλία  μιλάμε και όχι για προσωπικές απόψεις. Πάντως, η λύση που προωθήσαμε για τον χώρο της καθαριότητας λειτουργεί εξυγιαντικά, δρομολογώντας μόνιμες θέσεις εργασίας μέσω ΑΣΕΠ, αναγνωρίζοντας ταυτόχρονα την εργασιακή εμπειρία των μέχρι τώρα συμβασιούχων μέσω μιας λελογισμένης  μοριοδότησης, ενώ καθιστά σαφές πως οι προσλήψεις στις ανταποδοτικές υπηρεσίες εξαιρούνται από τον κανόνα τού ένα προς τέσσερα, χωρίς βέβαια να ωθούνται στην ανεργία οι μέχρι τώρα συμβασιούχοι.

Ενοχληθήκατε που ο πρωθυπουργός «πήρε πάνω του» την υπόθεση της ΠΟΕ - ΟΤΑ; Ο αρμόδιος υπουργός σε αυτές τις περιπτώσεις νιώθει να «αδειάζεται»;

 Δεν είναι ταμπού να συναντιούνται  οι εργαζόμενοι με τον πρωθυπουργό. Θεωρώ πως ό,τι βοηθάει στην εξεύρεση λύσεων πρέπει να επιχειρείται.

Ακόμα και υπουργοί εκτιμούν ότι υπάρχει πρόβλημα αποτελεσματικότητας, αλλά και συντονισμού της κυβέρνησης. Θεωρείτε ότι χρειάζεται και ανασχηματισμός;

Ο τελευταίος ανασχηματισμός έγινε μόλις πριν οκτώ μήνες. Οι όποιες καθυστερήσεις στο κυβερνητικό έργο περισσότερο σχετίζονται με την επίδραση της συζήτησης στο πλαίσιο της ολοκλήρωσης της δεύτερης αξιολόγησης που λειτούργησε ως τροχοπέδη. Μια καθυστέρηση για την οποία την ευθύνη έχει η πλευρά των δανειστών. Βεβαίως, τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο για έναν ενδεχόμενο ανασχηματισμό τον έχει ο πρωθυπουργός.

Σκέφτεστε την μετάθεση του χρόνου διεξαγωγής των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών, κύριε υπουργέ; Και για πότε;

 Σκεφτόμαστε την αποσυσχέτιση των αυτοδιοικητικών εκλογών από τις ευρωεκλογές. Κάτι τέτοιο, εάν τελικώς επιλέγει, θα οδηγήσει στη μετάθεση των αυτοδιοικητικών εκλογών για λίγους μήνες. Έχω τη γνώμη πως η ημερολογιακή ταύτιση των αυτοδιοικητικών εκλογών με τις ευρωεκλογές αλλοιώνει τον χαρακτήρα τους.

Η Φώφη Γεννηματά αρνείται την πρότασή σας για προγραμματικό διάλογο μετά τις εκλογές. Για ποιο λόγο εκτιμάτε, κύριε υπουργέ;

 Η κυρία Γεννηματά, αν θέλει να βάλει το αποτύπωμά της στον χώρο στον οποίο σήμερα ηγείται, πρέπει να τολμήσει. Όσο παραμένει όμηρος προσώπων που κατ´ ουσίαν έχουν πολιτικά απαξιωθεί και βαρύνονται με τις επιλογές που μας έφεραν μέχρι εδώ, θα αναπαράγει και απλά θα παρακολουθεί την κρίση ταυτότητας του χώρου της. Ας τολμήσει λοιπόν.

2021 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)